18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

A templom felújítása

Pestszentimre központjának megújulási programja
A XVIII. kerületi önkormányzat és konzorciumi partnerei - sikeres pályázat alapján - 845 millió forintot fordítanak a kerület-rész központjának megújítására. Az EU támogatásával megvalósuló fejlesztésből az 1927 és 1933 között épült római katolikus templom - amelynek tornyát 1944-ben felrobbantották - is részesül.
Első sorban a tetőszerkezetét újítják fel, mert több helyen beázott, a régi fémszerkezete pedig elöregedett.

A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt hivatalos honlapján a templom felújítására vonatkozóan a következő terveket olvashatjuk:
"A mostani projekt keretében elbontjuk a háromhajós templomtér teljes tetőszerkezetét, a héjalással és az álmennyezettel együtt. Megközelítőleg helyreállítjuk az eredeti tetőidomot a főhajó meredekebb tetejével és a mellékhajók fölötti kontyolt fióktetőkkel. A főhajó fölött látszó ácsszerkezet készül, a pillérek fölötti íves faltestek mintegy 1,10 méteres megmagasításával. A látszó fedélszék főállásai lényegileg mediterrán jellegű egyszeres függesztőművek. Olyan térbeli faszerkezetet alakítottunk ki, amely a templombelső terének meghatározó új eleme lesz. A mellékhajók lefedése egyszerű fióktetőkkel és sík famennyezettel történik.
A templomtorony homlokzatának felújításában a leázott felületek vakolatának javítása az elsődleges, mert azok már több helyen levelesen válnak le a téglafalazatról. A párkányzatok bádogborításának javítását és részleges pótlását szintén elvégezzük. Végül a torony teljes felületét újrafestjük.

Bár a jelen pályázatnak nem része, a projektidő végére a templom akadálymentesítését is megvalósítjuk.

A projekt teljes költsége (bruttó): 40 901 040 Ft
Önerő (Pestszentimrei Római Katolikus Plébánia): 10 225 260 Ft
Támogatás: 30 675 780 Ft
Támogatási intenzitás: 75%


A kivitelezési munkálatok várható időtartama: 2012. június 25 - 2012. szeptember 8."

Szeptember elsején a helyszínen jártunk. Mellékeljük a kivitelező építésvezetőjével készített videót és fotókat.
vivere ........................................................ vissza a fő oldalraFOTÓGALÉRIA