18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Krúdy emléknap Szécsénykovácsiban

Krúdy-emléknap Szécsénykovácsiban
Október 19-én nyárias időben, napsütésben Felvidéken, Szécsénykovácsiban, ahol Krúdy ősei, felmenői nyugszanak a temetőben, ott az Óbudán működő Krúdy Gyula Irodalmi Kör Szécsénykovácsi polgármesterével, Filip Józseffel együtt elhelyezték az emlékezés koszorúját. Résztvevők: Filip József polgármester, Kanizsa József titkár, Király Lajos elnök, Fenyves Mária Annuziata, szervező titkár, Szénási Sándor István prózaszakosztály vezető, és Németh Nyiba Sándor örökségdíjas költő, zeneszerző, olimpikon.

...

A temetői koszorúzás után szentmisén vettek részt, amelyet Zolcer György ipolyvarbói plébános celebrált.
A szentmise után a faluban, a nagyon szépen parkosított téren, a Krúdy-emléktáblánál Szécsény városból érkezett előadóművészek Krúdy prózáiból olvastak föl, majd a különböző helyről érkezett küldöttek elhelyezték az emlékezés koszorúját. Többek közt a Krúdy Gyula Irodalmi Körből Kanizsa József, Király Lajos, Fenyves Mária Annunziata, Szénási Sándor István vezetőségi tagok, és Németh Nyiba Sándor költő, olimpikon, Filip József polgármester, továbbá Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke és a velük érkezett, meghívott dr. Varga Gyula nyugalmazott középiskolai tanár és felesége, Mgr. Varga Mária középiskolai tanár, Apátújfalu polgármestere, Jámbor László, aki a Besztercebányai kerület közgyűlésének képviselője is, és a környező falvak polgármesterei... Az ebédet követőn a Művelődési Házban Popanek László, Magyarországból érkezett és az Észak-Magyarországi Vízügyi Hatóságot képviselve vetítéses előadást tartott az Ipolyról. Ezt követte a Krúdy Kör értékes, színvonalas irodalmi-zenés műsora, írók, költők olvasták föl műveiket, és Németh Nyiba Sándor örökségdíjas költő, zeneszerző, olimpikon, megzenésített versekkel is közreműködött. A műsorban még fellépett a csodálatos hangú, és a szépségével is közönséget elbűvölő, elvarázsoló Szeredy Krisztina énekművész.
A Krúdy Kör vezetői a műsor után könyvajándékokat adtak át Szécsénykovácsiban működő Krúdy Könyvtárnak és a szécsénykovácsi óvodásainak, iskolásainak. Az ajándékokat Filip József polgármester vette át. A műsort követően a helyi nyugdíjasok estebéden vehettek részt, és Filip József a jelenlevőknek átadta az önkormányzat ajándékát.
Dicsérendő, hogy a falu polgármestere, e nagyon precíz, szép és emlékezetes napot ötletesen, jól szervezte meg, méltón emlékezett meg Krúdy Gyula születésének 136. évfordulójáról. E színvonalas rendezvényhez gratulálunk a Krúdy Kör vezetői nevében...
Kanizsa József titkár ....................................................................................................... Vissza a fő oldalra