18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Vasvári Klub rendezvénye

A Vasvári Klub ez évi utolsó rendezvénye
A Vasvári Pál Polgári Egyesület Vasvári Klub ez évi utolsó rendezvényére 2012. december 14-én délután 17 órai kezdettel került sor. Hagyományuknak megfelelően most is a pestszentimrei Nokedli Kisvendéglőben tartották meg összejövetelüket fehér asztal mellett. Az évbúcsúztatóra a tagság szép számban megjelent, többen be sem fértek volna az étterembe. Meghívott vendégeik is voltak: Marosi Antal újságíró, az MR1 Kossuth Rádió tudósítója és az ő ismerősei, Khaled Regeb Abu Ibrahim a testvérével együtt.
Marosi Antalról -
nyilvános szakmai önéletrajza és a helyszínen előadottak alapján - többek között a következőket lehet tudni:
1988-tól rádiós riporter, 1992-től 1995-ig a budapesti Juventus Rádió hírigazgatója, majd szerkesztő-műsorvezető. 2004. októberétől 2006 november végéig a Magyar Rádió "különleges helyzetekre szakosodott tudósítója". 1996-2000 között Göncz Árpád köztársasági elnök sajtókíséret tagja. 1997-től 2007-ig fegyveres konfliktusokról (Koszovó, Macedónia, Izrael, Irak, Libanon) tudósít, ezt követően pedig a Lánchíd Rádió szerkesztő-műsorvezetője, a Fővárosi Bíróság szóvivője.
A Vasvári Klubban az arab kérdésekről, kiemelten is az "arab tavasz"-ról beszélt társával és fordítójával - Khaled Regeb Abu Ibrahimmal - felváltva. A gázai palesztin származású férfi azért beszélt oly meglepően jól magyarul, mert az ELTE Magyar-arab Szakon szerzett diplomát. A jelenlévő arab fivérévek jelenleg Kairóban élnek.
Az érdekes előadásokat a klub tagjai láthatóan nagy figyelemmel és sok-sok kérdéssel fűszerezve hallgatták.
Az egyik ilyen kérdés az újságíróhoz hangzott el, miután Marosi előadta, hogy ő járt annál az asszonynál először, akinek a fia 2010 december elején felgyújtotta magát, akinek a halálával elkezdődött az "arab tavasz". A kérdező azt szerette volna megtudni, hogy Marosi Antal Libanonban, Irakban, Palesztínában és Líbiában készült fotóit - amelyek néhány évvel ezelőtt kiáálításon megtekinthetők voltak - jelenleg interneten, vagy más helyen hol lehetne megtekinteni?
A kérdésre az érdemi válasz Tóth Kálmántól, a Vasvári Pál Polgári Egyesület elnökétől hangzott el.
Az elnök válaszával kapcsolatban közreadjuk a vele készült rövid interjúnkat teljes terjedelmében (2. számú videó).
Az 1. számú videónkban pedig az "arab tavasz"-ról hallhatnak magyar és arab megfogalmazásban: "arab őszről" - de ez utóbbit is magyarul.
vivere .............................................................. Vissza a fő oldalra


1. számú videó: Marosi Antal és Khaled Regeb Abu Ibrahim előadása (részlet)

2. számú videó: Interjú Tóth Kálmán elnökkel