18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Semes-Bogya Eszter


Semes-Bogya Eszter

faszobrász, dalénekes

"Faragásaimmal a szépséget, a természet megóvását, a magyar hagyományokat, dalaimmal a szeretetet, a hitet szeretném átadni az embereknek."

A faragáshoz a tehetséget a Jó Istentől, a fának szeretetét az apukámtól kaptam, aki bútorasztalos volt. 1964-ben születtem. A Bakonyban nőttem föl Súr nevű községben. Jelenleg Dunakeszin élek, és 20 éve faragok. Egyéni faragásaim között vannak emlékművek (Galgaguta 56-os emlékmű, Balinka svábok kitelepítésének 60. évfordulójára), és olyan szobrok, amivel az emberek figyelmét szeretném felkelteni a természet megóvására. A művészetet a Pedagógus Képzőművészeti Stúdiójában tanultam Bodonyi Ferenc festőművész, képzőművész tanártól, Juhász Erika festőművésztől. A faragást többek között Búza Barna szobrászművésztől, Koltai Lászlótól, és kárpátaljai, erdélyi fafaragóktól , mint Balázs István, Demeter Istvántól tanultam. Előnyben részesítem a Magyar ornamentikát, Ősi Magyar díszítést. Nagy örömömre ezt a tudást tovább adhatom, hiszen már évek óta tanítom gyerekeknek a faragást a Gödi Népművészeti tábor keretei között, aminek minden évben nagy sikere van. Így hagyományainkkal is megismerkedhetnek a gyerekek.

Már 10 éve működik egy nemzetközi fafaragó tábor, melyet többek között Koltai László fafaragó, és jómagam alapítottunk 2000-ben. Kárpátaljai, erdélyi és itthoni fafaragókkal járjuk az országot, és teszünk szebbé kisebb, nagyobb településeket, községeket, használati faragott tárgyainkkal, mint játszóterek, utcatáblák, hidak, kapuk, buszmegállók, virágládák, szökőkutak, szobrok, szentszobrok, stációk, életfák.
Így hasznosabbá és szebbé téve egy-egy falut,a lakosság még akkor is ott marad,ha a munkája messze elszólítja. És mivel a faragásokba igyekszünk az ősi magyar díszítéseket belevinni, a hagyományainkat is megismerik, ami nagyszerű érzés.
Tagja vagyok a Nyitott Kapu Mobil Art Alapítványnak, Művészetbarátok Egyeselütének, a Nagymarosi Művészkörnek, A Magyar Kézműves Alapítványnak, a Szigethalmi Irodalmi és Képzőművészeti Asztaltársaságnak, a Fóti Nemzetközi Képzőművészeti Alapítványnak.

Az énekléshez a tehetséget, a hangomat, szintén a Jó Istennek köszönhetem. Már nyolc évesen énekeltem az orgona mellett egyedül, amire nagyon büszke vagyok. 15 éve énekelek rendszeresen. Hitvilági evangéliumi énekeket, megzenésített verseket és Magyar dalokat énekelek. Most már saját magam zenésítek meg verseket, kortárs költők, mint Benke László a Hét Krajcár Kiadó igazgatója, Madár János, Kaiser László, Réfi János, Balázs Sándor, és még sokan mások felkérésére. Eddigi legnagyobb sikeremnek József Attila: Nem, nem soha című versének megzenésítését tartom. Énekelek időseknek, óvodákban, irodalmi esteken, kiállításokon, rendezvényeken, tagja vagyok a Dunakeszi Sacra Kórusnak, egy ideig karnagya voltam a Szigethalmi Felnőttkórusnak, rendszeresen fellépek az Üllői Magyarok Szövetsége rendezvényein.

2009.05.23-án avattak a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend tagjává, melyet karitatív munkáimmal érdemeltem ki, valamint rendszeresen énekelek idősek otthonában, óvodákban, segítek a nagycsaládosok egyesületének, minden alapítványnak amiben benne vagyok, hajléktalanoknak, és mindenkinek aki hozzám fordul segítségért. És mindezt örömmel teszem, mert tudom, hogy a Jó Isten segíti a munkámat.
Forrás: http://semes-bogya.hu

Videó: vivere