18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Kávéházi Esték 2014 április

Kávéházi Esték
A Krúdy Gyula Irodalmi Kör áprilisi Kávéházi Esték összejövetelére 2014. április 17-én délután került sor a XVIII. kerületi törzshelyükön, a Zila Kávéház Galériáján. Ennek az estnek is - mint ahogy valamennyi Kávéházi Estéknek - különlegességei voltak.
A mostaninak az volt az
egyik különlegessége, hogy ma ünnepelték a havonként megrendezésre kerülő Kávéházi Esték 5. születésnapját. Öt évvel ezelőtt itt, a Zila Kávéházban indult el ez a nagyszerű rendezvény-sorozat. Festőművészek, képzőművészek kiállításai, tárlatai találtak otthonra, előadóművészek kaptak pódiumot és közönséget, költők, írók tarthattak szerzői esteket, mutathatták be alkotásaikat, a művészetkedvelő, rendszeresen visszatérő vendégek pedig mostanra már szinte baráti törzsközönséggé szerveződve itt táplálkozhatnak a JÓBÓL és a SZÉPBŐL - a művészet által nyújtott javakból. Itt a Zila Kávéházban, amely a 18. kerület - mára már széles körben ismert - művészeti szentélyévé vált.
A szállást adó Zila család - Zila László mestercukrász, feltaláló és felesége, Edit asszony, valamint gyermekeik - jóvoltából.
Az est fénypontja volt, hogy Kanizsa József, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára és Zászlós Levente, a Kuratórium elnöke
díszoklevelet nyújtottak át a Zila családnak, amelyet ifj. Zila László és édesanyja vettek át.
Az oklevél átvétele után - azt megköszönve - ifj. Zila László szólt a megjelentekhez. Felidézte az öt évvel ezelőtti dolgokat, amikor Kanizsa Józseffel és Dedik Jánossal megállapodtak a művészeti estek megrendezéséről, majd kijelentette: "Örülök, hogy hagyományt sikerült teremteni itt a Kávéházban. Ami a közös cél volt, ami teljesült: visszahozni a múlt századot, a kávéházi polgári hangulatot."
Édesanyja, Edit asszony is átvette a mikrofont. Ő is az elmúlt évek eseményeiről beszélt, megköszönte mindenkinek a szép műalkotásokat, amellyekkel díszítik falaikat. Azt mondta, hogy "mindegyik különleges a maga nemében. Mindenkinek a lelkéről és a tehetségéről szól."
A hálás közönség nagy tapsának közepette az ünnepeltek helyet foglaltak és részt vettek az est további eseményein.

.
Az est másik különlegessége volt, hogy személyesen megjelentek a kétéves születésnapját a közeli múltban ünneplő Montázs Magazintól: Weninger Endréné, a lap tulajdonosa, Weninger Nóra főszerkesztő és a Montázs Magazinhoz kötődő képzőművészek közül többen is, akiknek a kiállítását Kanizsa József nyitotta meg.
Király Lajos, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke bemutatta a megjelent vendégeket, az előadókat, a Montázs Magazin gondozásában megjelent
Lelkünk ünnepnapja című antológiát, hozzátéve és bemutatva az ebből az alkalomból a Krúdy Gyula Irodalmi Kör gondozásában szintén a most megjelent Utak, arcok, múvészetek című antológiát is.
Külön is köszöntötte Weninger Endrénét és oklevelet adott át neki abból az alkalomból, hogy a Montázs Magazin idén februárban volt két éves. Hangsúlyozta, hogy a Magazin nagy érdemének tartja, hogy nem csak a már befutott írókat, festőket, művészeket karolja fel, hanem kezdőknek is helyet biztosítanak felületükön.
Kiemelte, hogy Weninger Endrénének komoly érdemei vannak az antológia megjelenését illetően, például ő maga lektorálta a kiadványt.
Weningerné a mikrofonhoz lépve megköszönte az elismerést és a meghívást. Visszatekintett a kecskeméti március másodikán történt találkozásukra, az ott készült legszebb fotókat albumba rendezve most átadja azokat ajándék képpen és egy oklevelet hozott ő is a Krúdysoknak, amelyet átadott Király Lajosnak.
Ezek után a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke bejelentette, hogy a "lovak közé vágva" az antológiából részletek felolvasása fog következni - ő vállalta a konferanszié szerepkört is.
Tálas Ernő, a Svéd Királyi Opera tenorja egy-egy énekléssel színesítette az előadást.

Alábbi videónk megtekintésével, töltsön el velünk egy órácskát!


A vendégek között volt
Kiss András fotóművész és költő
Találkozhattam ezzel a nagyszerű emberrel
Milyen szerencsém van!
András bátyám 84 éves
Fényképezőgéppel a kezében éppen - dolgozott
(Köszönjük a címoldalon a Lied melletti fotókat!)
Aranykoszorús mester
Arnydiplomás művész
EFIAP Nemzetközi Fotóművészet Kiválósága Diploma tulajdonosa
Viharban születtem

című könyvéből
(hozzájárulásával)
készült a mellékelt
néhány oldalas vetítés


Javasolt a teljes képernyő-méret (a vetítés megállítható)

...

Az oldalt írta és szerkesztette: vivere