18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Minitárlat és író olvasó találkozó

Újhegyi Közösségi Házban "minitárlat" és író-olvasó találkozó...
2014. április 25-én - pénteken - újabb "minitárlat"-tal lepte a meg a közönséget az est házigazdája, Kanizsa József író, költő, Kőbánya Díszpolgára. Kanizsa József hangsúlyozta a TAVASZ varázsát, a megújulás erejét, az alkotásra való késztetést és, hogy egy hét múlva az ANYÁK NAPJÁT is ünnepeljük. Kanizsa József kettő verssel köszöntötte a jelenlevő Édesanyákat, Nagymamákat. Mindkettőt - Anyám, édesanyám, Áldjuk az édesanyák tettét - harminc évvel ezelőtt írta, de most is aktuális a mondanivalójuk. A versek elhangzása után Tálas Ernő, a Svéd Királyi Opera tenorja elénekelte: a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt.
Az elhangzott tavaszi dalt beleszőve az átvezető szövegbe dicsérte Skerlák-Mayer Ibolya virágcsendéleteit, tájképeit, s rámutatva a tulipánfavirágot ábrázoló festményre, hogy milyen gyönyörű tud lenni a tavasz, ha ezerféle virággal pompázik. S rámutatott az őszi gyönyörű festményre is, amelyikkel azt szimbolizálta, hogy milyen lehet egy őszi színét változtató tájnak a varázsa, milyen pompás látványt tud nyújtani a festményt megtekintő számára. Az átvezető szövegre már Skerlák-Mayer Ibolya a festményeiről beszélt, kitől, hogyan tanult meg festeni. Simon M. Veronika volt és jelenleg is az a "mestere", tőle tanulta a festészet csinját-binját és folytatja ma is e tanulmányokat, "mert Veronikától van mit tanulni. Érdekel minden, és szeretném elsajátítani a különböző technikákat, különösen a háromdimenziós festészetet, ami számomra egy kicsit a csodát is jelenti." Az itt kiállított festmények nagyon nagy sikert arattak a nagy létszámú érdeklődő közönség előtt.

Megint zenei átvezetés, Kerék Benjamint Dominik fiatal gitárművész, saját szerzeményét adta elő nagyon magas fokon. S Kanizsa József újból az átkötő szövegében a tavaszt emelte ki, a Tavaszi Zenei Fesztivált, annak varázsát, és az április 24-én megnyílt huszonnegyedik Tavaszi Könyvfesztivált is beszőve, jutott el Hámori András író, újságíró könyveinek bemutatásához. Hámori András Pápán született, évtizedeken át újságíró volt, eddig négy regénye jelent meg: A terror kufárja, A gyűlölet vasfoga, Egy srác a mozi mellől és a Képtelen történet című családregény, amelyet hamarosan megfilmesítenek. Az Egy srác a mozi mellől című kötetből olvasott föl részleteket. E részletekből megtudhattuk, hogy milyen is volt gyermekkorában Hámori András. E kötetről egy kritikai részletet is olvasott föl a KORTÁS folyóiratból, s a kritikus - Alföldi Jenő - elismerte e könyv hiánypótló szerepét a magyar irodalomban. S e kötet anyagából készül majd el a film. Megint ének következett Tálas Ernő újabb tavaszi számmal lepte meg a közönséget, az Ej, haj gyöngyvirág című dallal. S a Képtelen történet című könyvből olvasott föl felváltva Hámori András és felesége Hámori Zsuzsa. Megtudhattuk Hámori András készülő új kötetének címét, Királyi játszma, amelyik az első kettő folytatás lesz, és lezáró regény. Ez lesz a trilógia utolsó része.
Végig érdekfeszítő és közönséget lekötő volt a bemutatkozás, és a hozzá kapcsolt zenei betétek, ének. Végül Tálas Ernő az édesanyákat köszöntve az Ave Maria Franz Schubert művével zárta az estet, amiért a Svéd Királyi Opera tenorja vastapsot kapott...
A hihetetlen pergő estet valóban vastapssal zárta le a közönség, köszönte meg a művészien szép kiállítást, a szerző bemutatkozását, a közreműködők magas színvonalú előadását.
E képzőművészeti és irodalmi estek egyre jobban kedveltek lesznek az Újhegyi Közösségi Házban
és most is elmondhatjuk, hogy a nagy zápor ellenére szép létszámú közönség érdeklődött a kiállítás, "minitárlat" megnyitó és az író-olvasó találkozó iránt.

K. J. ................................................................................... Vissza a fő oldalra