18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Püspökladány

A Püspökladányi Tájékoztató és Közművelődési Központ

Könyvtár, Múzeum Városi Könyvtár Tagintézménye olvasótermében Kanizsa József író, költő, kritikus és Németh Nyiba Sándor költő, zeneszerző, többszörös olimpikon volt vendég 2015. november 20-án.
A vendégeket
Tányér József könyvtár vezetője üdvözölte, mutatta be. Tóthné Szabó Mária, a Magyar Kultúra Lovagja, mint házigazda a bevezetőjében méltatta Németh Nyiba Sándor költő, zeneszerzőt, Csepel Örökségdíjas többszörös olimpikon eddigi irodalmi, zenei és sportolói munkásságát. Kezében a Németh Nyiba Sándor NYIBAIZMUS, Ne szégyelld, hogy van lelked című 2014-ben megjelent könyv, és arról kérdezte a szerzőt, hogy miért ez a cím? Németh Nyiba Sándor őszintén válaszolt, és a saját életvitelét, életfilozófiáját, költői felfogását, művészi irányzatát bontotta ki ügyesen megfogalmazott mondataiban. Még utalt az IGAZSÁG emberi erejére is, nem szereti a „mellé beszédet”, csak a színtiszta igazságot vallja, ezzel lehet az emberiség érdekében tenni, cselekedni, és csakis így szabad... "Ne szégyelld, hogy van lelked" alcímben az "emberi egyenességet, a lelki egyensúlyt" és a belső "lélek-harmóniát" nem lehet valami "ál-pillanatnyi érzéssel" megcsalni, becsapni. Szép ez a Németh Nyiba Sándor gondolat is... "A valóság megmér és kitart az életünkben, ezt az érzést megcsalni nem lehet." Lélekre hatóan, filozofikusan fejezi ki magát s igaza van, hiszen "csak egyszer élünk e földön, és itt kell jót cselekedni embertársaink szebb és boldogabb életvitele érdekében." Tovább folytatva: "A lélek ereje mindenen áttörve megkövül bennünk. Érzem az erőitekben a segítséget, az őszinte elhivatottságot. Az önzetlenség, a figyelmesség a legszentebb dolog." Németh Nyiba Sándor majd a szülői házról, a gyerekkorról beszélt, és következtek a megzenésített versek...
Tóthné Szabó Mária a másik meghívott vendéghez, Kanizsa József író, költő, kritikushoz, az Óbudán 33 éve működő Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkárához, - aki immár 30 éve nagy odaadással dolgozik a Körért, és a Magyar Kultúra Lovagja - Kőbánya Díszpolgárához fordult, őt mutatta be.
- Kanizsa József éppen a 44. kötetét hozta el és fogja bemutatni a Közönségnek, a SZIVÁRVÁNY ALATT RÁBA-PARTI KÖRMEND című kötetét. Józsi már nem először jár itt, a negyedik alkalommal kedveskedik a Közönségnek. Miért e kötet cím? A borító csodálatos... Erről beszélj!
- Köszöntöm a Közönséget, és köszönöm a meghívást. Én már hazajárok, és örömmel jövök e kedves Közönséghez, e könyvtárba. A könyvnek előzménye van, a VARÁZSOS EZERARCÚ BUDAÖRS című könyv jelent meg ilyen szerkesztésben, válogatásban, majd a NASZÁLYI PILLANATOK című könyv, s ebből egy versem most azonnal fel is olvasok, hiszen ötven éves házasok vagyunk felségemmel, Czérna Vilmával. A faluhoz is ötven év köt, és Körmendhez huszonöt éves a kapcsolat, ennyi ideje él József fiam e városban feleségével, családjával. A városban nagyon sok rendezvényt szerveztem, kiállítást nyitottam meg, iskolákban rendhagyó irodalmi órákat tartok... Nagyon nagy a kulturális kapcsolat és a helyi Körmendi Kulturális Műhely folyóiratban is rendszeresen jelennek meg írásaim, kritikáim, verseim. A fotók kilencvenöt százaléka az enyém, a borítótól fogva mindent én terveztem meg. Akkor jöjjön egy vers a budaörsiből is és egy vers a körmendiből is...
(Versek alul.)

Fotógaléria

Ezek után Tóthné Szabó Mária az újonnan bemutatkozó Németh Nyiba Sándort kötetével foglalkozott, bemutatta a Közönségnek, hiszen ez a kötet fejezetekből áll. Így a Nyibaizmus, a Gyermekkor, a szülőkre emlékezés - közben az Édesapjához írt megzenésített verset is előadta, a vers alul.
Aztán a versek..., ezeket követi a "Beszélgetések sportolókkal, zenészekkel" című fejezet. E fejezetben több sportolót kiemelt név szerint:
Dr. Hegedűs Csaba, Növényi Norbert, Kokó, Gedó György, Nick Árpád erőművészt, az énekes Vikidál Gyulát, aki több megzenésített versét ékelte, énekli el, továbbá Som Lajost, és másokat. Itt említette meg, hogy az ŐSKÖVÜLET című Civil Rádió műsorában mint szerkesztőnek riportalanya volt Farkas Bertalan is, vagy az itt ülő Kanizsa József is... A könyvben még megtalálhatók színes fotók: családról, sportolókról, az énekes, zeneszerző barátokig... Végül az utolsó "Lapozgatás vendégkönyvemben" című fejezetben tizenhat oldalon át nagyon értékes bejegyzésekkel is találkozhatunk. Csak egy beírást adunk közkinccsé, főleg az ilyen szavak jellemzők a beírásokra: "Ezt a kötetet azért ajánlom mindenkinek, hogy benne lévő verseken keresztül megismerhessék azt az embert, aki egy harcos, művész, zenész, költő és igaz barát. Versei érzelem-gazdagok, minden korosztályhoz szólnak. Igaz értékeket rejtenek, amelyek nélkülözhetetlenek a mai empátiszegény világban.” (Növényi Norbert Olimpia Bajnok.) Valóban ez a 400 oldalas könyv egy igaz érték, ez már archív anyag, irodalmi-, kulturális-, zenei- és sport-történelmet rejt magában. Ez így már megismételhetetlen, legfeljebb bővíteni, új ismeretekkel, adatokkal kiegészíteni lehet.

