18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

A Zene Világnapja

A Zene Világnapját
Yehudi Menuhin világhírű amerikai származású hegedűművész és karmester kezdeményezésére 1975 óta minden év október 1-én tartják világszerte. 2014. szeptember 30-án, a világnap előestéjén Budapesten az Orosz Kulturális Központban (VI. ker. Andrássy út 120) Oroszországból érkezett művészekkel rendeztek koncertet. Natalja Vinogradova szoprán és Alekszej Parfjonov baritonista a Sztavropoli Állami Operettszínházból, Natalja Korsunova zongoraművésznő pedig Moszkvából érkezett.
A zene egy sokszínű, harmonikus világ. Békésen megférnek egymás mellett a különböző műfajok, korszakok és stílusok - mondta bevezető, megnyitó beszédében
Agócs Natálja, az Orosz Kulturális Központ munkatársa - emlékeztetve a világnap megalapítójának, Yehudi Menuhin kijelentésére:
"Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művészek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói."
A budapesti koncerten elhangzottak: szólók, duettek és zongoraművek. Csajkovszkij, Puccini, Verdi, Chopin, Rahmanyinov, Manuel de Falla, Bizet, Ptyicskin műveiből, de a 17 számból 6 magyar mű is: Kálmán Imre és Lehár Ferenc szerzeményeiből. A záró műsorszám Lehár: A mosoly országából Szu Csong herceg áriája volt.
A koncert teljes terjedelmében megtalálható mellékelt videónkon.
hirek18.hu ............................................................. Vissza a fő oldalra