18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Tálas est

A Krúdy Kör Irodalmi Szalonja a Sashalmi Könyvtárban

2015. augusztus 6-án a Sashalmi Könyvtárban Tálas Ernő, a Svéd Királyi Operaház tenorjának szerzői estjére került sor és az Irodalmi Szalon színfoltja volt még a testvérpár: Görgényi Csaba és Görgényi Gábor festőművészek kiállítása.
Goldoványi Zoltán vezető nyitotta meg az estet.
A festőművészeket
Kanizsa József mutatta be. Elsőnek Görgényi Gábort, aki elmondta, hogy "már gyermekkora óta rajzolgat, fest. Mindig is vonzották a vonalak, ábrák, színek, harmóniák és ennek egységei. Sok festő életéről, munkásságáról szólók könyveket olvastam, amikből erőt merítettem. Teljesen ösztönösen keverem, teszem fel a színeket, festem a képet...Van amikor hagyom, hogy az ecset vigye a kezem, és ebből alakulnak ki a legérdekesebb dolgok..." S kiderült, hogy dobol és a zene, a festészet nála harmóniát alkot, kiegészíti a festőművészi munkát, megnyugtatja a lelket, s ezzel harmonizálja a festészetet is. Ez egy terápia is lehet a művész életében.
Görgényi Csaba gondolatai: "A művészeti tevékenységnek nagy hagyománya van a családunkban.
Édesapám rajzolt, testvérem és nagybátyám festenek. Emiatt régi álmom volt, hogy elkezdek festeni. 2012-ig kellett erre várnom, amikor is testvérem Görgényi Gábor révén megismerkedtem Simon M. Veronikával. Sokat köszönhetek neki." A testvérpár festményei szeptember 1-ig láthatók a Sashalmi Könyvtárban. A festményeket zalai szívvel ajánlom a közönség figyelmébe.
M. Jankó János házigazda rövid bevezetőjében köszöntötte a július 23-án 89 életévét betöltött Tálas Ernőt, majd átadta a szót Király Lajosnak, a Krúdy Kör elnökének, aki kiegészítette M. Jankó János gondolatait azzal, hogy "Tálas Ernő, a Krúdy Kör tiszteletbeli tagja, Jászladány Díszpolgára és az mellett borlovag, 2000-ben vehette át az Aranydiplomát az Eötvös Lóránt Tudomány Egyetemen és lassan tíz éve járja a Krúdy Körrel az országot, és a külhoni magyarlakta területeket." Tálas Ernő beszélt a jászsági életéről, és néhány jászságról hozott tájszólással meg meg is örvendeztette a szép számú közönséget. Beszélt az ötvenhatos országelhagyásról és a svédországi, a stockholmi fogadtatásról s hogyan indult el az énekesi pályája. Az Operaházban Set Svanholm igazgató fogadta és hallgatta meg és másnap már jelen lehetett Jussi Björling előadásán... Tálas Ernő többnapos előadást is tarthatna e gyönyörű ívet befutott énekesi pályáról. Király Lajos kérdésére, hogy mit jelent számára a Krúdy Kör? Röviden ennyit válaszolt: ..." a megmentőm volt, mint nyugdíjas énekesnek. Itt kaptam fellépési lehetőséget, járhatom az országot. Szerepelhettem már többször is Felvidéken, Szécsénykovácsiban is, ezzel karbantarthatom az énekhangom...Ez isteni talentum, ez éltet, s amíg élek énekelni szeretnék..." Zárszóként elénekelte a közönséggel együtt a Santa Lucia dalt. Németh Nyiba Sándor: Kaptál egy esélyt az élettől című megzenésített versét adta elő gitárkísérettel. M. Jankó János: Születésnapodra című versét olvasta föl, ezzel köszöntve Tálas Ernőt. (E vers alul olvasható.) Az est vastapssal ért véget...

Lejegyezte: Kanizsa József tudósító
Fotó: Goldoványi Zoltán, Kanizsa József, Németh Niyba Sándor, Skerlák Iván


M. Jankó János: Születésnapi jókívánság .--.......-----...............

Nézz fel az esti égre,
ha, nehéz napodnak vége,
rád mosolyog fent egy csillag
örül neked, hogy ma itt vagy.

Szíved ajtaján dörömböl
meríts te is erejéből,
mert, gondtalan csak úgy lehetsz:
Ha úgy élsz, ahogy szeretsz.

Reggelente Nap, ha virrad
sok kis madár dalra fakad
használd ki hát minden percét
csodáld meg a naplementét.

Becsüld meg víg napjaid
nyisd ki kőbe zárt ajtait
éljél át sok csodás érzést
szeretet, csöppnyi féltést.

Kívánok én: hitet, kedvet
megbecsülést, hű türelmet
gyögyházfényű mesés álmot
békességet, boldogságot.

Igaz szót és égre kéket
emberarcú emberséget
csalhatatlan igazságot
itt e földön boldogságot.

Napfényt mely soha nem fárad
bokrok mellé társnak fákat,
éjt és nappalt soha félve
tekintetet szembe nézve.

Kézfogásos tiszta csendet
és mosolyból minél többet
összes bánat elkerüljön
álmod vágyad teljesüljön.

............... hirek18.hu ...................................................................................................................................... Vissza a fő oldalra