18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Délvidéki vendégeink

Délvidéki vendégeink Gombosról és Doroszlóról
Szeptember 17-én 17 órakor a Polgárok Házában találkoztunk "Délvidéki Testvéreinkkel", akik Gombosról és Doroszlóról érkeztek a két község plébánosának vezetésével. Sok szép kiállítási tárgyat hoztak magukkal, amelyet a mintegy két-háromszáz fő helyiek megcsodálhattunk. A találkozót a már hagyományos "Tartozunk - Összetartozunk" estsorozat részeként az Üde Színfolt Kulturális Egyesület szervezte Somlai Zsuzsa elnöknő irányításával.

A városvezetés képviseletében megjelent Csomó Tamás alpolgármester úr,
akinek üdvözlő megnyító beszédét a mellékelt videón lehet meghallgatni.

Az est műsorát Tasnádi Gábor vezette, egyben érdekes előadást is tartott a Délvidékről, a szórványról. Szólt arról is, hogy három-négy-öt falu is megőrizte magyar identitását. A határon túli magyarságról, a Délvidékről, amelyet az anyaországbeliek kevésbé ismernek, térképen is bemutatva adott részletes tájékoztatást. Amint tréfásan megjegyezte három féle szerepkört betöltve, "három sapkában" állt a publikum elé.
A szünetben rákérdeztünk: hogy kell érteni a hármas funkciót, a "három sapkát"? Válaszából kiderült, hogy első sorban a házigazda szerepét betöltő Üde Színfolt Kulturális Egyesületnek tagja, de tagja még a Szent István Lovagrendnek is. A Pestszentlőrinci Kaszinó Egyesületnek pedig az elnöke.

Előadása a mellékelt videón meghallgatható.

A műsorban bemutatták az "1100 éve Magyarországon" című filmet számítógépről vetítve.

A vetített film egy részét videóra vettük a hangulat érzékeltetése céljóból.
A részlet megtekinthető a mellékelt videón.

A tánc, a fiatalság önmagában véve is magávalragadó.
Hátha még a testvéreink táncolnak, ráadásul saját népviseletükbe beöltözve járják saját zenéjükre tulajdon táncaikat...

A videó ad erről egy kis ízelítőt.


Verebély Márton atya elmondta, hogy jó a kultúrális közösségi életük Gomboson is és Doroszlón is. A helyi szervekkel is jó a kapcsolatuk, például a tűzoltósággal és más különböző egyletekkel. Mint pélébános úgy érzi, hogy így lehet egy közösséget erősíteni... az összetartozás akarásával jöttek ide.

Az atya beszédének részlete meghallgatható a mellékelt videón.

Még egy képsort mutatunk be. A CD lemezt Hodruszky Róbert úrtól kaptuk - igaz a CD-n zene is szól, amelyet nem vettünk fel, de a képanyagot bemutatjuk.

A www.sziz.hu oldalt Szerkesztőségünk sem ismerte eddig,
de most - szintén Hodriszky úr jóvoltából - közre adjuk.Vissza a fő oldalra