18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Prima primissima díjat kapott egy katolikus pap

Prima Primissima díjat kapott Pál Feri atya
Tizenegyedik alkalommal adták át a Prima Primissima díjakat a magyar szellemi élet, művészet, kultúra, tudomány és sport kiemelkedő képviselőinek. Pál Ferenc - Feri atya - közönségdíjat vehetett át.
A Prima Primissima díj tíz kategóriájának díjazottjai: Lackfi János író; Marton Éva operaénekes; Petrás Mária népdalénekes, keramikus; Nádler István festőművész; Bagdy Emőke pszichológus; Darnyi Tamás úszó olimpikon; Bachman Zoltán építész; Freund Tamás akadémikus, agykutató; az InfoRádió és Molnár Piroska színművész. A közönségdíjat Pál Ferenc római katolikus pap, azaz Feri atya kapta.
Pál Ferenc papi pályafutásának kezdetétől tart heti rendszerességgel előadásokat fiataloknak a pszichológia, teológia és mentálhigiéné témakörében. Az előadások tematikája meglehetősen tág: érinti a spiritualitást és a társadalomtudományokat, a közösségi és családi konfliktusoktól a személyes lelki egyensúly kérdésein és a párkapcsolati- házassági problémákon át a transzcendenciához fűződő kapcsolatig számos területet felölel. Az előadások 2000 őszén kezdődtek a Bartók Béla úton, egy bérelt teremben, majd 2001 - 2011 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán folytatódtak. 2011-től a Millenáris Teátruma adott otthont az előadásoknak, jelenleg pedig a MOM Kulturális Központban hallgatható. Hanganyaguk a résztvevők között korábban kézről kézre terjedt, majd 2008 végétől az interneten is elérhetővé vált (
www.palferi.hu).
Pál Ferenc szerint katolikus pap léte ellenére fontos, hogy az előadások ne felekezeti jellegűek legyenek: bárki részt vehet rajtuk, nem kell semmilyen elvárásnak megfelelni, elég a hallgató nyitottsága. Előadásaira jellemző egyrészt a strukturáltság és az érintett szakirodalom intenzív használata, valamint a stand-up comedy-ből ismert közvetlen, színes, humoros történetek mesélésére is építő stílus. A heti előadásokat élőben hallgatók száma 2011-re alkalmanként meghaladta az ezer főt, és a résztvevők körében spontán közösségszervezés kezdődött. A jelenséget a SOTE Mentálhigiéné Intézete szociológiai kutatás során vizsgálja.
A 2000-es évtized második felétől kezdve több munkája megjelent nyomtatott formában. Az előadások első két évének anyaga mellett több kötetet publikált, valamint számtalan pszichológiai témájú kiadvány társszerzője volt.
Művei:
Tükör által világosan (Kairosz kiadó, Budapest, 2009)
A függőségtől az intimitásig - vágy, élmény, kapcsolat (Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2010)
Természetes spiritualitás - Meghittségben Istennel (Kairosz kiadó, Budapest, 2011)
A szorongástól az önbecsülésig (Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2012)
Pál Ferenc 1966. június 29-én született Budapesten. Fiatalkorában aktív, később főállású sportoló volt a Budapesti Vasasnál. Volt válogatott kerettag, 1987-ben pedig felnőtt magyar magasugró bajnok lett. 1996. június 15-én szentelték pappá Esztergomban. Szentelése után előbb káplánként szolgált Terézvárosban, majd Rákoskeresztúron, 2002-től plébánosként Óbudán. 2011-től plébánoshelyettes Angyalföldön. 2005-től a SOTE Mentálhigiéné Intézet munkatársa. 2011. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.
hirek18.hu/Magyar Kurír ............................................................... Vissza a fő oldalra