18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Kanizsa József a gyerekek között

Kanizsa József a gyermekek között

Óbudán a Tímár utca 13/B alatti óvoda tornatermében találkoztak a Szalézi Szent Péter Pál Általános Iskola és Óvoda gyermekei kiskarácsonyi ünnepváráson Kanizsa József író, költő, meseíróval 2015. december 8-án. Kanizsa József, az Óbudán működő Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára, nem ismeretlen a kerületben.
A Tímár utcai óvodában mégis most járt először
Udvardyné Balla Márta vezetőóvónő és Teleki Ilona óvónő meghívására. Az óvónők előtt ismert volt, hogy Kanizsa József gyermekvers és meseíró is. Több versét már a Hóc, hóc katona és Körhinta című Móra Ferenc Könyvkiadó által ismert antológiákból ismerték, és a Sántalábú Vadkacsa meséi című meséskönyvét. Az Internetről elérhető sok információkból megismerték az eddigi írói, költő munkásságát.
A három nagycsoportos ovisok foglaltak helyet a kis padokon és Teleki Ilona óvónő mutatta be az írót, költőt: Kanizsa Józsefet, aki beszélt a gyermekkoráról. Mint gyermek kezdett el írni, és azóta is írja a gyermek és felnőtt verseket, meséket, egyéb prózai műveket. Eddig negyvennégy kötete jelent meg, tizennyolc a gyermekverses kötetek száma, négy mesés könyv és huszonkettő felnőttverses kötete jelent meg. Számos TV-ben láthatta a közönség, így az Óbudán működő Óbuda és FÖNIX TV-ékben is és az Óbuda Újságban több írás megjelent róla. A Krúdy Körnek harminc éve a titkára. A költő a bemutatás után azonnal az ovisokat kérte, hogy mondják el a megtanult verseket, akik csillogó szemekkel álltak ki Kanizsa József mellé és szépen, tagoltan elmondták a verseket:
Cinege és a szél, A jószívű süni, és a Karácsony. Sata Nándor kiscsoportos külön is elmondta a Karácsony című verset, mert, ahogy a nagycsoportos ovisok tanulták a verseket, úgy ő közben megtanulta e könnyen fülbemászó karácsonyi verset. Nagy tapsot kapott Suta Nándor is. A verseket elmondták: Horváth Kristóf, Pajor Dániel, Kiss Menyhért és persze Sata Nándor. A négy ovis a versmondásért "A karácsonyfa és a Tündér" című karácsonyi mesés-verses kifestőt kapták ajándékul. Kanizsa József, Mikuláshoz írt, adventi, és karácsonyi verseket mondott el. Közben belefűzte az életrajzát, hogy, hogyan is lett író, költő, újságíró, hogy mindez tudatos sok munka ára volt. Következtek a NAPKERÉK című kötetből a tavaszi, nyári, és őszi versek. Kanizsa József kivett a zsebéből kettő szép nagy diót és a Diólegény című versnél felmutatta, átadta kettő ovisnak s megemlítette, hogy az ő gyerekkorában még sztaniol díszcsomagolásban kerültek fel a diók a karácsonyfára. Végezetül a Mikulás érkezése című mesét mondta el a gyerekek nagy örömére, akiket bevont a mese részleteibe is. A hangulatos Mikulásnapi és Kiskarácsonyi bemutató műsort szemmel láthatóan élvezték a kis ovisok és Józsi bácsi megígérte, hogy jövőre is eljön az óvodába verset, mesét mondani...

Lejegyezte: Kanizsa József


Kanizsa József versei:

MIKULÁS PUTTONYA


Hull a hó, hull a hó,
siklik a Mikulás szánja.
Éjjel-nappal hull a hó,
hó hullást senki se bánja.

Mikulás puttonya
telis-tele ajándékokkal.
Ablakból gyerekek
lesik, várják nagy vággyal...

Hull a hó, hull a hó
s megállt Mikulás szánja,
kukucskálók hada
az ajándékkal őt várja.

Üres lett a puttony,
tovaszáguldott Mikulás.
Hull a hó, hull a hó,
és van öröm s kacagás...


ADVENTI FÉNNYEL

Adventi fénnyel
Lép-lépdel karácsony
Ünnepi arcot vált
S örül a családom

Mennyi szenvedély és
Meleg szeretet árad
Szemünkben örömkönny
Szívünkben a bánat

Ó földi megváltó
Mindenki Jézusa
Legyen az embernek
Szeretet a jussa

Oszd szét a szeretet
Minden földi lángját
Az adventi fénnyel
A világot bejárják…

Kanizsa József versei:

FENYŐILLATTAL


Dús fenyőillattal
simogat meg a szél.
Köröttem mindenki
az ünnepről beszél.

"Végre itt lesz megint.
A Karácsony eljő."
Fehér havat hullat
vastag-dunna felhő.

Szelíd gyertyafényben
halkan szól az ének,
a csendes dallamok
csillagokig érnek...


JÉZUS KARÁCSONYI ÜZENETE

Mária ölében kisded Jézus
Odakünn pára száll az égre
És az égen fényes csillag ragyog:
A Megváltó itt van, itt végre

Tiszta ég fény-szeplőtelensége
Beragyogja az éj-világot
Csillagoktól Jézus szeme fénylik
Küldi a Szeretet-szilánkot

Ó, Szeretet áradj szét e Földön
Hódítsd meg minden ember szívét
A Megváltó érkezett el közénk:
Ember, érezd a közelségét

Érezd szívedben a Szeretetet
A megbocsátás égő tüzét
E karácsonyéji tiszta fényben
Érezd át Jézus küldetését…

hirek18.hu ........................................................................................................................................ Vissza a fő oldalra