18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

A magyar nyelv napja

November 13-án a magyar nyelvet ünnepeljük
Az Országgyűlés november 13-át - a magyar nyelvet az államigazgatásban és a közoktatásban hivatalossá tevő 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját - a magyar nyelv napjává nyilvánította.
A határozati javaslat egy civil szervezet, az Anyanyelvápolók Szövetsége kezdeményezésére született meg, hozzá kapcsolódott A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága - Anyanyelvi Konferencia, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Illyés Gyula Archívuma.
A tudományos élet szereplői az egyházakat és a civil szervezeteket bevonva vizsgálják meg a magyar nyelv használatának helyzetét, ennek alapján készül egy terv a magyar nyelv értékeinek védelméről, korszerű továbbfejlesztéséről és népszerűsítéséről. E nappal lehetőség nyílik arra, hogy évente egyszer a közfigyelem hivatalosan is ráirányuljon a szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre.
Az MTI tudósít arról, hogy a fővárosban és a vidéki városokban is szerveznek programokat az új ünnepnap alkalmából. Az Országos Széchényi Könyvtárban szakoktatók tartanak előadásokat, Szegeden a Radnóti Miklós Gimnáziumban hétfőn több száz diák szavalja el együtt Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét, Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Könyvtár rendhagyó felolvasó délutánnal, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának két intézete, valamint a Debreceni Akadémiai Bizottság szakmai rendezvényekkel, a Debreceni Művelődési Központ családi programokkal ünnepli a magyar nyelv napját.
Határainkon túl Böjte Csaba testvér ezzel a felhívással fordult az általa működtetett intézményekhez: "Szeretettel kérlek, hogy minden házunkban ünnepélyesen emlékezzetek meg e szép vasárnapon - mely itt Erdélyben az idén első ízben megrendezett Szórvány Magyarok napja is - a magyar nyelvről, annak szépségéről, értékéről. Jó lenne, ha kiválasztanátok egy pár szép verset, éneket és a szentmisék után egy-egy kis ünnepséget szerveznétek a plébánosokkal egyeztetve, hogy így öntudatosodjon, elmélyüljön bennünk az anyanyelvünk iránti ragaszkodás, szeretet."
Magyar Kurír/MTI ................................................. Vissza a fő oldalra