18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Mikulás kupa 2015

I. Mikulás Labdarúgó Kupa
A Budapest 18. Kerületi Városgazda Utánpótlás Akadémia 2015. december 5-én hagyomány-teremtő jelleggel Mikulás Kupát szervezett itt a kerületben elsősorban a kerületi foci egyesületek részt vételével. A Mikulás nap előtti jó hangulatú torna alkalmat adott a megmérettetésre, ahol a részvétel volt a legfontosabb...

Beszélgetés Dr. Lévai István Zoltán alpolgármesterrel
- Itt vagyunk a Lőrinci Sportcsarnokban. 2015. december ötödikét írunk, Mikulás előtti nap van. Dr. Lévai István Zoltán kerületi alpolgármester úrral beszélgetek. Alpolgármester úr! Kérem, mondja el, hogy miféle sportrendezvény ez, kik a résztvevők? Kicsit tájékoztasson bennünket erről az eseményről!
- Mikulás előtt a Városgazda Utánpótlás Akadémia gondolta úgy, hogy hagyományteremtő jelleggel Mikulás Kupát szervez itt a kerületben elsősorban a kerületi egyesületek, foci egyesületeknek a részt vételével. Itt van a SZAC, a Pestszentimre, a Gloriett, Lőrinci United, és természetesen a Városgazda Akadémiának a csapatai. Én úgy gondolom, hogy ez egy nagyon szép kezdeményezés, hiszen Mikulás alkalmával össze tudnak gyűlni a kerület egyesületeknek a gyerekei ás egy jó hangulatú tornán tudnak megmérettetni. Nyilván a részt vétel a legfontosabb, mert nagyon sok csapat van mos már a kerületben. Nagyon sok gyerek - hála Istennek! És ezeknek a gyerekeknek elő kell teremteni a versenyeztetésnek a feltételeit. Úgy, hogy mi nagyon nagy örömmel vagyunk itt és halljuk a gyerek-zsivajt. Azon fogunk dolgozni a továbbiakban is, hogy minél több esemény legyen, olyan rendezvény, ahol ezek a gyerekek megmérettetik magukat.

- Ez így van, tényleg nagy öröm a gyerek-zsivalyt hallgatni, meg a mozgást látni. Belevetik magukat önzetlenül a sportba, nagy kedvvel mozognak a pályán. Alpolgármester úr! Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést, és kívánok Önnek nagyon kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
- Viszont kívánom a szerkesztőségnek is!

Beszélgetés Kissné Baumann Gizellával, a Városgazda Utánpótlás Akadémia szakmai igazgatójával
- Ugyanitt a Sportcsarnokban Kissné Baumann Gizella a Városgazda Utánpótlás Akadémia szakmai igazgatója is beszélgető partnerem. Kérem, Ön is világítsa meg, hogyan jött létre ez a sportrendezvény Mikulás napján, és ez a sok-sok gyermek, sok-sok fiatal hogy került a sportcsarnokba?
- Szeretettel köszöntöm a nézőket mai napon, Mikulás elő napja van. Úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne a kerületi sportegyesületek egy közös Mikulás ünnepségre hívni és mivel sportról van szó, úgy gondoltuk, hogy a labdarúgás éppen megfelelő lenne. Hiszen a kerületben a legtöbb egyesület labdarúgással foglalkozik. Az I. Mikulás Labdarúgó Kupán úgy tudom, hogy egyesületen kívül minden egyesület itt van a helyszínen. Úgy látom, hogy a nagyon jól érzik magukat. Amellett, hogy sportolnak, mindenki Mikulása csomaggal tér majd haza.

- Ez nagyszerű! Akkor dupla öröm lesz a fiataloknak, mert először is kedvükre kimozogják magukat és a végén megjön a Mikulás is... és volt már ilyen rendezvényük?
- Ez az első ilyen Mikulás Kupa. Most nem a Mikulás fog jönni, hiszen azért elég hosszú ez a rendezvény, ahhoz, hogy a Mikulás Finnországból jelen legyen. A rendezvényre adtunk Mikulás-sapkát minden edzőnek..., a megnyitón Mikulás-sapkával ajándékoztuk meg őket. Mérkőzések alatt minden edző most Mikulás-sapkában ténykedik.

