18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Szent László napok

Szent László napok Kőbányán
László nap közeledtével, 2012. június 21-től 24-ig tartották Kőbányán a Szent László téren és környékén a Szent László Napok rendezvénysorozatot. 21-én, csütörtökön 18 órakor Ünnepi Képviselő-Testületi Üléssel, a díszpolgári címek átadásával, a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjével vette kezdetét a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban. Igazi kernevál-hangolatú három napos műsor után vasárnap késő este ért véget a BIKINI koncerttel a szabadtéren felállított nagyszínpadon.
A karneváli hangulat persze nem befolyásolta azokat, akik történelmi, vagy vallásos gondolataikba akartak elmerülni. Hiszen ezek a napok Szent Lászlónak állítottak emléket, s nem máshol, mint a Szent László téren - a Szent László templom mellett, és a templomban... Aligha lehetett volna nem felidézni nagy királyunkat, akiről a gesztaírónál a következőket olvashatjuk:
"Amikor a magyarok meghallották, hogy Magnus (Géza) király meghalt, egész sokaságuk öccséhez, Lászlóhoz gyűlt, és egy értelemmel, közös szóval és egyetértő akarattal őt választották az ország kormányzására, vagyis helyesebben buzgó és állhatatos kéréssel rákényszerítették. Mindnyájan tudták ugyanis, hogy föl van ruházva a tökéletes virtusokkal, hite szerint katolikus, kiváltképpen kegyes, bőkezű adakozó, szeretettel teljes. Úgy ragyogott föl, mint köd közepette a hajnali csillag, mely elűzi a homályt; és miképpen a telihold világol a maga napjaiban, vagy miképpen a nap ragyog: fény lett népének közepette."
"Kultusza halála után hamarosan kifejlődött. Tulajdonképpen maga a nép avatta szentté, mielőtt az Egyház havatalosan megtehette volna. Seregestől keresték föl sírját, nemcsak a gyógyulást, vigasztalást óhajtók, hanem a vitában álló peres felek is. A csodás gyógyulások híre hamar elterjedt... III. Béla király sürgetésére III. Celesztin pápa 1192-ben László királyt a szentek sorába iktatta." (Diós István: Szentek élete I. kötet, Szent István Társulat, Budapest 2009. 1125-1129. oldal.)
A Szent László templom pedig az Úrhoz emeli a látogatók lelkét. A templom, amely már külsejével is áhítatot sugall. Látványa lenyűgöző: a Pécsi Zsolnai Gyár termékei, a mázas téglák, a tetőcserepek... fő-tornyának szárnyaló magassága: 83 méterrel Budapest legmagasabb templomtornya.
Aki még nem járt volna ebben a templomban, annak javasolni lehet a megtekintését.
A több napos műsorból szinte lehetetlen bármit is kiemelni. Conti-kápolna megtekintése, buszos városnézés, helytörténeti programok, kirakodók, kézművesek, sakkszimultán, színpadi előadások kicsiknek-nagyoknak, koncertek, városnézés-fotózás a toronyból... Nem minden napi látványban és élményben részesütek azok is, akik a Kőbányai pincerendszert, ill. annak egy részét - évente csupán csak két alkalommal lehetséges - látogatták meg. A mintegy 32 km hosszúságú rendszerből szombaton, 23-án, néhány km-nyi idegenvezető kiséretével megtekinthető volt... (Fotóink és videónk tanúskodnak a látottakról.)
vivere ................................................................. Vissza a fő oldalra

FOTÓGALÉRIA