18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

1956 Pestszentimrén kiállítás

1956 Pestszentimrén kiállítás megnyitója
2011. október 25-én 17 órakor nyitották meg a kiállítást a pestszentlőrinci önkormányzat aulájában. A megnyitón mintegy negyven-ötven fő jelent meg. A városvezetők közül polgármester úr és Lévai alpolgármester úr is ott volt. A kiállítást a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság szervezte.
A Széky Társaság titkára, Dr. Nemeskéri-Kutlán Endre köszöntötte a kiállításon megjelenteket. Bejelentette, hogy egy rendhagyó tárlatvezetés fog bekövetkezni a Széky Társaság elnöke részéről. Személyes élményét is hozzáfűzte: a kiállítás "installálásakor" tegnap nagy élményt jelentett, hogy a kiállított dolgokhoz akkor hozzányúlhatott. Azt is mondta, hogy az 1956-os történelmi kor helyi lenyomatát láthatjuk majd. Komoly időutazást tehetnek azok is, akik 20 évvel később születtek, de azok is, akiknek életük része volt 1956.
Azután felkérte Ughy Attila polgármestert, hogy mint házigazda, nyissa meg a kiállítást.
A polgármester is köszöntötte a jelenlévőket, majd arról a közösségről beszélt, amelyik ilyen kiállítást képes összerakni, összegyűjteni. Ma - 55 évvel a forradalom után - viszonylag egyszerűen beszélünk arról, hogy megőrizték a zászlókat, reliquiákat. De közvetlenül a megtorlás idején 1956-1958 között nem volt ez veszélytelen.
Köszönet illeti azokat az embereket, akik a félelemmel dacolva megőrizték ezeket a tárgyakat. Dicséret illeti azokat is, akik ezeket összegyűjtötték, rendszerezték és kiállítást tudtak összerakni belőle - mondta.

A teljes beszéd a mellékelt videón meghallgatható.

A megnyitó beszéd elhangzása után Pándy Tamás, a Széky Társaság elnöke tárlatvezetői szavait hallgathattuk.
A kiállítás átfogó képet ad Pestszentimre 1956-os történéseiről. Mint ahogy polgármester úr is említette, valóban úgy is volt. Szőcs Mihály az élete kockáztatásával vállalta, hogy ezeket a reliquiákat, amelyek itt vannak a kiállításon, megőrizte. Ha ezeket megtalálják, akkor nem mentették volna fel a vizsgálati fogság alól, hanem 1-2 év börtönt kapott volna - mondta.

Az érdekes tárlatvezetésből részletek hallhatók a mellékelt videón.

Írta: vivere .............................................................. Vissza a fő oldalra

Videók: vivere