- Ami a jövőt illeti, talán tervezik, hogy a jövőt illetően a következő esztendőben is megrendezik ezt a sporteseményt?
- A terveink ez. Azért neveztük el I. Mikulás Kupának, hogy ezzel az első rendezvény legyen. Szeretnénk éveken keresztül ugyanezekkel az egyesületekkel, vagy még több kerületi egyesülettel ezt a tornát megrendezni.

- Még azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy milyen a függőségi viszonyuk a Városgazdával - hiszen a nevük Városgazda Utánpótlás Akadémia -, illetve az Önkormányzattal?
- A Városgazda Utánpótlás Akadémia valóban a Városgazda XVIII. Kerület Nonprofit
Zrt. leányvállalata, a Sportprojekt18 Nonprofit Kft. égisze alatt működik. Ez száz százalékban önkormányzati támogatottságú vállalat. Az ötletünk onnan ered, hogy mi üzemeltetjük a sportlétesítményeket és a jelenlegi sportfejlesztési támogatások fényében ezeket a sportlétesítményeket valószínűleg nem az önkormányzat büdzséjéből, hanem egy támogatásból fel tudjuk újítani, hiszen itt az eddigi évek folyamán több sportegyesülettel az önkormányzat szerződést kötött és ők pályáztak ezekre a lehetőségekre, és nagyon sok sportlétesítményünk újult így fel. Most azt szeretnénk, hogy ezt még jobban kibővíteni, új sportlétesítménnyel gazdagítani a kerületet. Hiszen most az egyesület saját jogán az akadémia saját jogán pályázott. És így iskolai öltözők újulnak meg jövőre, sportlétesítményeket fogunk építeni remélhetőleg, a szintén több sportági szakszövetség támogatását élvezzük.

- Nagyon szépen köszönöm önnek is nagyon kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog sikeres új esztendőt kívánok!
- Én viszont, ezt kívánom Önnek is és természetesen a nézőknek is!


Fotógaléria

Beszélgetés Pintér Bélával, az 1908 SZAC Budapest elnökével
- A beszélgetést folytatjuk. Pintér Béla elnök úr a következő beszélgető partnerem, az 1908 SZAC Budapest elnöke. Ez a cím, a Clubnak ez a neve egy érdekes helyzetet hoz elő: mert egy nagyon régi, patinás Clubról van szó, de a nevében éppen most újul meg. Kérem, beszéljen egy kicsit erről!
- Tisztelettel köszöntöm én is a nézőket és nagy örömömre szolgál, hogy ezen a lehetőségen keresztül is elmondhassam azt, hogy egyesületünk, amely 1908-ban alakult itt Pestszentlőrincen az évek során átalakult és most egy olyan fázisában van, hogy a nevünknek a pontosítása fog megtörténni az által, hogy helyileg is kezelhetővé váljék az elnevezésük miután az Atlétikai Club fogalmat elég nehezen lehet beazonosítani helyileg, illetve ország tekintetében is és ezért a fővárostól megkaptunk a Budapest szó használatának lehetőségét. Ezért a jövőben 1908 Szentlőrinci Atlétikai Club Budapest néven fogunk szerepelni, ami mindenféle kívánalmaknak eleget tesz.

- Tehát akkor végül is olyan r é g i Club, amely ú j néven fog hamarosan megjelenni... Úgy tudom, hogy akadémiája is van.
- Igen. Azoknak a kedves nézőknek, akik esetleg kevésbé jártasak Clubunk történetében, azoknak azt tudom elmondani, hogy egyesületünknek három szakosztálya van a labdarúgáson kívül. A korfball és futboll a labdarúgó szakosztályon belül pedig ez év márciusától megalakítottuk a Deák Bamba Labdarúgó Akadémiát. Nem véletlenül a név választás, mert Feri bácsi volt az egyesületünk leghíresebb sportolója, Magyarország gólkirálya, Európa gól-rekorder és még a mai nap is tartja 66 góljával burgonyával egy bajnoki szezonban elért találatával az Európa-csúcsot. Ennek a hagyománynak és az ő emlékének a megőrzése érdekében fiatal utánpótlás csapataink ezen akadémia keresztül lettek foglalkoztatva. A mai tornán is ilyen néven szerepelünk, illetőleg ehhez hozzátartozónak tartom, nagyon fontosnak, hogy ennek a Labdarúgó Akadémiának a technikai igazgatója pedig Pisont István, 33-szoros labdarúgó válogatott játékos, akinek a szerepe az utánpótlás csapatok tekintetében azt hiszem, hogy régóta ismert a labdarúgást figyelemmel kísérő számára.

