18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

1956 megünneplése a Béke téren

1956 megünneplése Pestszentlőrincen a Béke téri kopjafánál
2012. október 23-án 17 órakor kellemes őszi napsütésben gyűlt össze az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulójáról megemlékező és azt megünneplő 18. kerületi városvezetés és az ünnepségen résztvevő mintegy 300-400 fő lakosság.
A városvezetők részéről megjelentek:
Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő,
Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő,
Dr. Lévai István Zoltán alpolgármester,
Csomó Tamás alpolgármester,
Dr. Peitler Péter jegyző,
Dr. Pilcsák Csaba József aljegyző.
Az ünnepi szónok Eötvös Péter, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének elnöke volt.
Megjelent továbbá több önkormányzati képviselő, önkormányzati tisztviselő, a kerületi pártok, nemzetiségi és roma önkormányzat, civil szervezetek, kerületi intézmények képviselői.
Eötvös Péter beszédében hangsúlyozta, hogy "1989 nyarán egy sötét korszak ért véget Európában és mi magyarok tudjuk, hogy 56 évvel ezelőtt, ennek a felszámolását így indítottuk el. Tudom, hogy a forradalom még köztünk lévő részeseit nem a naptár, nem az évforduló, hanem az érzések indítják emlékezésre. Annak a 13 napnak az élménye, amely nyomot hagyott minden résztvevőben...
Felmerül a kérdés: miért foglalkoztat minket 56 története? Ahogy kimondom ezt a szót, hogy 56, megelevenednek a képek a Sztálin szobor ledöntéséről, a teherautók száguldásáról, amint a Rádió felé vágtatunk, a tankokról, a lövöldözésekről, az utcai tömegekről..."
Az ünnepségen Gadács Lilla, a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulója
Vas István: Az új Tamás költeményét szavalta el, az ünnepség egész ideje alatt iskolai zenekar szolgáltatta a zenét. Kiss András operaénekes pedig szóló éneklésével járult hozzá az ünnepi hangulat fokozásához.
A koszorúzás kerületünk hagyományainak megfelelően történt: elsőnek a polgármester két alpolgármesterrel együtt helyeztek el koszorút a kopjafánál, majd a kerület egyéb tisztségviselői, szervezetek képviselői következtek.

Az eseményeket nyomon követheti mellékelt videónkon.

Az ünnepség a XVIII. kerületi Polgárok Házában folytatódott.
hirek18.hu ........................................................ Vissza a fő oldalra

Videó: hirek18.hu

Fotó: hirek18.hu