18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Krúdysok Budaörsön 2015

Krúdy Kör est és Szabó László könyvbemutatója

volt 2015. november 23-án délután öt órai kezdettel Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Központban. A rendezvény előtt négy órakor került sor Kende Sándor írónak, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör egyik alapítója budaörsi emléktáblájának megkoszorúzására halálának évfordulója alkalmából. (Élt: 1918. május 27 - 1992. november 16.)

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör tagságából - a Kör vezetőin: Király Lajos elnökön és Kanizsa József titkáron túl - egy maroknyi, de igazán lelkes tagság jelent meg. Közöttük láthattuk a mindmáig ünnepelt író üzvegyét is: Regényi Ildikót. Az emléktáblát már hosszú évekkel korábban azon a lakóépületen helyezték el, - Budaörs, Ifjúság utca 40. - ahol utolsó éveit élte, és ahol meghalt Kende Sándor. Itt volt a gyülekező és kisvártatva megérkezett a város polgármestere, Wittinghoff Tamás is - koszorúval a kezében...

Koszorúzás után az itt megjelentek átmentek a város Művelődési Központjába, ahol találkoztak az irodalmi est gyülekező résztvevőivel.

Az összejövetelt Wittinghoff Tamás polgármester nyitotta meg. Beszédét azzal kezdte, hogy kijelentette: "Kende Sándor emléktábláját ma is megkoszorúztuk, mint ahogy minden évben meg szoktuk tenni." Majd Kanizsa József Kende Sándorhoz fűződő igaz barátságáról szólt, amely a síron túlra is elkíséri az eltávozottat. Azt mondta, hogy az Irodalmi Kör titkára "nem engedi barátja emlékét a feledés homályába merülni." Megemlítette, hogy az író utolsó éveit Budaörsön töltötte, s ilyenkor a városuk nevében is emlékeznek rá.

A bevezető és az irodalmi rész közötti átmenetet
Németh Nyiba Sándor: Megidézem Krúdyt zenei aláfestésű, korongról elhangzó előadása biztosította.

Ezt követően
Keres Emil Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész Szőke Miklós: Krúdy, Tárkányi Imre: A vörös postakocsi, Király Lajos: Beszélgetés Krúdy Gyulával műveket adta elő - most is fantasztikusan nagy átéléssel.

A színművész után Németh Nyiba Sándor gitáros-énekes előadását:
A kaptál egy esélyt az élettől című művét hallhatta a közönség.

Majd
Szabó László könyvbemutatójával folytatódott az esti program. Király Lajos elmondta, hogy a pestszentlőrinci Zila Kávéházban zajó Kávéházi Esték rendezvények négy éves anyagát gyűjtötte kötetébe össze a szerző, és felkérte Újvári Ferencet a könyv Előszavának felolvasására, amelynek elhangzása után a Krúdy Kör elnöke Szabó László életútját: tanulmányait, tevékenységét foglalta össze.
Majd feltette a kérdést a könyv szerzőjének: "hogy kerültél a Zila Kávéházba?"
A szerző válaszából megtudhattuk, hogy első alkalommal csak véletlenül, egyszerűen csak újságírói kíváncsiságból - bár véletlenek nincsenek - ment oda tudósítani.
A látottak, hallottak azonban arra ösztönözték, hogy a legközelebbi alkalomra is elmenjen. Aztán ottragadt... Renszeresen "visszajáró lélek" lett belőle.
A beszélgetés után a szerző egy kis részletet felolvasott a könyvéből.

A könyvrészlet után
Tálas Ernő, a Svéd Királyi Operaház tenoristája színesítette a műsort. Bizet: Gyöngyhalászok című operájából hallhattunk egy kicsit.

Fotó felvételek: Dedik János és vivere - Képmontázs: vivere - Kreischer Nelly videójából: vivere - Javasolt: teljes képernyőméret!

Az est záró akkordjaként elhangzott Szabó László: Kávéházi Esték
című könyvében megjelent SZERZŐK ÉS MŰVEIK-ből egy csokor:

Kanizsa József:
Krúdy a pusztaszentlőrinci lövöldében
Előadta: Újvári Ferenc

Szénási Sándor:
Ne siess idő!
Előadta: Tárkányi Imre

Hoffmann Katalin:
Hiszem
Előadta: a szerző

Kreischer Nelly:
Ősz
Előadta: Újvári Ferenc

Györgypál Katalin:
Adventi húsz-soros
Előadta: Tárkányi Imre

Tárkányi Imre:
Gyulai ősz
Előadta: a szerző

Monok Zsuzsanna:
Kárpároknak ölelő karján
Előadta: a szerző

Király Lajos:
Profán imádság
Előadta: a szerző

Regényi Ildikó:
Kanyargós ösvények (részlet)
Előadta: a szerző

Dedik János:
Hadd maradjak még e földön
Előadta: Újvári Ferenc

Stancsics Erzsébet:
Öreg bölcsességek
Előadta: Szántai Sánsor

 

Videó: Kreischer Nelly

hirek18.hu .................................................................................................................... Vissza a fő oldalra