18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Schmitt kisdoktorija inog

Schmitt-jelentés - Semmelweis Egyetem bejelentése
Budapest, 2012. március 29. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora a doktori tanács ülését követően az újságíróknak bejelenti, hogy az egyetem doktori tanácsa indokoltnak tartja és indítványozza az egyetem szenátusának Schmitt Pál államfő 1992-ben megszerzett kisdoktori címének visszavonását.

Schmitt-jelentés - Professzorok Batthyány Köre: köztiszteletben álló köztársasági elnök kell
Budapest, 2012. március 29., csütörtök - Az országnak a jelenlegi nehéz helyzetében olyan köztársasági elnökre van szüksége, aki köztiszteletben áll bel- és külföldön egyaránt - közölte a Professzorok Batthyány Körének elnöksége csütörtökön az MTI-vel.
A szervezet közleménye szerint "egy olyan pillanatban, amelyben a hazánk ellen alkalmazott kettős mércétől szenvedünk", különösen fontos, hogy az országon belül csak egy mérce legyen, és az mindenkire vonatkozzék.
Mint írták, a vizsgálóbizottság nyilvánosságra került véleménye alapján a helyzet egyértelműnek látszik: Schmitt Pál doktori dolgozata nem felelt meg a tudományetikai normáknak. "A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa a maga részéről levonta az ügy tanulságait. Bízunk benne, hogy ezt az elnök is megteszi" - fűzték hozzá.
A szervezet elnöksége szerint nagy hiba olyan intézményeket egyetemi rangra emelni, amelyek nem érettek erre, mint ahogy az egykori Testnevelési Főiskola sem volt az - írták.

Berlin, Brüsszel, 2012. március 29., csütörtök -
Német és amerikai lapok is foglalkoztak csütörtökön Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori dolgozatát vizsgáló bizottság kedden nyilvánosságra hozott összefoglalójával.
"Schmitt Pál magyar elnök visszautasította a lemondást, miután hírneve csorbát szenvedett azzal, hogy egyeteme megerősítette: doktori dolgozatának jelentős részét másolta 1992-ben" - így foglalta össze a magyar államfővel kapcsolatos friss történéseket a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti napilap európai kiadása.
A lap megírta, hogy a politikai ellenzék, valamint különböző diák- és oktatói körök Schmitt lemondását követelik. Az államfő - olvasható a cikkben - az internetezők kedvenc céltáblája lett, és olyan képletekkel gúnyolják, mint például Ph+D = (Ctrl+C) + (Ctrl+V). A WSJ utalt azokra korábbi esetekre is, amikor Schmitt Pál hivatala vagy maga a köztársasági elnök nyelvtani hibákat követett el nyilvánosan. Az amerikai lap ismertette, hogy a Fidesz tömör nyilatkozatban minősítette lezártnak az ügyet, Schmitt pedig hangsúlyozta: egy pillanatig sem gondolta, hogy az esetnek lemondásához kell vezetnie.
http://blogs.wsj.com/emergingeurope/2012/03/28/hungarian-president-stays-in-office-despite-plagiarism-claim/?mod=WSJBlog&mod=emergingeurope
A Die Welt német konzervatív lap a véleménycikkeket közlő rovatának Kopfnoten című sorozatában tárgyalta az ügyet. A kifejezés a német közoktatásban szórványosam alkalmazott, a tárgyi tudástól független jellemzők - például a magatartás és a szorgalom - értékelésére szolgáló érdemjegyek csoportjára vonatkozik. A sorozatban lapszámonként 4-5 arcképet közölnek, és ismertetnek a személyekhez kapcsolódó egy-egy aktuális ügyet, eseményt ironikus stílusban, érdemjeggyel értékelve az adott esetet. A magyar köztársasági elnök arcképe alatt egy 5-ös, vagyis a második legrosszabb jegy szerepel. A lap megjegyezte, hogy "most már Magyarországnak is megvan a saját plágiumbotránya". Hozzátette, hogy a bizottság elnöke a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, e testület tiszteletbeli elnöke pedig Schmitt Pál. "Micsoda véletlen" - írta a Die Welt.
A Berliner Zeitung német baloldali lap a címoldalán közölt kommentárban foglalkozott az üggyel. Frank Herold, a lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója A budapesti plagizáló című írásában ugyancsak megjegyezte, hogy a vizsgálóbizottság elnöke egy hónapja a MOB alelnökévé lépett elő, a MOB tiszteletbeli elnöke pedig az államfő. Herold megjegyezte: ha lenne díj, amely a plágium kifejezés "simulékony körülírásáért" járna, akkor a budapesti Semmelweis Egyetem bizottsága megérdemelné azt.

hirek18.hu/MTI/hirTV ................................................ vissza a fő oldalra