18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Krúdy Kör Sashalmon 2015 szeptember

Kortárs festők - kortárs költők a könyvtárban

volt a mottója a Sashalmi Könyvtár 2015. szeptember harmadikára invitáló meghívójának a Képalkotás című, Fehérné Katalin és Surányi Rozália festőművészek kiállításának megnyitójára, valamint Mester József Tamás erdélyi költővel lefolytatott beszélgetésre.
Az estet M. Jankó János író, költő nyitotta meg. Köszöntött mindenkit, de legelső sorban a két festőművésznőt - mindkettőnek gratulált az aktuális névnapjaikhoz és mindjárt átadta a szót Király Lajosnak, a Krúdy Kör elnökének a további szereplők bemutatására. Az elnök bejelentette, hogy Mester József Tamásnak lesz a szerzői estje, a további szereplők pedig: Farkas Major Annamária szintén erdélyi énekes, táncos művésznő, Újvári Ferenc versmondó, Tálas Ernő a Svéd Királyi Opera tenorja lesznek. Németh Nyiba Sándort vártuk ugyan, de ismeretlen okok miatt nem tudott megjelenni, és visszaadta a szót M. Jankó Jánosnak, aki saját versének felolvasásával kedveskedett a hallgatóságnak, első sorban a festőművészeknek, akik a vers elhangzása után egymást mutatták be.
Surányi Rozália Katalinnal kezdte a sort, ugyanis Katalin hívta meg őt társkiállítónak erre a mostani alkalomra. Katalin asszonyi neve: Fehér Miklósné, Dunaújvárosban született, az akkori Sztálinvárosban a család első gyermekeként. Önéletrajza szerint ennek nem örült túlzottan a család, mert inkább fiú gyermek érkezését szerették volna. (Ez egyébként mindkét festőművészre érvényes - tudtuk meg.) Már gyermekkorában jelentkezett a rajzolás szeretete, de az évek múlásával sok fajta végzettséget szerzett. Többek között metafizikai oktató is. Különleges számítógépes vizsgát is tett. Ezoterikusi végzettséggel is rendelkezik, sőt a tenyérolvasáshoz is ért, de Simon M. Veronika iskoláját is végzi 2013 óta. Többek között elvégezte már a 3D-s, portré, ovális kép tanfolyamokat. Nógrádi Katalin aranydiplomás festőművész kurzusaira is járt, ahol a tájkép festés tudnivalóit sajátította el. Mindhárom leánya többdiplomás.
1992-ben saját divatáru üzletet nyitott, amely a mai napig funkcionál. A metafizika központi szerepet játszik az életében.
Az elhangzottak után funkciót cseréltek a festőművészek: Katalin mutatta be Surányi Rozáliát, pontosabban dr. Surányi Rozálitá, akivel Simon M. Veronika kurzusain találkozott és került barátságba.
Rozália 1961-ben született Budapesten. Érettségi után nagyon sok fajta végzettséget szerzett, és sok féle vezetői beosztásban dolgozott. Többek között mérlegképes könyvelő is, főkönyvelőként is volt alkalmazásban. Két féle főiskolát végzett egyidejűleg, ennek végeztével gazdasági igazgatói munkakörbe került. Agrármérnöki oklevéllel is rendelkezik. Doktori fokozatot is elnyerte. 2013. januárjától Simon M. Veronika tanfolyamán vesz részt. Mestervizsgára készül.
A bemutatás után
az est meglepetése következett: egy orosz anyanyelvű hölgy boldog névnapot kívánt Rozáliának - ajándék átadása kíséretében. Ezt követően Tálas Ernő előadásának örülhettek a jelenlévők.


Fotógaléria

Az irodalmi rész levezetését Király Lajos vállalta magára. Azzal kezdte az elnök, hogy az erdélyi író születési időpontját említette meg: 1948. február 26-án - a halak jegyében született Aradpécskán, Aradtól nem messze. Ott folyik a Maros. Azután a legfrisebb három kötetéről beszélt. Az első az Évgyűrűk, a második a Partszakaszaim, a harmadig pedig a Sentimente albe, az érzelmekről szóló kötete volt - és gratulált a szerzőnek ezekhez a könyveihez. CD-re is vannak összeállítások és vannak megzenésített művei is.
Megemlítjük, hogy a szerző minden résztvevőnek ingyenesen átadott egy-egy CD-t, amelyen Partszakaszaim című könyvének versei találhatók - Tapasztó Ernő előadásában. A korong mellett névjegy is található, amelyről kitűnik, hogy Mester József Tamás a Román Írók Ligájának tagja és hogy saját honlapja is van, amelyet közre adunk ITT.
Király Lajostól megtudhattuk, hogy az erdélyi költő a Krúdy Gyula Irodalmi Körnek és a Batsányi-Cserhát Művész Körnek is tagja.
Aztán kijelentette, hogy "ebben a nagy testben egy csodálatos lélek húzódik, gyönyörű szép verseket fognak hallani".
És így lett... A szép, csodálatos verseket hallhatta a közönség CD lemezről, Újvári Ferenc tolmácsolásában, Farkas Major Annamáriától, Király Lajostól és magától a szerzőtől is - miközben a Krúdy Kör elnöke közvetlen kérdéseket is feltett, amelyekre beszélgetés formájában hangzottak el a válaszok.
Az irodalmi rész különleges színfoltjai voltak az előadóművészek. Az erdélyi énekesnő, Farkas Major Annamária
Kálmán Imre: Marica grófnő című operettjéből Szép város Kolozsvár dallamával és bájos tánclépéseivel bűvölte el a közönséget, később pedig Tálas Ernő Lehár Ferenc - Volgadal "A cárevics" című operettjéből előadotakkal mutatta be, hogyan kell egy tenoristának az "egekbe szárnyaló" magasságokba emelnie a közönséget.
A nagyszerű est záróakkordjaként falatozás és kortyolgatás közben járták sorra a jelenlévők a kiállított képeket.
Alábbi videónkkal arra törekedtünk, hogy minél több részletet átnyújthassunk Olvasóinknak, Nézőinknek.

Az oldalt írta és szerkesztette: vivere ............................................................... Vissza a fő oldalra