18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

A pápa üzenete migrációs konferenciára

Ferenc pápa üzenete a mexikóvárosi migrációs konferenciára
"Korunk kihívására, az elvándorlás jelenségére, a találkozás kultúrájával, nem pedig közönnyel vagy félelemmel kell válaszolni" - írta üzenetében a Szentatya. A Vatikáni Rádió tudósítását közöljük.
Üzenetében a pápa megállapítja: a globalizáció olyan jelenség, amely mindnyájunkat érint, különösen egyik legfontosabb megnyilvánulása, az emigráció tekintetében. Korunk "jeléről" van szó, amely Jézus szavait juttatja eszünkbe: "Miért nem ismeritek föl a mostani időt?" (Lk 12, 57). Annak ellenére, hogy minden földrész csaknem minden országába érkeznek elvándorlók, a migrációt még most is úgy tekintik mint sürgősségi vészhelyzetet, mint körülhatárolt, szórványos jelenséget, miközben társadalmaink egyik jellemző alkotóeleme.
Olyan jelenségről van szó, amely nagy ígéreteket, ugyanakkor számos kihívást hordoz magában. Sokan szenvednek amiatt, hogy hazájuk elhagyására kényszerülnek és útjuk gyakran tragikus véget ér. Az elvándorlók jogait megsértik, sokszor kénytelenek elválni családjuktól, és sajnos továbbra is faj- és idegengyűlölő magatartások tárgyaivá válnak. A pápa, utalva tavalyi üzentére, amelyet az elvándorlók és menekültek világnapjára írt, most ismételten hangsúlyozza: "Az ilyen helyzetekkel szemben szükség van arra, hogy mindenki megváltoztassa magatartását az elvándorlók és menekültek irányában; az önvédelem, a félelem, a közöny vagy kirekesztés magatartását - amely végül is pontosan megfelel a kiselejtezés kultúrájának - váltsa fel egy olyan magatartás, amelynek alapját a találkozás kultúrája képezi. Csak ez képes igazságosabb, testvéribb és jobb világot építeni."
Ferenc pápa üzenetében felhívja a figyelmet arra a több tízezer gyermekre is, akik egyedül, felnőtt kíséret nélkül emigrálnak, hogy meneküljenek a szegénység és az erőszak elől; az elvándorlóknak ehhez a kategóriájához tartoznak azok a gyerekek is, akik Közép-Amerikából és Mexikóból végletes körülmények között lépik át az Egyesült Államok határát, olyan reményekkel, amelyek legtöbbször meghiúsulnak. Számuk napról napra nő. Ez a humanitárius vészhelyzet elsősorban azt igényli, hogy sürgősen gondoskodjanak ezeknek a kiskorúaknak a befogadásáról és védelméről. Ezek az intézkedések azonban nem elegendőek, ha nem párosulnak megfelelő tájékoztatással a határátlépés veszélyeit illetően, és, főleg ha nem mozdítják elő a fejlődést az elvándorlók származási országaiban. Végül arra van szükség, hogy felhívják az egész Nemzetközi Közösség figyelmét erre a kihívásra: fogadják el törvényes szinten a biztonságos migráció új formáit.
A Szentatya azt kívánja, hogy legyen sikeres a mexikói kormány külügyminisztériumának dicséretes kezdeményezése, majd üzenetét apostoli áldásával zárja.
hirek18.hu/Magyar Kurír ................................................................................................................... Vissza a fő oldalra