18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

A Google velünk együtt ünnepel

A Google már hatodik éve velünk együtt ünnepli március 15-ét
Aligha van ma már a világon, és hazánkban is olyan írni-olvasni tudó ember, aki ne tudná: kicsoda-micsoda az a Google...
A méltán világhírű internetes kereső-óriás számos ingyenes internetes szolgáltatásával lopta be az emberek szívébe magát: a gmail.com levelezővel, a Youtube videó le- és feltöltővel, a honlap- és blogszerkesztővel, hogy talán csak a legszélesebb körben használt dolgokat említsük.

A Google szerint az ünnepi emblémák a Google-embléma mókás, meglepő és néha spontán módosításai az ünnepek és évfordulók megünneplésére, valamint a híres művészek, úttörők és tudósok életével kapcsolatos megemlékezésre.

Honnan jött az ünnepi emblémák elkészítésének ötlete?

Az ünnepi embléma koncepciója 1998-ban született, még mielőtt a vállalat részvénytársasággá alakult volna. A Google alapítói, Larry és Sergey - ez a két zseni - a vállalati emblémával játszadozva jelezték részvételüket a Nevada-sivatagban megrendezett Burning Manfesztiválon. Egy pálcikaembert ábrázoló rajzot helyeztek a Google szó második „o” betűje mögé, ezzel viccesen tudatva a Google felhasználóival, hogy az alapítók jelenleg "házon kívül" vannak. Bár az első ünnepi embléma viszonylag egyszerű volt, ekkor született meg az ötlet, hogy a jelentős események alkalmából fel kellene díszíteni a vállalati emblémát.

Két évvel később, 2000-ben Larry és Sergey megkérte az akkori - még gyakornokként dolgozó - webmestert, Dennis Hwangot, hogy készítsen egy ünnepi emblémát a Bastille-napra. Felhasználók annyira jól fogadták ezt az emblémát, hogy Dennist egyből kinevezték a Google fő ünnepi embléma készítőjévé, és az ünnepi emblémák kezdtek egyre gyakrabban feltűnni a Google kezdőlapján. Az ünnepi emblémák eleinte főleg a megszokott ünnepnapok tiszteletére készültek, mára azonban számos eseményről és évfordulóról emlékeznek meg John James Audubon születésnapjától a fagylaltkehelyig.

Az ünnepi emblémák iránti érdeklődés idővel egyre nagyobbá vált mind az Egyesült Államokban, mind nemzetközi szinten. Az ünnepi emblémák elkészítése ma már tehetséges illusztrátoraik és mérnökeik feladata. Az ünnepi emblémák elkészítése számukra csoportmunka, amelynek célja, hogy felélénkítsék a Google kezdőlapját, és mosolyt csaljanak a világ különböző területein élő Google-felhasználók arcára.

...

Hány ünnepi emblémát készített el a Google az évek során?

A csapat több mint 2000 ünnepi emblémát készített el a világ különböző részein megjelenő kezdőlapjai számára.

Ki választja ki az elkészítendő ünnepi emblémákat, és hogyan döntik el, hogy mely eseményekhez kapcsolódjanak ünnepi emblémák?


A Google-alkalmazottak egy csoportja rendszeresen összeül, és megállapodnak arról, hogy mely eseményekről emlékezzen meg az ünnepi embléma. Az ötletek számos forrásból érkeznek, így a Google alkalmazottaitól és felhasználóitól is. Az emblémák kiválasztásánál az a céljuk, hogy olyan eseményekről és évfordulókról emlékezzenenk meg, amelyek megfelelnek a Google imázsának és innováció iránti elkötelezettségének.

Ki tervezi az ünnepi emblémákat?

Minden megjelenő ünnepi embléma mögött egy illusztrátorokból és mérnökökből álló csapat áll.

Hogyan küldhetnek be a Google felhasználói, vagy mások ötleteket az ünnepi emblémára vonatkozóan?


Az ünnepi emblémák csapata a következő Google ünnepi emblémára vonatkozó javaslatokat a proposals@google.com címre várják. A csapathoz naponta több száz kérés érkezik, így nem áll módjukban mindegyikre válaszolni, de mindegyiket elolvassák.
hirek18.hu .................................................................................. Vissza a fő oldalra