18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

A Magyar Kultúra Napja 2013

A Magyar Kultúra Napja a 18. kerületben
Január 22-én 17 órakor kezdődött a Magyar Kultúra Napjának megünneplése Pestszentlőrincen a Rózsa Művelődési Házban. Az ünnepséget az Önkormányzat rendezte és Ughy Attila polgármester, parlamenti képviselő tartotta az ünnepi megnyitó beszédet miután elhangzott a Himnusz. A végén pedig a Szózat eléneklése után Kucsák László alpolgármester, parlamenti képviselő mondta a zárszót és a pohárköszöntőt. A harmadik szónok pedig Chocol Károly fotóművésztől volt. Mindhárman nagyszerűen, felemelő tartalommal, a Kultúra Napjához méltóan fogalmaztak.
......Ughy Attila beszéde elején kijelentette: "A Himnusz-misztériumok úgy fűznek bennünket össze, ahogyan a rímek Kölcsey Ferenc korszakalkotó művének sorait." A Himnusz születésének napja a Magyar Kultúra Napja első sorban összetartozásunknak, közös múltunknak, közös kincseinknek a napja. Az alkotásokra és az alkotókra egyaránt emlékezünk. A kultúrát nem szabad hermatikusan burokba zártan kezelni. A kultúra nem jelent önálló világot, mert az életünk része. A kultúra állandóan változó inpulzív és innovatív terület. Annyi szegmense van, mint a mindennapi életünknek - mondta. A sok kulturális magyar értékről is beszélt, amelyet népünk 1000 éves történelme folyamán megteremtett. Minden alkotásra és minden alkotóra büszkék vagyunk. Majd azzal folytatta, hogy Pestszentlőrinc, Pestszentimre kulturális élete olyan színvonalú és olyan intenzitással pulzál, amire kevés példa akad a fővárosban, de az egész országban is. A kultúráért küzdő polgársággal büszkélkedhetünk, amely mindent megtesz azért, hogy a XVIII. kerület kulturális élete állandó és pezsgő legyen. Kiemelte, hogy ez az ünnep így rólunk is szól. Beszéde vége felé hangsúlyozta, hogy "a helyi kulturális nagykövetek kapják meg munkájukért mindig azt a megbecsülést, ami jár nekik!"

A polgármester beszédét teljes terjedelmében közöljük a videóban.

......A bevezető beszéd után Tóth Fruzsina zongoraművésznőt hallgathattuk, aki Liszt Ferenc: Villa d'Este szökőkútja zongoradarabját adta elő.

Részlet hallható a videón.

......Chocol Károly, kerületünkben élő fotóművész - utalva a terem falain kiállítva látható képekre - azzal kezdte beszédét, hogy kijelentette: "Nagy örömmel köszöntöm Önöket ezen a rendhagyó kiállításon. Szerettem volna, ha Tóth József fotóművész itt áll mellettem, hiszen a kiállítás gondolata az ő szárnyaló fantáziáját dicséri. Az alapgondolat az volt, hogy a fotóművészet eszközeivel közelítsünk a zenéhez és tisztelegjünk Liszt Ferenc művészete és emlékezete előtt. És ha már Liszt, azokat a kollégákat kérte fel, akinek nevének kezdőbetűi kiadták a géniusz nevét. Továbbá, hogy kötött legyen a téma, mindenkinek egyaránt a hangversenyzongorát kellett fényképezni és erre utal a kiállítás alcíme: 'Variációk egy fekete zongorára'." Majd így folytatta a szónok: "Az alkotók életkora 20-tól majden 90 évig terjedt, női és férfi alkotók vegyesen. Egyesek szerint a kudarc eleve borítékolva volt, hiszen ennyi csavar nem fér meg egy közös műben." Hivatkozott arra, hogy az alkotók nagyon különböző stílusúak és felfogásúak voltak. És hogy ki, mire asszociált a zongora mellett állva a húrokat, a rácsos kottatartót, vagy valami mást kiemelve.

A beszédből részletet közlünk.

Fotógaléria: vivere

WordPress plugin

......Karinthy Frigyes: Elősző című versét Fehér Tibor, a Nemzeti Színház színművésze szavalta. KIss András operaénekes, a Szegedi Nemzeti Színház vendégművésze Eerkel ferenc: Bordalát adta elő. Pálya Cintia Pompónia színművész hallgató Takács Zsuzsa: Üzenet című versét szavalta. Fellépett: a BorFolk Zenekar régi korokat idéző műsorral és a Tébláb Művészeti Iskola Kerepelő Tánccsoportja Mezőségi lakodalmas tánccal.

Az előadások videónkon megtalálhatók.

......Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő beszédét egy szép Kálnoki László versidézettel kezdte. Azután arról szólt, hogy a kerületben színvonalas, igen színes művészeti tevékenység folyik. "A mai este során látott, hallott produkciók fémjelezték, - mondta - hogy évről-évre, hónapról-hónapra, hétről-hétre, napról-napra milyen jellegű produkciókkal találkozunk itt Budapest 100 ezres kerületében." Majd József Attilát idézte:
"Hiába fürösztöd önmagadban
Csak másban moshatod meg arcodat.
....
Légy egy fűszálon egy pici él
S nagyobb leszel a világ tengelyénél."
Végezetül a képviselő a következőkkel köszönt el:
"A Magyar Kultúra Napján azt kívánom mindnyájuknak, jelen lévőknek és a távol lévőknek is:
mindnyájan legyenek nagyobbak a világ tengelyénél!"
Erre emelte pezsgőspoharát a jelenlévő közönséggel együtt.

A képviselő beszédét teljes terjedelmében közöljük.

Írta: vivere ........................................................................... Vissza a fő oldalra