18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

1956 megünneplése a Polgárok Házában

1956 Nemzetünk legtisztább áldozása
címmel szerveztek előadást a XVIII. kerületi Polgárok Házában 2012. október 23-án a Béke téri ünnepi koszorúzás után - az 56-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulójának kerületi megünneplésének zóróakkordjaként. A meglepően szép számban összesereglett lakosságot Dr. Lévai István Zoltán alpolgármester köszöntötte, aki nem is tudott szó nélkül elmenni a kitartóan ünneplők nagy létszáma mellett.
Ez annál is inkább elismerésre méltó - mondta az alpolgármester - mert hiszen egyidejűleg a városban számos helyen tartottak ünnepségeket. Ezen az estén szintén az 1956-os eseményeket fogják bemutatni az előadók - de egy kicsit másként, mint ahogy tegnap Pestszentimrén, ma pedig Pestszentlőrincen a Béke téren elhangzott beszédekben emlékeztünk meg a forradalmi eseményekről - tette hozzá.
Az előadó művész-duó:
Valter Ferenc, az Operaház magánénekese és Kassai István Liszt-díjas zongoraművész volt. Őket egészítette ki harmadikként Greskovits András egyetemi hallgató.
A műsor nagyon érdekes és kissé szokatlan is volt. Az Örömóda mellett verseket hallhattunk és az 56-os eseményekből kreált vicceket is.
A műsor után
Csürke Károly, a POFOSZ kerületi elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és egy költeményt is felolvasott.
Majd
Ughy Attila polgármester lépett a mikrofonhoz. Arról beszélt, hogy ugyan egészen pontos időpont még nincsen, de annyi már bizonyos, hogy november 4-én a kerületi Hargita téren felavatásra kerül az új, az 1956-os eseményekhez méltó emlékmű. A Béke téri kopjafák részben civil kezdeményezésre kerültek felállításra, de méltó ünnepelésre ez a helyszín nem alkalmas. Hiszen az ünnepség idejére sem lehet a forgalmat leállítani, a zaj pedig zavarja az ünnep méltóságát. Olyan emlékmű felállítására gondoltak, amely nem csupán kerületi, hanem országos szintű jelentőséggel fog majd rendelkezni. Ugyanis nem csak a kerületi áldozatoknak emel emléket, hanem az ország valamennyi 56-os áldozatának. Az emlékmű bazaltkockákból épült, azokból a kockákból, amelyek 1956-ban az Üllői utat burkolták, amelyeken a tankok is végigmentek.
Minden egyes bazaltkockán lesz egy név - születési és halálozási dátummal. Ez a hely egyéni és kollektív emlékezési hely is lesz: Magyarország emlékezési helye. A polgármester azt is mondta, hogy szeretné, ha a XVIII. kerület az országos megemlékezés helyszíne is lenne a jövőben. Ughy Attila "zárszóként" kijelentette: "november negyedikével nem befejeződik egy emlékmű építése, hanem elkezdődik. Elkezdődik jelképesen azért, mert tovább folytatjuk a térnek a rendezését, a Fadrusz feszületnek a megemelésével és kiemelésével..."

Az emlékműhöz tartozik egy internetes felület, ahol minden egyes áldozat nevét, életútját meg lehet találni. Az emlékezés attól is kollektív, hogy bárki felmehet erre a honlapra és ha hiányos információt talál, kiegészítheti azt. Az emlékmű építése viszont azért is november 4-én fog elkezdődni, mert az említett honlap ekkor fog elérhetővé válni - és ettől az időponttól akár saját adatok is feltölthetőek lesznek. Természetesen, a feltöltött adatokat folyamatosan moderálni fogják. Kollektív lesz ugyanakkor ez a hely azért is, mert bárki megtekintheti majd a honlapot - fejezte be beszédét a polgármester.

A polgármester teljes beszédét, az előtte lévő eseményekből pedig részleteket közölünk videónkban.

hirek18.hu ............................................................... Vissza a fő oldalra
............................................................................... Vissza az előző oldalra