18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

A pápa a twitteren

XVI. Benedek hamarosan közzéteszi első Twitter-üzenetét
A pápa a december 12-i általános kihallgatáson küldi el első tweetjét, amely a hit témájáról szól. A 140 karakteres pápai üzenetek nyolc nyelven, köztük arabul jelennek meg a hivatalos pápai Tweet-fiókon, melynek címe: @pontifex.
Az
újdonságról december 3-án tartottak tájékoztatót a vatikáni sajtóteremben. Felszólalt Claudio Maria Celli érsek, a Pápai Tömegkommunikációs dikasztérium elnöke, valamint Greg Burke, az államtitkárság kommunikációs tanácsadója. Federico Lombardi SJ szentszéki szóvivő bejelentette, hogy új kezdeményezésekkel erősítik XVI. Benedek pápa és a Szentszék jelenlétét az interneten.
A világhálón véget ért a várakozás: mától kezdve, aki akarja, követheti XVI. Benedek pápát hivatalos fiókján: @pontifex.
Claudio Maria Celli érsek hangsúlyozta: a Szentatya is jelen kíván lenni a közösségi hálózaton, amelyet több mint félmilliárd ember használ. Párbeszédet kíván folytatni korunk embereivel, és ott akar velük találkozni, ahol a mai emberek jelen vannak. Benedek pápa többször kifejtette, hogy rövid üzenetekben is lehet mély lelkiségű gondolatokat kifejezni, mint például a bibliai verssorokban.
Ezek a "tweet""-ek az igazság szikrái lesznek. Az első üzenetekben a pápa azokra a kérdésekre válaszol, amelyeket a hitélettel kapcsolatban tesznek fel neki december 12-ig.
Greg Burke médiatanácsadó elmondta: a pápa minden tweetje saját szava: senki sem tulajdoníthat semmit sem a pápának, amit nem ő maga ír. Nem követ majd senkit a Twitteren. Újságírók kérdésére válaszolva Greg Burke ismertette: azért választották a Twittert és nem a Facebookot, mert könnyebb használata lehetővé teszi az üzenetek gyors közzétételét. Kezdetben főleg az általános kihallgatás vagy az Úrangyala elimádkozásakor mondott beszéd szövegeit használják majd fel.
Celli érsek és Lombardi végül bejelentettek néhány újdonságot a vatikáni médiát illetően: a News.va portál megnövelte a nyelvek számát, és mikrooldalakat hozott létre egyes pápai programok részére. A következő héttől kezdve rendelkezik Iphone alkalmazással, ami néhány hónapja már működik a Vatikáni Rádió felhasználói számára. Ez utóbbit Androidon is lehet alkalmazni.
A YouTube-ot is bővítették új csatornákkal: lengyelül, franciául és kínaiul is lehet követni. Ami a Twittert illeti, a Vatikáni Rádió angol programjának több mint 100 ezer követője van, 30 ezer a spanyol nyelvű követők száma. Eredeti kezdeményezés továbbá a hit évéről szóló hatkötetes e-book (elektronikus könyv). Az első kötet a pápa tanítóhivatala, a többi öt egy-egy kontinens egyházi tevékenységét ismerteti.
hirek18.hu/Vatikáni Rádió/Magyar Kurír .......................,,,....... Vissza a fő oldalra