18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Krúdysok Pécskán

Krúdysok Pécskán
Pécska, Panoráma Világklub Pécskai Társklubjának rendezvénye, a 2-es sz. Általános Iskola étkezőjében, 2016. május 28. 12-16 óra között...

A Panoráma Világklub Pécskai Társklubjának elnöke, Mester József Tamás meghívására érkezett Óbudáról a Kéhli Vendéglőben 25 éve (a III. kerületben 34 éve) működő Krúdy Gyula Irodalmi Kör vezetősége. Kanizsa József író, költő, aki 30 éve a Kör titkára, a Magyar Kultúra Lovagja, Kőbánya Díszpolgára, Király Lajos író, költő, műfordító, aki 25 éve a Kör elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja, az amerikai "Hemingway Társaság" tagja, Németh Nyiba Sándor költő, zeneszerző, a Civil Rádió szerkesztő-riportere, Csepel Örökség-díjas olimpikon, a Magyar Kultúra Lovagja, Szénási Sándor István író, költő, a prózaszakosztály vezetője, a vecsési G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör és Vecsési Tájékoztató kulturális rovat vezetője.
Mester József Tamás költő, a 2015. szeptemberi, Budapest, sashalmi könyvtári rendezvény meghívást viszonozta e meghívással, rendezvénnyel a Krúdy Gyula Irodalmi Kör vezetőinek a bemutatását. Mint házigazda, Mester József Tamás, aki már Krúdy Gyula Irodalmi Kör tagja is, megköszönte Antal Péter polgármesternek, hogy tiszteletét tette a rendezvény előtt. Beszélt a két társaság jó kapcsolatáról, köszöntötte a rendezvényre meghívott társegyesületek, társaságok vezetőit, meghívott vendégeket. A bevezető után a Búzavirág Néptáncegyüttes -diákok-, műsorát láthatta a szépszámú közönség. A Krúdy Gyula Irodalmi Kör nevében Kanizsa József titkár köszöntötte a megjelenteket, s mutatta be a jelen levő vezetőségi tagokat. Beszélt a 34 éves múltról, ismertetve a Kör céljait, hogy nem csak az "Óhazában", de a szomszédos országok magyar lakta területein is eddig jó kapcsolatokat tudtak kiépíteni. Krúdy őseinek felvidéki, szécsénykovácsi kapcsolataikról dicsérő szavakkal tud beszélni, ahol rendszeresek az oda-vissza rendezvények.
A Krúdy Gyula Irodalmi Kör bemutatkozását Németh Nyiba Sándor költő kezdte megzenésített vers előadásával, majd versmondásával folytatta. Kanizsa József saját verseit mondta el és újból Németh Nyiba Sándor megzenésített verse következett, és Szénási Sándor István nagyon élethű átéléssel mondta el verseit. Király Lajos elnök is beszélt a Krúdy Körről, hogy eddig milyen eredményeket értek el, "már 100 fölött adtunk ki könyveket, a fiatalokat felkaroltuk és a festőművészekkel közös rendezvényeket tartunk az ország különböző falvaiban, városaiban, így Szegeden is, ahol jó a kapcsolat a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesülettel. Eddig több mint 20 a Magyar Kultúra Lovagja a Körben, az idén Németh Nyiba Sándort ütötték lovaggá és Egyetemes Kultúra Lovagja lett Tálas Ernő, a Svéd királyi Operaház tenorja is, aki tiszteletbeli tag. Itt is több lovag van jelen. E jelen rendezvénnyel is az a cél, hogy a jó irodalmi, kulturális kapcsolat, a Krúdy hírnevének öregbítése tovább folytatódjon. Pár évvel ezelőtt Szatmárnémetiben az ottani Ady Társasággal közösen állítottunk emléktáblát a liceum falán, ahova Krúdy Gyula iskolába járt. Ez is a jó kapcsolat elmélyülését mutatja. És sorolhatnám..." Következtek Király Lajos versei, versfordításai.
Az est a helyi meghívottakkal folytatódott, így verssel, prózával, énekkel színesítette a programot, többek között Farkas Annamária, Kis Zsuzsanna, Brauch Magda, Czernák Ferenc, Moldován János, aki a pécskai természetben található növények védelmében is szólt...Jelen volt az Aradi Nap internetes újság szerkesztője Irházi János (aki másnap megjelentette videóval és fotókkal színesített tudósítását az eseményről, "Pécska-Budapest művészeti összeborulás" címmel ), továbbá a rendezvényen részt vett Jankó András az aradi Kölcsey Társaság elnöke is. Szegedről v. Szilágyi Árpád József, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, a Panoráma Világklub Szegedi Társklubja elnöke...

A délután arra is jó volt, hogy egymással nem csak eszmecserét, de könyvet is cseréltek a jelenlevő irodalmi, kulturális társaságok vezetői és elmélyülhettek Laukó Katalin festőművész rögtönzött mini tárlatának festményeiben is.
Mester József Tamásnak és kis "csapatának", segítőinek, csak köszönni lehet, gratulálni, hogy ezt az irodalmi, kulturális rendezvényt megszervezte(ték), a néptáncos együttessel színesítette a programot és az óbudaiak pedig Németh Nyiba Sándor gitárzenei művészetével tették még színesebbé, értékesebbé a találkozót.
"A jó kapcsolat mindig embereket, barátokat, családtagokat köt egymáshoz, s ebben van az igazi erő a nap mint napi fennmaradáshoz..."
Ez itt elmondható a társaságok, egyesületek kölcsönös program megvalósításban. Köszönjük az irodalmat, a művészetet befogadó Közönség nevében is.

Lejegyezte: Kanizsa József
Fotó: Kanizsa JózsefJavasolt
a teljes képernyőnézet

FOTÓGALÉRIA

hirek18.hu ...................................................................................................................... Vissza a fő oldalra