18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Testvérek között

Békés megyéből az Endrődiek Baráti Köre

közgyűlését tartotta 2016. március tizenkilencedikén Budapesten a belvárosban, az V. kerületi Alma Mater nevű étteremben. Hogy miért éppen Budapesten? Valószínűleg azért, mert a távoli, Körösök menti községben születettek közül ma már sokan a fővárosban, vagy szülőföldjüktől távol élnek és az ország fővárosi centrumában kézenfekvő volt a találkozót, a közgyűlést szervezni.
Egyébként az Endrődiek Baráti Köre Egyesület célkitűzései szerint évente több találkozót is szervez - Endrődön is (1982. január elsején egyesült a szomszédos Gyomával és ma Gyomaendrődnek nevezik). Eredeti célkitűzése a szülőföld szellemének ápolása, az elszármazotakkal való kapcsolattartás, a hagyomány, a népi kultúra ápolása, együttműködés a Honismereti Alapítvánnyal és a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskolával.
A mostani márciusi találkozó, amely 10 órától 17 óráig tartott, alapvetően a közgyűlés megvalósulását, a törvényi előírások megtartását, az Alapszabály módosítását, ennek megszavazását, majd a Cégbírósághoz történő beadását, a 2015. év tevékenységi és gazdasági beszámoló megvitatását, megszavazását, úgyszintén a 2016. éves tervekévenység megvitatását, megszavazását munka-értekezlet formában tartalmazta. A közgyűlés elkezdése előtt jelenléti ívet kellett mindenkinek aláírnia, amely alapján megállapítást nyert, hogy a közgyűlés határozat hozatalára képes.

A beszámolót, az Alapszabály modosításának előterjesztését a Kör elnöke,
Timár Imre végezte. Ugyancsak ő terjesztette elő az új, most belépő tagjelöltek listáját, javasolva a jelöltek rövid személyes bemutatkozását is, akik ülési-sorrendben a következők voltak: Szabó László, Hegedűs Bence, Farkasinszki Mária, Tóth Ince, Kiss Lajosné Gubicza Ilona és Makádiné.

A gzdasági, forintális 2015. évi beszámoló és a 2016. évi tervszámok Traurig Edittől voltak hallhatók, amelyeket a közgyűlés szavazással elfogadott.

Az elnök a kerek születési idejű (idősebb korú) tagtársak köszöntését és részükre emlék-plakettek átadását is napirendre tűzte, miután tájékoztatást adott arról, hogy a betegek meglátogatására is sor került januárban és februárban. Konkrétan fel is sorolta a meglátogatott személyek neveit.
Köszöntötte a 70 éveseket:
Puskás Károlynét, Ludányi Gáborné nyugalmazott iskolaigazgatót, Látkóczki Bálintot.
Köszöntötte a 75 éveseket is: Földvári Szabolcsot, Tatabányai Kovács Zoltánt, és a távolmaradt Striczkinét.
Majd a 80 évesekkel folytatta: Homoki Józseffel és a távolmaradt Giricz Lajossal.
Ő utánuk a 85 évesek következtek: Dajka Tibor és az eleinte távolmaradt, majd a később megérkezett Buczkó Imre.
A 90 éves
Duda Benedekkel (aki egyébként távolmaradt) zárta a sort. Vele kapcsolatosan viszont megígérte Timár Imre elnök, hogy meg fogják látogatni.

Az elnök emlék-plakettet nyújtott át
Iványi László atyának is, aki több évig végezte munkáját a Baráti Kör vezetőségében. Most, Orosházára történt helyezésekor tisztségéből felmentését kérte.

Az elnöki beszámolónak különleges színfoltja volt a 2015. évi és a 2016-ra tervezett főzőversenyes események megemlítése.
Többen felemelték a fejüket akkor is, amikor az elnök arról ejtett szót, hogy a Baráti Körnek törvényes lehetősége van arra is, hogy akár önálló sajtóval-orgánummal rendelkezzék.

Farkas Zoltánné iskolaigazgató társaságában jelen volt a közgyűlésen Toldi Balázs polgármester is, aki a mikrofont átvéve aktuális kérdésekről adott tájékoztatást a jelenlévőknek.

A közgyűlés szerves része volt
Giricz László által vetített, Endrőd előző 20 éves történetét bemutató film, amelyet jól érzékelhetően nagy élvezettel nézték a tagtársak.

A munka-értekezlet befejezése után jóízűen ebédeltek s talán méginkább jobb ízűen múltat idéztek, nevetgéltek, tomboláztak, szórakoztak az endrődiek...

A helyszínen kameráinkat is használtuk. Tekntsék meg alábbi fotógalériánkat és videónkat!

FOTÓGALÉRIA


Teljes képernyőnézet beállítható.

VIDEÓTeljes képernyőnézet beállítható.

Az oldalt írta és szerkesztette: Szabó László ....................................................... Vissza a fő oldalra