18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Szécsénykovácsiban 2015

Szécsénykovácsiban Krúdy-emléknap 2015. október 25-én

Krúdy Gyula születésének 137. évfordulója alkalmából, Felvidéken, az Ipoly folyó melletti településen, Krúdy Gyula dédszülők falujában, Szécsénykovácsiban Krúdy Gyula emléknapot tartott a helyi önkormányzat. Délelőtt 10 órakor a temetőben a dédszülők sírjánál helyezték el az emlékezés koszorúját Filip József polgármesterrel az Óbudán működő Krúdy Gyula Irodalmi Kör vezetői, Kanizsa József titkár, Király Lajos elnök, Szénási Sándor István prózaszakosztály vezetője, Tárkány Imre a versszakosztály vezetője és Németh Nyiba Sándor zeneszerző, többszörös olimpikon.
A katolikus templomban 11 órakor a Krúdy család elhunyt és élő tagjaiért tartott szentmisét
Zolcer György plébános úr. A szentmisét követően, a falu szépen rendbe hozott Fő terén, a Krúdy-emléktáblánál 12 órakor Szécsény városból érkezett diáklányok Krúdyhoz írt verseket mondtak el, Filip József polgármester emlékezett a Krúdy dédszülőkre és Krúdy Gyulára. Az emlékezés után először az Óbudán működő Krúdy Gyula Irodalmi Kör vezetői, a Palóc Társaság, Szécsény város küldötte, és végül Filip József polgármester helyezte el az emlékezés koszorúját. A nagyon ideális őszi napsütésben kis beszélgető csoportok alakultak ki, s elindultak a Művelődési Ház felé.
Az ünnepi ebédet műsor követte.
Szeredy Krisztina énekművész kényeztette el a kedves helyi nyugdíjas közönséget és a meghívott vendégeket. E nap egyben Nyugdíjas Nap is volt. Majd a Beregszászon született szaxofon művész, Baráth Attila, aki jelenleg Balassagyarmaton él, csodálatos melódiákkal kötötte le a közönség figyelmét. Az éneket, a szaxofont követte a Krúdy Gyula Irodalmi Kör ünnepi műsora, ahol Krúdy Gyula műve mellett Tárkányi Imre elmondta Filip József nagyon szép és ideillő "Szívem gyorsulva dobog" című versét. Hatalmas tapsot kapott e költemény és majd a verses, prózai művekkel tarkított műsort Németh Nyiba Sándor költő, zeneszerző, olimpikon a saját megzenésített verseinek előadásával emelte az est hangulatát. Végül, Szeredy Krisztina adott még egy ráadást, ahol óbudai nóták, énekek is elhangzottak, ezzel emlékezve a 137 éve született Krúdy Gyulára és kedvezve az Óbudán működő Krúdy Gyula Irodalmi Körnek. A műsor végén az ipolysági pedagógus, Belányi Gyula gitár kíséretével énekelt szívhez szólóan Felvidék anyánkról.
Filip József megköszönte a közreműködők színvonalas előadásait és újból köszöntötte a helyi nyugdíjasokat, és átadta az ünnepi ajándékokat.
Krúdy Gyulához méltó volt ez az ünnepi emlékezés, amihez csak gratulálni, megköszönni tudunk Óbudáról, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör.


Belányi Gyula:

ANYÁNK, FELVIDÉK

Ide szült ezer év, hol a föld és az ég,
minden apró kis rög a miénk
Sok sír és kereszt, innen el nem ereszt,
ezer szállal köt hozzád Felvidék
Anyáink nyelvén szólunk még,
őrizzük apánk örökét!
A jövőnk itt vár ránk, otthonunk,
de nem hazánk, mégis a kezdet és a vég.
Amíg van magyar szó, addig szenvedni is jó,
légy anyánk, ne mostohánk Felvidék

Volt könnyű, volt nehéz, volt öröm, szenvedés,
volt aki gyáván elhagyott.
Maradjak aki még benned őrzi hitét,
benned lát vezérlő csillagot.
Ezer év mély nyomot hagyott,
mondjuk még sokan magyarok.
A jövőnk itt vár ránk, otthonunk,
de nem hazánk, mégis a kezdet és a vég.
Amíg van magyar szó, addig szenvedni is jó,
légy anyánk, ne mostohánk Felvidék!


Fotógaléria

Lejegyezte: Kanizsa József
Fotók: Filip Róbert, Kanizsa József
hirek18.hu
................................................................................................................ Vissza a fő oldalra