18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Békemenet egyesületté alakul

Egyesületet hoznak létre a Békemenet szervezői
A kormány és a miniszterelnök mellett kiálló egyesületet hoznak létre a január 21-i Békemenet szervezői, akik szerint továbbra is meg kell védeni a magyar demokrácia vívmányait, az ország szuverenitását. Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, a Békemenet Magyarországért Egyesület alapítói által csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az egyesület létrehozásával a Békemenet résztvevőit és szimpatizánsait kívánják mozgósítani, mivel nem számítanak arra, hogy a jövőben csillapodnának a Magyarországgal szembeni külföldi támadások.
Mint mondta, Európában az elmúlt időszakban egy "marxista ellenforradalom" zajlik, Brüsszel "torz érzékenységét" pedig jól jellemzi, hogy míg a "Gyurcsány-kormány köztörvényes bűntettei" semmilyen reakciót sem váltottak ki, addig az Európai Unió most megfenyegette Magyarországot és velünk akar példát statuálni.
Kiemelte: Magyarország jelenlegi helyzete, noha szereplőiben nem is, de szituációjában mindenféleképpen Ausztria 1990-es évek végi állapotára hasonlít, amikor a Jörg Haider miatt blokádot hirdető Európai Unió "méltatlanul hurcolta meg" nyugati szomszédunkat. Bencsik András szerint Brüsszel ezúttal sem hajlandó megbocsátani, hogy Magyarországon egy "patrióta, jobbközép kormány irányít, a lakosság teljes felhatalmazásával". Ezért továbbra is demonstrálni akarjuk, hogy Magyarország népe rendíthetetlenül ragaszkodik korábbi döntéseihez - fűzte hozzá, aláhúzva, hogy a Békemenet által biztosított "békés eszközt" a későbbiekben is használni fogják, ha kell.
Csizmadia László, a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) tanácsának elnöke elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság szerdai javaslatát, amely azt kezdeményezi, hogy jövő januártól függesszék fel 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatás folyósítását. Szerinte ezzel a lépéssel Brüsszel más országok számára kíván példát statuálni, ami azért is felháborító, mert ezen összeg nélkül Magyarországtól azt a lehetőséget veszik el, hogy saját erejéből álljon talpra a válság után. A szervezők kérdésre válaszolva ugyanakkor úgy foglaltak állást, hogy demonstrálni emiatt legkorábban csak azután fognak, ha az az európai pénzügyminiszterek döntése után véglegessé válik.
Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap főmunkatársa egyebek mellett arról beszélt, hogy Magyarországról nézve "egyre nehezebb szeretni az Európai Uniót", amely nem érti, minél többet "vegzál minket", annál nagyobb lesz bennünk a "kuruc ellenállás". Megjegyezte, nem zárható ki, hogy új egyesületük március 15-én tartja következő megmozdulását.
A Békemenet szervezői a fentiek mellett arra is kitértek, hogy minden várakozásukat felülmúlta a Békemenet sikere, amelyen a Belügyminisztérium becslése alapján 400 ezren vettek részt. Bayer Zsolt közölte továbbá,
bekemenet-2012.hu néven honlapot indítottak, amelyre a résztvevők által készített élménybeszámolókat, fotókat várják. A Magyar Hírlap újságírója emellett szólt arról is, hogy egy könyvet is összeállít a Békemenetről, amelyben egyebek mellett egy Orbán Viktor kormányfővel készülő hosszabb interjú is helyet kap majd.
A Békemenet résztvevői január 21-én a fővárosi Hősök teréről indultak. A Belügyminisztérium által 400 ezresre becsült tömeg élén mások mellett Bayer Zsolt, Bencsik András és Széles Gábor nagyvállalkozó haladt egy kifeszített molinót tartva, amelyre magyarul és angolul az volt írva: "Nem leszünk gyarmat". A kormány melletti megmozdulás a Kossuth téren, rendbontás nélkül ért véget.
MTI ............................................................ Vissza a fő oldalra