18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

A pápa Libanonban

A Szentatya felkereste a bzommari örmény katolikus pátriárkátus székhelyét
Szombaton, 2012. szeptember 15-én helyi idő szerint fél 2-kor a Szentatya a bzommari örmény katolikus pátriárkátus székhelyén megáldotta Hagop szerzetes, az első örmény nyelvű könyv nyomtatójának szobrát.
A Szentatya a bzommari örmény katolikus pátriárkátus székhelyén együtt ebédelt az ország pátriárkáival és püspökeivel, a Közel-Kelettel foglalkozó szinódus különleges tanácsának tagjaival, továbbá a pápai kísérettel, összesen közel száz személlyel. Nerses Bedros pátriárka és a helyi közösség elöljárója fogadta a pápát, aki megáldotta Hagop szerzetes, az első örmény nyelvű könyv nyomtatójának szobrát. A „Péntek könyve” c. kötetet 1512-ben Velencében nyomtatták ki. Az eseményen részt vettek az örmény katolikus szinódus püspökei, a helyi közösség 10 papja és a szeminaristák.
XVI. Benedek háláját fejezte ki Nerses Bédros pátriárkának a meghívásért és köszöntő szavaiért. Kiemelte, hogy az isteni Gondviselés lehetővé tette ezt a találkozót Bzommarban, amely szimbolikus értékkel bír az örmény katolikus egyház számára. Alapítója, Hagop szerzetes az ima, az anyagi javaktól való elszakadás és a Feltámadott Krisztushoz való hűség példája - mutatott rá a Szentatya. 500 évvel ezelőtt nyomtatta ki a "Péntek könyve" című kötetet, létrehozva ezáltal a keleti és nyugati keresztények közötti hidat. Iskolájában megtanulhatjuk a küldetés, az igazság bátorsága értelmét és az egységben levő testvériség értékét. Amikor e szeretettel és nagylelkűséggel elkészített étket magunkhoz vesszük, Hagop szerzetes arra emlékeztet bennünket, hogy a spiritualitás iránti szomj és a mennyei világ kutatása is éljen mindig szívünkben, mert "nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten ajkáról való" (Mt 4,4).
Kedves barátaim - folytatta beszédét a pápa. Bertalan és Taddeus apostolok, Világosító Szent Gergely közbenjárása által kérjük az Urat, hogy áldja meg az örmény közösséget, amelyet az idők során súlyos próbatételeknek vetette alá. Küldjön számos hívet a szentmisékre és szent munkásokat, akik Krisztus által meg tudják változtatni társadalmunk arculatát, meg tudják gyógyítani a megtört szíveket, és vissza tudják adni a bátorságot, az erőt és a reményt az elkeseredetteknek - zárta beszédét XVI. Benedek, amelyet szombaton az örmény katolikus pátriárkátus székhelyén elköltött ebéd során mondott.
Az ebédet követően XVI. Benedek visszatért a harisszai apostoli nunciatúrára.
Az örmények cilíciai katolikus pátriárkátusát hivatalosan XIV. Benedek pápa a "Romani Pontificis" bullájával hozta létre 1742-ben. Mivel az ottomán birodalom elutasította elismerését, a fogság elkerülése érdekében Ardzivian pátriárka a Libanon-hegyre menekült 1749-ben és a bzommari kolostorban telepedett le, amely attól kezdve pátriárkális székhellyé vált.
A jelenlegi örmény katolikus pátriárka Nerses Bedros Tarmouni 1940-ben született Kairóban. 1965-ben szentelték pappá, 1999-ben választották pátriárkává.
hirek18.hu/Vatikáni Rádió/Magyar Kurír ...................................... Vissza a fő oldalra