18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Vásárhelyi Költészet Napi rendezvények

Hódmezővásárhelyi Költészet Napi rendezvények

voltak a Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában és a Németh László Városi Könyvtárban. Április 8-án délelőtt 10 órakor a megújult, átalakult Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában, a negyedik osztályban, ahol Muladiné Somogyi Teréz az osztályfőnök, József Attila születésének 111. évfordulója tiszteletére rendhagyó irodalmi órát tartottak az Óbudán működő Krúdy Gyula Irodalmi Kör és a helyi Kárász József Irodalmi Kör ismert írói, költői. Muladiné Somogyi Teréz és Juhászné Wolf Edit igazgatónő bevezető szavai után Kanizsa József, a Krúdy Kör titkára beszélt József Attiláról és mutatta be a jelenlevő költőket: Arany Tóth Katalin költő, a Kárász Kör alelnöke, Kárász József-díjas, Fehér József Krúdy-érmes író, költő, újságíró, a Kárász József Alapítvány elnöke, a Kárász József Irodalmi Kör tiszteletbeli elnöke, fényesi Tóth János Krúdy-érmes író, költő, a Kárász József Irodalmi Kör elnöke. Vendég szerzők: Kanizsa József Krúdy-ezüstérmes író, költő, kritikus, a Krúdy Kör, immár 30 éve titkára, a Magyar Kultúra Lovagja, Kőbánya Díszpolgára, Király Lajos Krúdy-ezüstérmes író, költő, műfordító, a Krúdy Kör elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja, Hemingway Társaság tagja, Németh Nyiba Sándor költő, zeneszerző, Örökség-díjas többszörös olimpikon és költőkhöz csatlakozott Horváthné Terike volt tanárnő, aki szintén ír verseket és a táblán rajzokon mutatta be a versek mondanivalóját. (Jelen volt Karasné Gregus Judit tanárnő is.) Jött a meglepetés, a diákok Kanizsa József verseiből készültek és nagyon felkészülten, örömtelien mondták el a verseket. A diákok után következtek a szerzők, akik ideillő nagyon szép tavaszi hangulatú verseket olvastak föl és Németh Nyiba Sándor gyermekeknek szóló megzenésített verset adott elő. Nagyon jó hangulatban telt a rendhagyó irodalmi óra.
Juhászné Wolf Edit igazgatónő a jelen lévő költőket a nyolcadikosokhoz hívta meg, ahol az összevont két nyolcadikos osztály várta az óbudai Krúdy Körből és a helyi Kárász József Irodalmi Körből érkezett szerzőket, hogy meghallgassák a verseket e Költészet Napi rendhagyó irodalmi órán Daridáné Papp Erika és Papp László tanárok jelenlétében.
A diákok is készültek, Bán Péter, Puszta Sándor: A szentlélek himnusza című verset, Kovács Zénó, Reményik Sándor, József, az Istennel beszélget című verset mondta el nagyon nagy átéléssel, Bán Péter Országos Versmondó Versenyen Simonyi Imre díjat kapott a közelmúltban. A rendhagyó irodalmi órát tartó költők a megyéhez kötődő szép tájleíró verseket, szerelmes és hittel kapcsolatos verseket mondtak el, egy szép költői ívet adva e csodás magyar nyelvnek, érzelemtöltetnek. A diákok szemmel láthatóan élvezték e nem mindennapi vers vallomásokat.
Az iskolai rendhagyó irodalmi órák után a két Kör tagjai megkoszorúzták Kárász József író emléktábláját.
A Németh László Városi Könyvtár aulájában Székely Mendel Melinda dr., színész, költő, képzőművész, a Magyar Kultúra Lovagja térplasztikai, kisplasztikai, szobor kiállítását Soós Csilla igazgatónő bevezetője után Kanizsa József nyitotta meg. Székely Mendel Melinda szót kapva elmondta, hogy 2011-ben Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen doktorált elérve élete egyik fontos célját és az országot járja, mint színész, mint költő és képzőművész, teljesítve a magyar kultúra széleskörű ismertetését.

A kiállítást követően az Olvasóteremben az Óbudán működő Krúdy Gyula Irodalmi Kör tagjai, - akik az iskolában is részt vettek - és a helyi, Kárász József Irodalmi Kör tagjai kibővülve - Dani Imre Föveny Nívó-díjas tanár-költővel, zeneszerzővel, Horváthné Hegyi Éva Kárász-díjas tanár-költővel, Székely Mendel Melinda költővel egy szép összeállítást adtak a Költészet Nap tiszteletére -szerelemről, édesanyákhoz írt verseken át a hazához írt versekig kényeztetették e a közönséget. Németh Nyiba Sándor, és Dani Imre, mint zeneszerzők is megmutatták "a zenei tudásuk", megzenésített verseket adtak elő, és Dani Imrével fényesi Tóth János közös énekkel bűvölte el a közönséget. Az Óbudán működő Krúdy Gyula Irodalmi Kör és a Hódmezővásárhelyen működő Kárász József Irodalmi Kör újból megmutatta, hogy a jó együttműködés mire képe, milyen irodalmi, képzőművészeti értékeket tud átadni Hódmezővásárhelyen a diákoknak, az irodalmat, képzőművészetet szerető Közönségének. Ezzel hozzájárultak a város Költészet Napi irodalmi és kulturális értékeinek megőrzéséhez, tovább viteléhez.

Lejegyezte: Kanizsa József
Fotók: Arany Tóth Katalin, Kanizsa József, Muladiné Somogyi Teréz, Németh Nyiba Sándor

FOTÓGALÉRIA

hirek18.hu ....................................................................................................................... Vissza a fő oldalra