18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Októberi Krúdy Napok Nyíregyházán

Októberi Krúdy Napok Nyíregyházán

A Krúdy Kör Krúdyról - az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör zenés irodalmi délutánja 2015. október 16-án 16 órakor a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermében került megrendezésre. A zsúfolásig megtelt kamarateremben nagy várakozással kezdődött meg a Nyíregyházán született Krúdy Gyulára megemlékezés. Dr. Bihari Albertné Krúdy-érmes, főkönyvtáros, program koordinátor megnyitó szavai után Kanizsa József, a Krúdy Kör titkára beszélt a Krúdy Kör nyíregyházi kapcsolatairól és, hogy 1982. október 25-ei dátummal vette föl a kör a Krúdy Gyula nevet, hogy "nagy magyar írónak" állítsanak örök emléket az utókor számára, hogy az olvasó, a magyar ember ne feledje el Krúdy Gyula nevét és ápolják örökségét.2003-tól a Krúdy Vigadóban is évente többször tartottak rendezvényeket, kiállításokat. Itt, e falak között is, a könyvtárban több évtizede tartanak Krúdy-emlékesteket és Krúdy-emlékérmet adtak át, Dr. Bihari Albertnénak is Krúdy emlékének ápolásáért. Pár évvel ezelőtt, a könyvtár felújítása után Krúdy Olvasótermet avattak és elhelyezték Simon M. Veronikával közösen adományozott Krúdy portréját a terem főfalára. Nemcsak Magyarországon, de külhonban is tesznek azért, hogy az ottani magyarok se feledjék el Krúdyt: Délvidék, Szlovéni, Felvidék, Erdély...Így Szatmárnémetiben, az ottani Ady Társasággal közösen állítottak és leplezték le Krúdy-emléktábláját és helyezték el az emlékezés koszorúit. Felvidéken, Krúdy őseinek, a dédszülők falujával, Szécsénykovácsi Önkormányzatával, a falu népével is tartják a jó kapcsolatot. Minden évben Krúdy születési évfordulója alkalmával a temetőben is és a falu közepén is elhelyezik az emlékezés koszorúit, a Krúdy családért tartott szentmise után. Az emlékbeszéd után Király Lajos olvasott Krúdytól próza részletet, majd KRÚDYTÓL - KRÚDYRÓL című antológiából olvastak, mondtak el Krúdyhoz szóló verseket.

Fotógaléria elérhető: ITT

Az est további részében saját verseikkel mutatkoztak be, első sorban szép szerelmes, majd édesanyához írott versekkel és végül a hazához írt érzelemmel teli hazafias verseket Kanizsa József kezdte el. Király Lajos, a saját versei mellett, mint műfordító Hemingway verssel és egy ma élő franci költő Michel Cahour versével kedveskedett a jelenlevő szép számú közönségnek. Szénási Sándor István író, költő, nagy átéléssel adta elő verseit. A körben ő az a költő, aki minden versét kívülről tud. Németh Nyiba Sándor költő, versei mellett a saját megzenésített verseit adta elő gitár kíséretében. A nyolcvankilenc éves Tálas Ernő, a Svéd Királyi Operaház tenorja balesete miatt nem lehetett jelen, de a hangját CD-ről meghallgathatta a közönség: Bartók Béla:Elindultam szép hazámbúl, Bizett - Ária, a Gyöngyhalászok című operából, és végül Franz Schubert-től az Ave Maria hangzott el záró számként s kapott vastapsot. Az esten szerepeltek: Kanizsa József író, költő, kritikus, aki 29 éve a Krúdy kör titkára, a Magyar Kultúra Lovagja, Kőbánya Díszpolgára, Király Lajos író, költő, műfordító, a Krúdy Körnek 26 éve az elnöke, az amerikai Hemingway Társaság tagja, a Magyar Kultúra Lovagja, Szénási Sándor István író, költő, a Vecsési Hírek irodalmi rovat szerkesztője, a Krúdy Kör prózaszakosztály vezetője, Németh Nyiba Sándor költő, zeneszerző, Civil Rádió szerkesztő-riportere, Csepel Örökség-díjas többszörös olimpikon, több mint hatvan himnusz szerzője és Tálas Ernő Aranydiplomás, a Svéd Királyi Operaház tenorja, a Krúdy Kör Emlékplakettes tiszteletbeli tagja, Móri Borlovagrend tagja és Jászladány Díszpolgára.
Király Lajos elnök és Dr. Bihari Albertné zárszavával zárult a jó hangulatú Krúdy-emlékest Krúdy Gyula szülővárosában, születésének 137. évfordulója tiszteletére.

A közönség nevében is köszönjük e szép tartalmas estet a szervezőknek és a vendég előadóknak.
Lejegyezte: Kanizsa József tudósító
Fotó: Kazai Béla .............................................................................................. Vissza a fő oldalra