18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Életút pályázat

A nemzedékek közötti kapocs az egész ország,
a nemzet hatalmas erőforrásává válhat - hangoztatta Réthelyi Miklós 2012. április 28-án a budapesti Millenáris parkban tartott, a generációk közötti szolidaritás témájában meghirdetett európai rendezvény megnyitóján. A nemzeti erőforrás miniszter szavai szerint a kölcsönös felelősség, az egymásra való odafigyelések láncolata alkotja a családot, a közösségeket, a társadalmat, az országot, amely ezáltal válik hazává, lelki közösséggé. Réthelyi Miklós arról is beszélt, hogy a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének üzenete is az egymásra való figyelést, az "együtt, egymással, egymásért" hármasságát kívánja a figyelem középpontjába állítani. Elmondta, az év nyitányaként az Európai Bizottság egy füzetet jelentetett meg, amellyel tudatosítani akarják, milyen fontos, hasznos szerepet töltenek be az idősek a társadalomban. Úgy fogalmazott, a társadalomban minden nemzedéknek megvan a helye, a szerepe, és a fiataloknak szükségük van arra, hogy szüleik, nagyszüleik tapasztalataiból tanulhassanak, hogy tovább vigyék a család hagyományait.
Közölte, a minisztérium is a családi történetek megőrzését és megismertetését akarta elősegíteni azzal, hogy kiírta az
Életút-pályázatot, amelyben az idősödő nemzedék - akár a fiatalabb generációk, az unokák segítségével - írhatta meg személyes történelmi emlékeit. Jókai Anna író, a bírálóbizottság elnöke a pályázatok díjkiosztója előtt a műveket méltatva azt mondta, meglepően sok értékes, csaknem 2.500 írást kaptak, és azokat szeretnék az interneten is közzétenni. Arról beszélt, az írások különleges személyes történeteken keresztül mutatják be a magyar történelem egy-egy fájdalmas eseményét, a Benes-dekrétumok utáni időszakot, a magyarországi kitelepítéseket, a délvidékiek vagy a zsidóság tragédiáját. Utóbbira utalva elmondta, volt akit később az ÁVH is elvitt, majd az 1956-os forradalom után is megtorlás várt rá. Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár a megnyitóra egybegyűlt nyugdíjasok előtt II. János Pál pápa szavait idézve azt hangoztatta: nincs az az életkor, amely akadálya lehet egy tökéletes életnek.
Az Életút-pályázatok
elbírálásával, az eredményhirdetéssel kapcsolatban Szerkesztőségünk telefonon megkereste a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet illetékes főosztályát. Megtudtuk, hogy a 2473 pályázatnak csupán egy részét tudták megvizsgálni, elolvasni eddig. Az április 28-i eredményhirdetés ezért csak részeredménynek tekinthető. Mintegy 600 pályázat még olvasatlan állapotban van, elbírálásra várva. A végső eredmény ez év őszére, az Idősek Világnapjára várható. Tájékoztattak bennünket arról is, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján találhatunk egy olyan videót, amely a Millenáris parkban készült, s az ebben elhangzottak éppen a pályázatokról is szólnak. A videót ide idézzük, itt is megnézhető, meghallgatható.
Megtaláltuk az április 28-i ünnepségre szóló
meghívót, az eredeti pályazati kiírás módosítását, amelyben látható a kitűzött beadási határidő: 2012. február 15., és a vállalt elbírálási határidő pedig: 2012. március 1. A verseny finisében valamivel február 15 előtt (február 8-án!) - amiről sok versenyző nem is tudott, tehát már nem is használhatta ki a többlet-időt - módosították a verseny-feltételeket. A modosított határidők: február 29, illetve április 13 lett. Ilyen formán igen sok versenyző úgy járt, mint azok a futók, akik elől a pálya végén hiretelen arrébb vitték a célpontot. Azzal az apró különbséggel, hogy esetleg már be is adták a dolgozatukat, amikor időt hosszabbítottak. Viszont a későn indulóknak, az írást akár február 15 körül kezdve is, jól jött ez a módosítás!
Az új időpontokat ugyanis 2012. február 29-re, illetve április 13-ra tűzték ki.
hirek18.hu/MTI/Nemzeti Erőforrás Minisztérium ................................... Vissza a fő oldalra