18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Megújul Pestszentimre városközpont

Megújul Pestszentimre városközpontja
A május 10-i nyitórendezvénnyel kezdetét vette Pestszentimre városközpontjának megújítása. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt keretében a XVIII. kerületi Önkormányzat és partnerei 845 millió forintot fordítanak Pestszentimre központjának a fejlesztésére, amiből 525 millió forint az uniós forrás. A 2013. szeptember végéig megvalósuló városfejlesztési program célja az, hogy szebb, élhetőbb környezetet teremtsen a kerületrész lakosainak. A projekt részeként megújul Pestszentimre közösségi háza, valamint a városrész főutcája, a Nemes utca is.

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a mai napon ünnepélyes keretek között megtartotta a "Pestszentimre városközpont megújítása" című projekt nyitórendezvényét.

Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester, országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta: "Pestszentimre városközpont megújítása a köszönet és a törlesztés projektje.
A főváros pesti oldalának legzöldebb részén megálmodott fejlesztések ugyanis nem valósulhatnának meg az itt élők évtizedes városépítő munkája, áldozatai nélkül. A projekt megvalósulásától új köztereket, izgalmas kulturális színtereket, a közszolgáltatási funkciók bővülését várjuk."

Hutiray Gyula városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes szintén azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztési beruházások csak az alapot teremtik meg mindarra, amit ezek majdani használói, az itt élők fognak kiteljesíteni. A megújult színterek megfelelő környezetet teremtenek ahhoz, hogy a lakosság összetartó ereje, összefogása növekedjék. Mindemellett biztosította a pestszentimreieket arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatja a kerület fejlesztési törekvéseit.

dr. Lévai István Zoltán, a projektért felelős XVIII. kerületi alpolgármester a fejlesztéseket mérföldkőnek nevezte a településrész életében. Valamint kiemelte, hogy ezen beruházások középtávon újabb beruházásokat generálhatnak, hiszen a befektetők szemében a terület felértékelődik. Megköszönte a projekt előkészítésében résztvevők munkáját, s egyben az itt élők megértését kérte a projekt munkálataival járó esetleges kellemetlenségekért.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztés legfontosabb elemeként több mint 300 millió forintból megújul, és másfélszeresére bővül a
Pestszentimrei Közösségi Ház. A közlekedési és parkolási gondok megoldására új parkolókat, járdákat és gyalogátkelőhelyeket alakítanak ki a településrész főutcájának számító Nemes utcában, ahol több üzleti és közösségi ingatlan épül és szépül meg a következő másfél évben. A fejlesztések révén hamarosan új üzletház, valamint minden igényt kielégítő önkormányzati ügyfélszolgálati és okmányiroda is a pestszentimrei lakosok szolgálatába áll. Megújul továbbá a római katolikus templom és a baptista imaház, a pestszentimrei Hősök tere, valamint a művészeteknek és civil szervezeteknek otthont adó Imre-ház.

Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a projekt megvalósításába bevonja a helyi civil szervezeteket. Ennek érdekében szintén a mai napon tették közzé a projekt egyik elemének számító pályázat felhívását, amelynek címzettjei a kerületi szerveződések. A civilek a helyi közösségi élet élénkítésére, kulturális és sportesemények megvalósítására, illetve Pestszentimre meglévő értékeinek számbavételére és a nagyvilág számára való bemutatására nyerhetnek vissza nem térítendő támogatást.

Az építési beruházásokon túl, cél a városrész közép- és hosszú távú fejlesztése, az eddig kiaknázatlan beruházási lehetőségek feltérképezése is. Ennek érdekében az uniós támogatással megvalósuló projekt keretében elindul a városmarketing-program, amelynek segítségével Pestszentimre további fejlesztésébe befektetőket, vállalkozókat kívánnak bevonni.

hirek18.hu/MTI ÖS
............................................................................. Vissza a fő oldalra