- A labdarúgó szakosztályt, a labdarúgást, mint olyat, azt gondolom, még az idősebbek is teljes mélységében ismerik és tudják, hogy miről van szó. De a másik két szakosztályról és a másik két sportágról halljunk talán egy-két dolgot bővebben, hogy mik is azok voltaképpen!
- Kezdeném azzal, ami a focihoz sokkal közelebb van: football ez a fajta sportág gyakorlatilag a golf és a labdarúgás ötvözete. Ezt is labdával játsszák ugyanúgy, mint a golfot lyukakra. A kijelölt pályán végig kell menni, és az a győztes, aki a legkevesebb kísérletből tudja meghatározott távolságra és terepviszonyok között elhelyezett lyukba begurítani a labdát. Ez egy nagyon kellemes, mindenki által játszható. Tehát szülők, gyerekek közösen tudják játszani ezt a játékot. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy itt a 18. kerület szélén van a Szentlőrinci Golf Club (St. Lőrinc Golf Club), amelynek a vezetője felajánlotta, hogy közös együttműködésben létesítsünk egy pályát. Ez meg is történt az idei év folyamán. Ez egy 9 lyukú pálya, amelynek segítségével mi igyekszünk a fiataljainkat ennek az újfajta sportágnak a lehetőségeivel megismertetni. Mindenkinek ajánlom, hogy csak kipróbálni is nagyon érdemes. Mondom itt Erzsébet és Lőrinc határában ezt a tanpályát. A másik szakosztály a corfball, amely abban a tekintetben azonos, ugyanolyan méretű labdával játsszák, mint a labdarúgást, de fiúk és leányok egy vegyes csapatban a kézilabda és a kosárlabda szabályait ötvöző 20 x 40 m-es pályán játsszák. Érdekessége ennek a dolognak, hogy három és fél méter magasságban van fent a kosár, a corf. Ide kell bejuttatni a labdát. A játék négy támadó és négy védekező részt vételével zajlik, amelyben kettő fiú és kettő leány. Kétgólonként van térfélcsere. A testi ütközést kizárva a labdákat levegőben, földön pattogtatva kell megjátszani és olyan helyzetet teremteni, hogy corfot tudjanak elérni. Ebben elég sikeresek vagyunk, két évvel ezelőtt a csapatunk a magyar bajnokságot is megnyerte, azóta - sajnálatos módon - mindig csak másodikok vagyunk. De ez adja a lehetőséget, hogy minden évben az Európai Kupák másodikában szerepeljen a csapatunk. Az idén is Németországban fogunk szerepelni és ezért is volt fontos ez a bizonyos név változtatás, hogy helyileg is meg tudják határozni a Clubunkat, hogy honnét érkezik erre a nemzetközi tornára.

- Nagyon szépen köszönöm ezt az igazán tanulságos beszélgetést, amelyet talán kicsit az idősebb korosztálynak is szívből lehet ajánlani, mert bizony megtanulhattak újabb két sportágat, hogy tulajdonképpen miből is áll az újabb két sportág. Nagyon szépen köszönöm még egyszer és nagyon kellemes ünnepeket, boldog karácsonyt és még boldogabb új esztendőt kívánok Önnek!
- Nagyon szépen köszönöm a jókívánságot, én is szeretnék ugyanezzel élni, és nagyon bízom abban, hogy a jövőben más alkalmakkor is módunk lesz a egyesülettel kapcsolatos információkat megosztani mindenkivel, így önökkel is.

Írta és az oldalt szerkesztette: Szabó László .................................................... Vissza a fő oldalra