18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Magyarok Bibliája

"Magyarok Bibliája" program: tízezer bibliamásolót keresnek
A teljes biblia kézírással való lemásolásához gyűjt vállalkozó szellemű "írástudókat" a szegedi Szent Gellért-plébánia. A kézírásos Magyarok Bibliáját római zarándoklat keretében kívánják átadni szeptemberben Ferenc pápának számol be Benyik György plébános.
Benyik György 2014. szeptember 30-án indította útnak Szegeden az Újszövetség kézírással történő másolását, hogy a Szent Gellértről elnevezett templom felszentelésének idei, 40 éves jubileumára elkészüljön a kézírásos Újszövetség. Nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a kezdeményezésbe a szegedi plébániák, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a református és evangélikus lelkészségek és a Szegedi Csillag Börtön lakói is. Ez a feladat a szervezők számításai szerint 1200 másolót igényel. A másolási programban eddig 874-en vettek részt. Számos közösség újabb szöveget kért, és mivel az újszövetségi szövegek elfogytak, az Ószövetséget is elkezdték másolni. A plébánia az elkészült kódexet zarándoklat keretében szeretné Ferenc pápának átadni Rómában, 2015 szeptemberében.
Az Újszövetség szövege 27 könyvből, 7959 versből áll, az Ószövetség sokkal hosszabb ennél: 39 vagy 45 könyv - aszerint, hogy miként számoljuk a könyveket -, körülbelül 23 214 vers terjedelmű, így közel 10 ezer másolót igényel. Ezt a feladatot már nem tudják egy városon belül megoldani - fogalmaz Benyik György -, hanem egész Magyarországra szeretnék kiterjeszteni, sőt a határainkon túli magyar közösségeket is szeretnék bevonni ebbe a közös munkába. Délvidéken, Zentán és Erdélyben már szervezik a másolást, megkezdték a Zsoltárok, Tóbiás, Judit, valamint a Példabeszédek könyveinek másolását.
A szervezők várják további érdeklődő közösségek jelentkezését és bekapcsolódását a programba, hogy 2015. augusztus 20-ra elkészülhessen a Magyarok Bibliája.
A másolással kapcsolatos technikai információk megtalálhatók
a szegedi Szent Gellért plébánia honlapján. A honlapon található táblázatban bárki regisztrálhatja magát.
hirek18.hu/Magyar Kurír .......................................................... Vissza a fő oldalra