18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

1-es terminál

Nívó díjas a műemléki védettséget élvező 1-es terminál Ferihegyen
A műemléki védettség alatt álló, több mint 60 éves épület, ma egy 21. századi modern repülőtér képét nyújtja a látogatóknak. Méltán lehetünk rá büszkék kerületi lakosként, mivel itt található a mi kerületünkben.
Építésének gondolata 1939 őszén fogalmazódott meg ifj. Dávid Károly terveiben. Az építkezés Kemenes Krebs András vállalatának közreműködésével kezdődött meg, az 1942-es évben. Sajnos a II. Világháború rombolásai következtében teljesen újjá kellett építeni. A jelenlegi formájában 1950. május 7-én adták át az utazó közönségnek, hirdetik a bejáratnál elhelyezett márványtáblák, amelyek a repülőtér épületének 50 éves évfordulójára lettek elhelyezve 2000-ben, az LRI jóvoltából.
2004. október 19-től, 2005. július 15-ig az épület egy generál felújításon esett át, amikor is teljesen megújult a gépészeti, elektronikai, közművezeték rendszere. Az utasforgalmi övezetben 19 jegykezelő pult, 10 beszállító kapu, 4 csomagkiadó szalag, közel 40 kereskedelmi egység került kialakításra. Belső falai burkolata is megújult, a régi épületrészhez új acél-üveg szerkezetű egységek kerültek. Az építkezés generál kivitelezője a Magyar Építő Zrt. volt. Összképében tehát megérdemelten nyerte el a 2006. évi építőipari nívó díjat.
A repülőtér rekonstrukciójával párhuzamosan bővült a lehetősége megközelíthetőségének is, MÁV vasúti megálló létesítésével a 100-as vasúti fővonalon, ahol vonaton fél órán belül elérhető Budapest központja, a Nyugati pályaudvar.
Írta: presster................................................................ Vissza a fő oldalra