18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

A Kossuth tér megújítása

Megkezdődött a XVIII. kerületi Kossuth tér közösségi célú komplex megújítása
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata megújítja Pestszentlőrinc központi parkját, a Kossuth teret. A projektben a mintegy 30.000 m2-es park déli (Üllői út felé eső) felének zöldfelülete és térburkolatai újulnak meg, illetve egy pavilonépület felépítésére is sor kerül.
A mintegy 200 millió forintba kerülő beruházás megvalósítását a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett TÉR-KÖZ pályázaton elnyert 80%-os támogatás tette lehetővé.
A projekt fő célja a Kossuth tér szabadtéri és építészeti megújítása, a környező utcákkal való közvetlenebb kapcsolat kialakítása, a park új arculatának megteremtése.
A tervezés egyik fő szempontja az volt, hogy az 1931-ben kialakított park eredeti szerkezete megmaradjon, ugyanakkor a beavatkozások által a lakosok számára a korábbinál vonzóbb, használhatóbb közösségi tér jöjjön létre.
Ennek érdekében a park déli részének közepén egy koncentrált, szilárd burkolatú közösségi teret hozunk létre. Az ehhez kapcsolódó térrészeken rendezzük a terepet, növényeket telepítünk, a park gazdaságos fenntarthatósága érdekében automata öntözőrendszert alakítunk ki, illetve átalakítjuk, korszerűsítjük a park világítását is. A park használatát az új padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók mellett izgalmas, formabontó ülőfelületek teszik még élvezetesebbé.

A park délkeleti szegletében egy pavilonépületet emelünk, amelyben üzlethelyiség, kávézó és időszaki kiállításokra alkalmas galéria is helyet kap. Az épülethez nyitott terasz kapcsolódik.
A fizikai megvalósításon túl civil partnereinkkel (Lőrinc2000SE, Református és Evangélikus Egyházközség, Kondor Béla Közösségi Ház és Intézményei, Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény) közösségfejlesztő programokat is szervezünk a lakosság minél szélesebb rétegeinek bevonására, a megújuló park népszerűsítésére.
hirek18.hu/MTI ÖS ................................................. Vissza a fő oldalra