18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

A víz világnapja

Víz világnapi programok az állatkertben és a vízműveknél
A víz világnapja apropóján idén is vízkóstoltatással, vizes fejtörőkkel, kvízzel és mozgó kiállítással, az infomobillal várják az érdeklődőket március 22-én és 23-án 9 és 17 óra között a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A vízművek szombaton nyílt nap keretében a budafoki víztornyot mutatja be.
Amikor 11 évvel ezelőtt a Rio de Janeiró-i környezetvédelmi konferencián a víz világnapjává nyilvánították március 22-ét, az a cél vezette a résztvevőket, hogy minden évben legyen egy olyan nap, amikor mindenki erre a szó szoros értelmében vett létkérdésre figyel. Napjainkban mind nagyobb érdeklődés és aggodalom övezi a világon a vízellátás, vízszolgáltatás, az egészséges ivóvízhez jutás kérdéseit. Az élethez nélkülözhetetlen víz bár megújuló, de véges mennyiségben rendelkezésre álló kincs.
Számunkra talán felfoghatatlan, hogy vannak a Földnek olyan részei, ahol az otthonokban nem természetes az élethez nélkülözhetetlen tiszta víz. Ezért is született az a döntés, hogy 2013 legyen a vízi együttműködés nemzetközi éve.
A Fővárosi Vízművek - amellett, hogy közel 2 millió ember számára nap mint nap egészséges ivóvizet biztosít - felelősséggel viseltetik azok iránt is, akiknek egész életük során vagy akár csak átmenetileg is nélkülözniük kell a tiszta vizet. Legyen szó akár víztisztítómű építéséről a fejlődő országokban, akár ideiglenes vízellátásról egy-egy katasztrófa sújtotta területen, szakembereink készen állnak a segítségnyújtásra.
Mindaddig, amíg valamihez könnyen jutunk hozzá, amíg nem kell megküzdenünk érte, hosszasan várnunk arra, hogy elérjük, nem érezzük igazán a fontosságát, nem becsüljük. Nincs ez másképp az ivóvízzel sem. Azokban az országokban, ahol magától értetődő módon tartjuk poharunkat a csap alá, ahol nem kell azon gondolkodnunk, mit adjunk inni a gyermekünknek, ha megszomjazik, nem kezeljük kiemelt értékén a tiszta, egészséges ivóvizet.
Magyarországon ma még nem kell attól tartanunk, hogy elapadnak folyóink, kimerülnek vízlelőhelyeink. Az azonban valós veszély, hogy felelőtlen magatartással elszennyezzük vizeinket és a talajt, ami ivóvízbázisaink fertőződéséhez vezethet. Ezért is olyan fontos, hogy a víz világnapján játékos és komoly formában egyaránt bemutassuk a víz és a vízszolgáltatás szerepét életünkben, megismertessük az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket azzal a komoly és felelősségteljes munkával is, amit a vízszolgáltatók az év 365 napján láthatatlanul végeznek.
Az elmúlt évekhez hasonlóan most is vízkóstoltatással, vizes fejtörőkkel, kvízzel és mozgó kiállításunkkal, az infomobillal várunk mindenkit március 22-én, pénteken és 23-án, szombaton 9.00 és 17.00 óra között a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, amely e két napon ingyenesen nyitja meg kapuit a 14 éven aluli gyermekek előtt. Természetesen most sem feledkezünk meg Juborék, a tevecsikó születésnapi köszöntéséről, aki 4 évvel ezelőtt, pontosan a víz világnapján látta meg a napvilágot: a hagyományos zöldségtorta március 23-án délben érkezik a tevekifutóhoz.
Március 23-i nyílt napunk keretében pedig ezúttal az építészeti szempontból is figyelemre méltó, aszimmetrikus kelyhű budafoki víztorony várja a látogatókat 10.00 és 16.00 óra között.
hirek18.hu/MTI ÖS/Fővárosi Vízművek ......................................................................... Vissza a fő oldalra