18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

A Kárász Kör Csepelen

A Hódmezővásárhelyi Kárász József Irodalmi Kör a Csepeli Tamási Lajos Irodalmi Klubban

Első alkalommal mutatkozott be a Kárász József Irodalmi Kör a Tamási Lajos Irodalmi Klubban 2016. február 22-én. Lengyel Géza Klubvezető, az est házigazdája mutatta be az irodalmi kört és a megjelent alapítóval kezdte a bemutatást.
Fehér József alapította a Kárász József Irodalmi Kört, a hódmezővásárhelyi író emlékének ápolására. Fehér József volt az alapító elnök, akkor tizenkettő író, költővel, ma a taglétszám úgy huszonötöt érte el, működik immár kilenc éve. Majd Haranghy Gézát mutatta be, aki később Fehér József helyett vette át az elnöki feladatokat, ma fényesi Tóth János a kör elnöke.
A harmadik szereplő
Dani Imre költő, tanár, aki saját megzenésített verseit adta elő.
Az esten mindig szokás, hogy
Szántai Sándor tiszteletbeli elnök Tamási Lajostól olvas föl verset, most is ezt tette.
Elsőnek Fehér József MÍNSZ-nagydíjas, Krúdy-érmes író, költő, újságíró, színdarabíró, dalszerző, a Magyar Kultúra Lovagja, mutatkozott be, és egyik legszebb novelláját adta elő:
Nehéz teher. A novella gondolatmenete szépen hullámzik, mint májusban a búzatenger. De a vége...., itt értjük meg igazán, hogy a főhős édesanyja micsoda terhet cipelt magával évtizedeken át. Hogy miért nem veheti el Pali Juliskát?" -Elmondja végre, hogy ki az apám, szegezte neki Pali a kérdést, és mért nem vöhetöm el Juliskát feleségül? Nehéz volt az asszonynak megfogalmazni, de egyszuszra kijött belőle a kijózanító válasz... Mert Forrai Gábor az édösapád, Juliska mög..., harapta el a mondatot, nem is tudom. Hoogy, kerekedett Pali szeme nagyra: ez igaz? Az anyja nem szólt, csak bólintott."
Csend és hatalmas tapsot kapott e novella felolvasása után a szerző és elmondta Fehér József, hogy a legújabb könyvét:
Mentsük meg Tomit! című ifjúsági regény nem régen jelent meg és Hódmezővásárhelyen, a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola tanárai és tanulók kétszer nagy sikerrel adták elő a városi Művelődési Központban.
Lengyel Géza felkérte Haranghy Géza író, meseíró, költőt, hogy néhány verset olvasson föl, mutatkozzon be. "Néhány évig végeztem el az elnöki tisztséget, egyéb elfoglaltságaim miatt nem tudtam tovább vinni, azóta fényes Tóth János az elnök, aki Budapesten a Krúdy Kör égisze alatt a Zila Kávéházi Estéknek volt a házigazdája. Ő most a felesége influenzás betegsége miatt nem jött el. Eddig több kötetem jelent meg és a legnagyobb vágyam teljesült, megjelenhetett a meseregényem, aminek nagy sikere volt. Nem vagyok a szavak embere, most hallgassák meg a verseket."
A mély érzelmű versek lebilincselték a hallhatóságot.
Dani Imre költőt, dalszerzőt, tanárt mutatta be Lengyel Géza. "Igen, tanár voltam nyugdíjazásomig, - szólalt meg a szerző
- eddig három kötetem jelent meg és több lapban, de főként a Fövenyben jelennek meg a verseim. Szívesen veszek részt a Kárász József Irodalmi Kör rendezvényein, a Krúdy Kör és Kárász József Irodalmi Kör közös rendezésében is már többször részt vettem. Tavaly, novemberben például Sashalmon a Könyvtárban fényesi Tóth János és Arany Tóth Katalin estjén is közreműködtem saját megzenésített verseimmel. Itt most a hétköznapi életből vett verseim hangzanak el, kicsit karikatúra jellegű hangvételt is megengedtem magamnak."
Nagyon hangulatos, és szép, kerek estnek lehettünk részesei, jók ezek a közös rendezvények, az oda-visszahívásos megoldásban. A szép létszámú közönség ezt az estet is vastapssal jutalmazta.
Gratulálunk a szervezőknek, s a vendég szerzőknek, hogy feljöttek Hódmezővásárhelyről. A házigazdának, Lengyel Gézának is gratulálunk ehhez a "kerek, szép" esthez.

Lejegyezte: Kanizsa József
Fotó:Haranghy Anci, Kanizsa József,
Egy-egy vers alul...

FOTÓGALÉRIA

Fehér József:
Fecske-ének

Verset ír a fecske szárnya
röptében az ég falára.
- Hazatértünk, emberek.
Örömódát zengjetek!

Meghoztuk a vidám tavaszt,
suhan a szél, rügyet fakaszt.
Árad a fény fűre, fára,
szirmot bont a meggyfa ága.

Hátára kap minket a szél,
Velünk száguld, nekünk mesél.
Szellő terel friss illatot,
Még a Nap is szebben ragyog.

Hazatértünk, itthon vagyunk,
Lelkünk repdes, fészket rakunk.
Fiókáink égig szállnak,
Reményt hoznak a Világnak.

Dani Imre:
Tavaszidéző

Eső járt rögökön
Kopog az üzenet,
A hűtlen madarak
Mégis hazajönnek.

Szaladjatok felhők
A szél hozta hittel.
Kikelet közelít
Levélzöld kendővel.

Éledjen a ködben
Múlt nyarak gyümölcse,
Pironkodó ősznek
Teremtő vetése.

Égjenek a tűznek,
S belőlük újulva
Hajtson ki a gyökér
Hamvából kibújva.

És ha megérkeztél,
Jöjj el még ezerszer.
Hogy örök titkodat
Megfejthessem egyszer.


Haranghy Géza:
Szavak

Egyre nyílnak már...

Szavak bújnak ki a csendből,
mintha feltörő hóvirág,
fehér-hajnalt álmodva
egy nagy szűzi-réten át -

egyre nyílnak már...

betöltenek utcát, teret
a csend-szívű virágok,
mégsem menthetik meg ők,
ezt a kutya világot!

hirek18.hu ........................................................................................................................................ Vissza a fő oldalra