18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Összefogás irodalmi délután Szegeden

Összefogás irodalmi délután Szegeden

Szegeden a Földműves u. 13. szám alatt v. Szilágyi Árpád Józsefnek, a Magyar Kultúra Lovagjának, Szeged Hagyományőrző és Városvédő Egyesület elnökének Bálint Sándor "emlékkertjében" 2015. augusztus 7-én, immár ötödik alkalommal rendezték meg a Kultúra Lovagrendi szellemiségben a Krúdy Gyula Irodalmi Körrel az "összefogás irodalmi délutánját."
A vendégek megérkezésekor kedélyes koccintás, beszélgetés, fotózás következett, majd közös ebéd várta a vendégeket. A jó hangulatú beszélgetés során Tálas Ernő több énekszámmal örvendeztette meg a jelenlévőket...


Fotógaléria


Aztán a Himnusz elhangzása után, a házigazda, v. Szilágyi Árpád József nyitotta meg ezt a hagyományt őrző irodalmi, kulturális rendezvényt. Szólt a múltról, és megemlítette a jövőt is, majd átadta a szót Kanizsa József-nek, a Kultúra Lovagrend egyik alapítójának, aki Bálint Sándorhoz írt - A harang viszi a hangod - című versét olvasta föl.

Kanizsa József:

A HARANG VISZI A HANGOD
(Bálint Sándor 110 éves lenne)

Szeme a végtelen Alföldet kémleli
Tápé környékén megáll, figyel,
.............................. megpihen
Hagyományőrző lelke szeretettel teli
Érző, finom keze emberi
.............................. kezekben
*
Agyában tudomány ezerféle
.............................. anyaga:
néprajztudomány, népi valláskutatás
Szívében ott dobog a szeretett haza
Kicsi hazám népének e tett
.............................. útmutatás
*
Szeged, Ferences templom,
.............................. Bálint Sándor harang
zúg, viszi a "legszögedibb szögedi"
.............................. hangját
Itt van, itt él közöttünk
.............................. ezt zengi e hang
s mi őrizzük, visszük szívének
.............................. ritmusát...
(Kőbánya, 2014. augusztus 6.)

A vers és a rövid bevezető után egy jól megszerkesztett, színvonalas műsort vezetett le. Felhívta a figyelmet a Magyar Kultúra hagyományőrzésére, a versek, a magyar dalok, énekek és más kulturális tevékenységek átörökítésére, hogy az utókor ebből tudjon építkezni, ezekből a magyar kincsekből tudják az unokákat felnevelni, "mert nincs szebb nyelv, mint a magyar nyelv, őrizzük meg és adjuk tovább az Utókornak..."
Erdélyi József zenekarvezető, a Sándorfalvi Citerazenekar ifjú tagjaival - Kuna Máté, Borh Ágnes, és Posta Zsolt-tal - hangulatos zenével és énekkel színesítették a tartalmas, szép zenei, irodalmi délutánt.
Németh Nyiba Sándor költő, zeneszerző, többszörös olimpikon, Csepel Örökségdíjas saját megzenésített verseit adta elő gitár kíséretében. Tálas Ernő, a Svéd Királyi Operaház tenorja kényeztette el a jelen lévőket: Sándor Jenő -Álmodó Tisza part című dalával, és a végén zárta Franz Schubert: Ave Maria-val. Külön ékessége volt a délutánnak Farkas Mayor Annamária színész, aki Mester József Tamás versei után, a rendezvény vége előtt elmondta Petőfi Sándor Egy gondolat bánt engemet című csodálatos versét. Vastapsot kapott.
Végül premierként, ősbemutatóként DVD-ről hallgathattak meg három verset Németh Nyiba Sándor előadásában, ideillő aláfestő zenéjével: Kanizsa József: Anyám, Németh Nyiba Sándor: Megidéztem Krúdyt, és Király Lajos: Űrutazás című monumentális oratóriumát...
Az irodalmi, a zenei, és az énekműsor a szeretetre, az egymásra való odafigyelésre, a szűkebb és tágabb haza gondolatiságára, a csendre, a jövőre koncentrált, és arra, hogy hol a helyünk a VILÁGBAN. Egy nagy ívet tett meg a költői gondolat a szűkebb s a tágabb haza költőinek kifejezőerejével értelmében, - Zalától az Arad melletti Pécska-ig. Bebizonyosodott, hogy a Krúdy Gyula Irodalmi Körhöz és Kultúra Lovagjaihoz tartozó költők is tudnak szépet, maradandót alkotni, átadni, nemcsak az "országos nevű és elismert koszorús költők"! Többen már negyven kötet fölötti szerzők. Különböző kitüntetésekkel rendelkeznek. Itt mindig a mű szépsége, ereje, mondanivalója az érték.
A közreműködő szerzők:
Arany-Tóth Katalin, Antalfy István, Fehér József, Farkas Mayor Annamária, fényesi Tóth János, Hajdrik József, Haranghy Géza, Kanizsa József, Király Lajos, Mester József Tamás, Németh Nyiba Sándor, Tálas Ernő, Vass József. És a Sándorfalvi Citerazenekar tagjai, élükön Erdélyi József vezetővel Kuna Máté, Borh Ágnes, Posta Zsolt.
A házigazdák: v. Szilágyi Árpád József és segítője, Dobrotka Pál, akiknek ezúton is megköszönjük fáradozásukat és a szíves vendéglátást...
Mindkettőjüknek köszönjük a 2016-ra szóló meghívást is, amikor egy színvonalas műsor keretében Tálas Ernőt a 90. és a házigazdát, v. Szilágyi Árpád Józsefet 80. születésnapja alkalmából fogjuk köszönteni.
Köszönjük a szép e napot! ISTEN ÉLTESSE A HÁZIGAZDÁT és Segítőit!
Lejegyezte: Kanizsa József tudósító
Fotó: Németh Nyiba Sándor, Erdélyi József - DUDU -
hirek18.hu
....................................................................................................................... Vissza a fő oldalra