Az est hátralévő részében Kanizsa József és Németh Nyiba Sándor szép versekkel, megzenésített művekkel kötötték le a nagyérdemű, irodalmat, zenét kedvelő Közönséget. Az estet a helyi Ladány TV is megörökítette.

Tóthné Szabó Mária így zárta az estet: "Ritka irodalmi, művészi egyéniségekkel ismerkedhetett meg a közönség, s a művészi érték, amely e két költőben rejtőzik, az Isten adta talentum. Örülök, hogy a beszélgetés során egy hullámhosszon gondolkodtunk, fejeztük ki magunkat, cseréltünk gondolatokat, adtátok át egyéniségetek szóban, versben, és zenében. Ez mindnyájunk számára innét hazamenve elgondolkoztató élményt nyújtott, és további erőt, hitet ad a mindennapi tevékenységhez, munkához, életvitelhez - így az adventi időszak előtt. Isten legyen veletek! köszönöm a közönség nevében, hogy eljöttetek." Vastaps...

Az irodalmi esten elhangzott versek

............ Kanizsa József:
............ VARÁZSOS EZERARCÚ, BUDAÖRS

............ Hegyek ölelésében
...... ...... varázsa van a tájnak
............ Szirtek fölött a felhők itt
............ dalolva szállnak
............ Csókot adnak
............ a kopár sziklának
............ s esőcseppet
............ szőlőnek, barackfának
............ *
............ Varázsos, ezerarcú e táj
............ A város utcáin mennyi
............ szép arcú leány jár
............ Kecses a járásuk
............ s tiszta, nyílt szívűek
...... ...... A fürge anyókák
............ féltik unoka-kincsüket
............ *
............ Kálváriadomb alatt
............ varázsa van a tájnak
............ A bárányfelhők viháncolva
............ dalolva szállnak

............ Németh Nyiba Sándor:
............ ÉDESANYÁM

............ Több milliónyi fényévre vagy tőlem, Anyám!
............ Itt hagytál a valóság markában, ez fáj.
............ Romos elmém hajt minden nap,
............ ami múlhat, az múlik gyorsan.

............ Itt élsz velem a sejtek, szövetek halmazában,
............ s a szívembe marsz néha, hogy tudjam,
............ itt vagy velem a bajban.

............ Szellő szalad át az udvaron,
............ a semmi közepén bolyongok.
............ Nem tudom ki a jó és a rossz, a régi életem feladom.

............ Mindig mondtad, hogy vigyázz kisfiam.
............ Nem aludtál, míg nem jöttem haza.
............ Itthon vagyok! Anyám!

............ Kanizsa József:
............ KÖRMENDI HIMNUSZ

............ Ó, Körmend, Körmend Rába-parti város
............ Rád ősi áldást szórt, hintett a Táltos
............ A Rába két oldaláról vized termő földet mos
............ a vized néha szeszélyes és alattomos...
............ A folyó halat, s erdőd vadat ad, hogy éljetek
............ Földed gazdag termést adott e népnek
............ S hiába jött török, palánkvárad nem esett el
............ Batthyányiak virágoztatták az Úr erejével

............ Ó, Körmend, Körmend dicső a múltad
............ Szép a Jelen s az itt élő ifjak,
............ A Jövőt teremtő ifjak nemzetről-nemzetre
............ Körmend népéért munkálkodjon vas-ereje
............ Ó, Körmend, Körmend, te Rába-parti ősi város
............ Legyen megtartó varázserőd csodálatos
............ Ó, Körmend, Körmend te Rába-parti örök város...
............ Legyen rajtad Isteni kegyelem, áldásos...
............ (Körmend, 2014.dec.26.)

...... Németh Nyiba Sándor:
...... ÜNNEP

...... A világon legszebb ünnep a karácsony,
...... ilyenkor minden szívben szeretet honol.
...... Bocsássuk meg a bűnt a földi lakóknak,
...... mert haraggal sikert nem halmozhatsz.
...... Szeretet, békesség a legnagyobb hatalom.
...... Így éld életed a hétköznapokon!

Lejegyezte: Kanizsa József
Fotók: Kanizsa József, Németh Nyiba Sándor
hirek18.hu
.................................................................................................................... Vissza a fő oldalra