18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Kávéházi Esték 2016 november

Kávéházi Esték 2016. november 17.

Ezt az Estét a Zila Kávéház, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör, az "SMV 2000 Festőtanoda", a Székesfehérvárért Nemzetközi Művészkör és az Országos Táncsics Művészkör együttesen szervezték és együtt hívták meg a vendégeket.
A szokott időben, 17 óra előtt az összejövetelt
ifj. Zila László, a legfőbb házigazda szerepében nyitotta meg. Üdvözölte a megjelenteket, az est főszereplőit és, majd Ujvári Ferenc vezette elő a konkrét műsort.
Az Est első része a festőké, a festészeté volt. A 2016-os "Zártkörű pályázat" eredményhirdetésére került sor, amely pályázatot a METHOD VERSION a Festőművészmesterei és a Festőművészeti cím várományosai részére hirdetett meg.
A pályázatot
Simon M. Veronika, Cserhát-Munkácsy- és Holló László-díjas, valamint Krúdy-érmes festőművész, a Tanoda vezetője értékelte - maga mellé kérve a zsüri tagjait: Magyari Ari festőművészt, aki ugyan megjelent az Esten, de betegsége miatt nem tudott az eredményhirdetésen jelen lenni; Pál Dávid festőművészt, a zsüri elnökét; Sipos Mari festőművészt, aki Matúz Péter akadályoztatása miatt dolgozott a zsüriben; és Stancsics Erzsébetet, mint "társadalmi zsüritagot".
A pályamunkák egy része a falon kifüggesztve megtekinthetők voltak (egy kis ízelítő fotógalériánkban "megkóstolható") és még további két hónapig megtekinthetők lesznek a Zila Kávéház Galériáján, de számos pályamunka "csak" az Esten volt megtekinthető. Ezek a képek a falhoz támasztva nyertek elhelyezést, vagy az asztalokon - de ezeket a kiállítás után haza is vitték az alkotójuk.
Az értékelés izgalmas percei és a díjazottak névsora a mellékelt videó-felvételünkből megtudható és
Enyedi Béla zenei előadásai - köztük a lassanként országos hírre emelkedett Dedik János-verssel: "Hadd maradjak még e földön" Enyedi Béla megzenésítésében - meghallgathatók.

FOTÓGALÉRIA

Az Est megnyitása és a festménypályázat eredményhirdetése

Az irodalmi rész főszereplője, az Est írója-költője, Winczheim Tibor volt. A jelenlővők nagyszerű szerzői esten vehettek részt. A szerzővel Kanizsa József, a Magyar Kultúra Lovagja, a Krúdy Gyula Irodalmi kör titkára beszélgetett, aki nagyszerű érzékkel ismertette Winczheim Tibor munkásságát, rámutatott az író bajnoki címének lényegére: rövid idő alatt sok-sok kötet könyvvel az amatőr bajnoki cím elnyerésére...
Az elnökségi asztal melletti asztalon láthattuk is a köteteket.
Azután egyszer csak rákérdezett: "Tibor, Te verseket nem írsz?" - De, igen! Tudhattuk meg a válaszból.
Winczheim Tibor teljeskörű válaszát alábbi videónkból pontosan meghallgathatják.
Majd következtek az egyes könyvekből elhangzott részletek a szerző és
Stancsics Erzsébet párbeszédes felolvasásában és Ujvári Ferenc előadásában.
Winczheim Tibor érdekes írói stílusáról, műveinek tartalmáról
Király Lajos, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke is beszélt, majd a szerzővel sikerült interjút is készítenünk, amelyet a filmünk végén teljes terjedelmében közreadunk.

Winczheim Tibor szerzői estje

Szabó László .............................................................................................................................. Vissza a fő oldalra