18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Egyházi kincstárak

Esztergomi Főszékesegyházi Kincstár
Magyarország leggazdagabb egyházi kincstára az esztergomi bazilikában található. A gyűjteményt legelőször egy 1526-ban, a mohácsi csatát követő írásos leltár említi. A következő évszázadokban folyamatosan változtak a műtárgyak. A főpapi hagyatékok gyarapították, a háborúk és a hadisarcok apasztották a gyűjteményt, amely akkoriban a nagyközönség számára nem volt látható. A gyűjteményt 1885-ben Simor János esztergomi érsek helyeztette el az akkorra elkészült, újjáépített esztergomi bazilikában, hogy a nagyközönség is láthassa felbecsülhetetlen értékeket.
Az egyházmegyei gyűjteményeket, kiállításokat bemutató korábbi videókat is közöljük.Keresztény Múzeum, Esztergom
Az esztergomi Keresztény Múzeum az ország harmadik jelentős festészeti gyűjteményeként ismert, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galériát követően. A kiállítást Simor János esztergomi érsek hozta létre 1875-ben. A tudatos gyűjtőmunkát már az 1850-es években, győri püspökként elkezdte, és esztergomi érsekként tovább fejlesztette a gyűjteményt. A XIX. században az ő egyházmegyéjének területéhez tartozott a Felvidék jelentős templomainak egy része, ahol még megtalálhatók voltak középkori tárgyak, amelyket már nem használtak. Ezekre a tárgyakra az érsek tudós kanonokjai, így például Knauz Nándor hívták fel a figyelmét, és így, a tudatos gyűjtés eredményeként jött létre a kiállítás legfontosabb része, a középkori magyar egyházművészeti gyűjtemény, amely egyedülálló ritkaságokkal ismerteti meg a látogatót.


Ius coronandi - kiállítás Esztergomban

Kalocsai Érseki Kincstár
A Kalocsai Érseki Kincstár első állandó kiállítása 1988-ban, az egyházmegyét alapító Szent István Király halálának 950. évfordulóján nyílt meg a nagyközönség előtt. 2002-ben a bemutatásra érdemes műtárgyak gyűjteménye a korábbinál háromszor nagyobb területen lelt otthonra.
A gazdag gyűjtemény alapját papi hagyatékok, a megsemmisülés veszélye elől ide menekített műtárgyak, és nem utoló sorban a kalocsai érsekek öröksége adta. 2002-ben a bemutatásra érdemes műtárgyak gyűjteménye a korábbinál háromszor nagyobb területen helyezkedett el.


Zichy Ferenc Látogatóközpont, Győr
Uniós és állami támogatással valósult meg az a nagyszabású kulturális és turisztikai fejlesztés a Győri Egyházmegyében, amely eddig részben zárt műemléképületeket nyit meg a nagyközönség számára.


Apor Vilmos mártíromsága - kiállítás Győrben
Püspöki szentmisével, szoboravatással, könyvbemutatóval és koncerttel ünneplték Apor Vilmos győri püspök boldoggáavatásának 15. évfordulóját 2012. november 9-én Győrben. A püspöki szentmise előtt leplezték le boldog Apor Vilmos szobrát, Lebó Ferenc alkotását a Püspökvár tornya előtti téren. Az alkotást Gasztonyi László vállalkozó adományozta a püspökségnek.
Boldog Apor Vilmos liturgikus emléknapjára hivatalos volt Alberto Bottari de Castello érsek, Magyarország apostoli nunciusa és Agidius Zsifkovics kismartoni (Eisenstadt) megyéspüspök.
hirek18.hu/Magyar Kurír ................................................. Vissza a fő oldalra