18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Emléktábla a meggyilkoltaknak

Emléktáblát avattak az 56-ban meggyilkot kerületi lakosok emlékére november 8-án
Október 23, a forradalom és szabadságharc győzelmi örömünnepe kiegészül az eltiprás, vérbefolytás szomorú megemlékezéseivel. A szovjet túlerő kegyetlen megtorlása a XVIII. kerületben is áldozatokat követelt. A Béke tér közelében lévő akkori Fröhling pékség előtt kenyérért álltak sorban az emberek november 8-án.
Már egy távolabbi lövedék, amely a sorban állók melletti fa oszlopot robbantotta szilánkjaira, sebesüléseket és áldozatokat követelt.
Hamarosan azonban a helyszínre érkeztek a ruszkik egy harckocsival, amelyből célzott sorozatlövéseket adtak le a védtelen, békés, menekölő emberekre. Dicstelen katonai cselekedetükkel 21 embert mészároltak le.
Kerületünk vezetői:
Ughy Attila polgármester, Kucsák László és Dr. Lévai István Zoltán alpolgármesterek, valamint a tábla elkészítésének támogatója, Fasimon Sándor, a MOL Nyrt vezérigazgatója ünnepélyes keretek között mintegy 200 kerületi állampolgár jelenlétében avatták fel a benzinkút falára helyezett, mind a 21 mártír nevét tartalmazó gránit emléktáblát.
A MOL nevében Fasimon Sándor, az Önkormányzat nevében pedig Kucsák László mondott megemlékező beszédet, amelyekből részletek meghallgathatók mellékelt videónkon, ahol a fáklyás felvonulásból is közvetítünk.
Az emléktábla felavatása után a 2010. óta hagyományossá lett fáklyás felvonulás indult a Béke térig - hasonlóan, mint
2010-ben és a múlt esztendőben.
vivere ................................................................ Vissza a fő oldalra