18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Katolikus Egyház segít Japánban

Japán: a Katolikus Egyház tevékenyen részt vesz a segítségnyújtásban
A keresztények világszerte igyekeznek bekapcsolódni a március 11-i földrengés, a szökőár és a nukleáris válság áldozatává vált lakosság megsegítésébe.
A földrengés sújtotta egyházmegyékben megnyitották a templomokat a hajléktalanok befogadására.

A keresztények világszerte igyekeznek bekapcsolódni a március 11-i földrengés, a szökőár és a nukleáris válság áldozatává vált lakosság megsegítésébe.
A földrengés sújtotta egyházmegyékben megnyitották a templomokat a hajléktalanok befogadására.

A Katolikus Egyház kitartóan részt vesz a tragédia áldozatává vált lakosság segítésében. A tokiói egyházmegye plébániáin a hívek gyűjtéseket szerveznek, hogy előteremtsék a legfontosabb szükségleteket a rászorulók számára ? számolt be az AsiaNews hírügynökségnek David Uribe, guadalupei misszionárius.

Az áldozatok száma mintegy 21 ezerre tehető. Az országban sokan szállást biztosítanak a károsultaknak, köztük az idegeneknek is, akik északról, a szökőár pusztította térségből érkeznek. A verbita szerzetesek által vezetett kichijyoji plébánián az elmúlt napokban Japánban élő fülöp-szigeteki állampolgároknak nyújtottak menedéket és élelmet, akik szintén a szökőárt követő drámai helyzet elől menekültek. Ibaraki megye székhelyén, Mito városában Saitama egyházmegye hívei kialakítottak egy központot azoknak, akik a fukusimai atomerőmű okozta radioaktív sugárzás elől kényszerültek elhagyni otthonaikat. A nukleáris központ reaktoraiból a földrengés óta észlelik a radioaktív sugárzást; a reaktorok ellenőrzését a folyamatos erőfeszítések ellenére sem sikerült megoldani, így a sugárzás további veszélyeitől tartanak, amelyet már a zöldségekben, a tejben és a tengervízben is kimutattak. A Tokió déli részén élő katolikus hívek is nagy segítséget nyújtanak azzal, hogy befogadják otthonaikba a károsultakat, köztük a külföldieket is.

David Uribe elmondta: a sendai egyházmegye plébániáinak nagy részével a mai napig nem sikerült felvenni a kapcsolatot, ám a mentőalakulatok egyre több utat tesznek szabaddá és járhatóvá a feldúlt területen, és a kommunikációs eszközök helyreállítása is folyamatban van.

Martin Tetsuo Hiraga, Sendai püspöke üzenetet küldött az áldozatok családjainak: ?Hiszünk Istenben, aki maga a Szeretet, annak ellenére is, hogy ilyen pusztító földrengés sújtott bennünket. Eltökélve próbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy tevékenységünk a károsultak és a szenvedők számára Isten Szeretetét tanúsítsa?. A sendai egyházmegyében volt a legnagyobb a földrengés és a szökőár okozta pusztítás. Az egyház számos kezdeményezéssel segíti az áldozatokat. A sendai főpásztor a napokban találkozott a japán Carias vezetőjével, Isan Kikuchi-val, és átadtak egy operatív központot, amely a külföldről érkező humanitárius segélyek elosztását hivatott szolgálni. Hiraga püspök levelében megköszönte a nemzetközi segélyeket, üzeneteket, és rávilágított azon következményekre, amelyeket a fukusimai nukleáris központ megrongálódása okozhat.

Peter Okada Takeo tokiói érsek arra buzdította a sugárzás elől menekülőket, hogy ne féljenek és imádkozzanak az országért. A főpásztor lelki közelségéről biztosította mindazokat, akik a megpróbáltatás perceit élik át. ?A világ minden részén emberek milliói mondanak imát Japánért? ? írta a lakosságnak szóló üzenetében Peter Okada Takeo érsek.

A leginkább sújtott térség három egyházmegyéjében megnyitották a templomokat a rászorulók befogadására; a plébániákon több száz személyt fogadtak be, akik a földrengés és a szökőár következtében hajléktalanná váltak.

Számos katolikus fiatal kapcsolódott be a missziós tevékenységbe Sendaiban. A Fides missziós hírügynökség tájékoztatása szerint a fiatal keresztény önkéntesek egyik feladata, hogy ismét lakhatóvá tegyék a sárral, iszappal elöntött házakat; takarókat és élelmet osztanak szét az egyházi intézményekben elszállásoltaknak. Reményt és vigaszt nyújtanak a hajléktalanoknak, konkrét szolidaritásról téve tanúságot ? nyilatkozat Narui atya, a japán Caritas igazgatója, aki összehangolja a segélyszervek tevékenységét. Véleménye szerint várhatóan legalább hat hónapig tart a szükségállapot, az újjáépítés pedig minimum két évet vesz majd igénybe.

A Szentszék is segítő kezdeményezéssel kapcsolódik be a japán katasztrófa által sújtottak megsegítésébe. Az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsának március 23-i közleménye szerint rendkívüli alapot hoznak létre azoknak a japán tengerészeknek, halászoknak és hozzátartozóiknak, akik az ország északi részét elsöprő katasztrófa miatt kerültek nehéz helyzetbe. A pápai tanács a földrengés és a szökőár által sújtott lakosság megsegítését szolgáló szolidaritási kampánnyal arra hívja a püspököket, papokat, szerzeteseket és világiakat, hogy juttassák el adományaikat a rendkívüli alaphoz. Az összegyűlt adományok elosztásáról s a tervek összehangolásáról ennek felügyeletével megbízott püspök gondoskodik.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Vissza a fő oldalra