18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Erdély

Összetartozunk Erdéllyel
Az Üde Színfolt Kulturális Egyesület ez év első felében indította el "Tartozunk - Összetartozunk" programsorozatát, amelynek befejezéséhez érkeztünk 2011. november 12-én. Most Erdély mutatkozott be. A vendégek Körösfőről érkeztek és komplett műsort adtak 17 órai kezdettel a Polgárok Házában, ahol telt ház fogadta őket.
Tasnádi Gábor bevezetőjében tájékoztatott Kalotaszegről, amelynek központja Körösfő. - Biharkeresztesnél átlépve a jelenlegi határt, Nagyváradon áthaladva, Kolozsvár felé megyünk, a Királyhágón - Erdély kapuján - keresztül. Csucsára érkezünk, majd Kalotaszeg közepébe jutunk. 30-40 falu a románság között egy kis magyar sziget - mondta a szónok. Azután felsorolt 34 magyar falunevet, ahol az 1920-as évek elején mintegy 20 ezer magyar élt. Jelenleg negyven településen lakik ugyanennyi.
Bevezető szavai után felkérte
Ughy Attila polgármestert ünnepi beszédének megtartására.
A polgármester egy rövid üdvözlés után rögtön rátért nemzeti összetartozásunk dolgaira. Kijelentette: "hagyományainkat, néprajzot, nyelvet tűzön-vízen át őriznünk kell! A nemzet-politika és nemzet-stratégia szempontjából elengedhetetlenül fontos az, hogy akik magyarok, magyarul gondolkoznak, magyarul álmodnak és magyarul sírnak, azok szoros kapcsolatban legyenek egymással. Ez nem egy olyan régi értelemben vett nacionalista gondolkodási mód... Bár a régmúltat nem lehet visszahozni, de az összetartozásunk fontos."
Az országgyűlési képviselő-polgármester az összetartozásnak mély gondolatait fogalmazta meg kötetlen, közvetlen, mégis emelkedett stílusban.
Beszélt az I. Orbán-kormány "magyar igazolványáról", aztán arról, hogy a Státusz-törvényt a következő kormányzat tönkretette. Szóbahozta a Gyurcsány-féle kampányt, amely akkor nem adta meg testvéreinknek a magyar állampolgárságot. Majd következett 2010 pozitív helyzete: könnyített magyar állampolgárság felvételének lehetősége.

A teljes beszéd a mellékelt videón található.

Ughy Attila beszédét Orbán Viktor miniszterelnököt idézve zárta: "Soha ne felejtsük el azt, hogy a munka mindig az emberé, a dicsőség a mindenható Istené. Soli Deo gloria!"


Videók: vivere

Péntek László Körösfő alpolgármestere azzal kezdte beszédét, hogy tudomásunkra hozta: azok a körösfőiek, akik itt ma fel fognak lépni, mindnyájan magyar állampolgárok! Nyilvánosan köszönetét fejezte ki Ughy Attila polgármesternek és munkatársainak azért, hogy az állampolgárság felvételének adminisztrációs ügyeit lényegesen lerövidítették és ezzel felgyorsították az eseményeket.
Aztán elmondta, hogy mai előadásuk programját - az est háziasszonyával,
Somlai Zsuzsával - úgy állították össze, hogy legyenek benne komolyabb és vidámabb dolgok, legyen filmvetítés is, valamint egy kis kiállítás az otthonról hozott kézműves dolgaikból: sakk készletek, fából faragott bábuk, szőttesek.
Olyan udvarias és figyelmes volt, hogy a falra akasztott képeket, festményeket - amelyek egyébként
Szalánkiné Kiss Lenke kerületi festőművész Erdélyről készült alkotásai - is szóbahozta.
Elmesélte, hogy miért is tűzte ki Bocskai öltönyére a nemzeti színű kokárdát. Megtudhattuk, hogy amikor Vasvári Pálról tart előadást - mint például ma - akkor minden esetben a kokárdát mellére tűzi.
Népességi és területi adatokat is közölt Erdélyről. A "maradék Magyarországtól" nagyobb területen fekvő hajdani országrészünkben ma 7-7,5 millió ember él, ebből 4 millió román, 1,5 millió magyar és további etnikum. Románia lakosainak száma a nyugati államokba történő kivándorlás miatt mintegy 2 millióval csökkent - szerencsére a magyarok kitelepülése csekély.

Beszéde a mellékelt videón megtalálható.

Befejezésül bejelentette a következő műsorszámot: videós filmvetítést.

A zenés vetítés nyomban el is kezdődött, amelynek címe: "Barangolás Erdélyben". Aztán fellépések következtek, amelyekről felvételt készítettünk. Emőke népmesét olvasott, majd "divatbemutató" következett a népi öltözék ismertetésével és élő bemutatásával, illusztrálásával, ezt követően a lányok éneket adtak elő, Evelin pedig egy népdalt. Talán az egész műsor csattanója a tánc-csapat produkciója volt.

Filmre vettük még a műsorban fellépő Helyey László Jászai Mari-díjas színművész előadásának, felolvasásának egy részét is.
A művész csaknem száz színdarabban és közel félszáz filmben játszott eddig. Közkedvelt a különlegesen szép orgánuma. Sok-sok idegen nyelvű film magyar változatához szinkronizálták. Rendszeresen az ő hangján beszél Gérard Deperdieu, és emlékezetes Morgan Freeman hangjaként is.
A Polgárok Házában az előadóművész 12-én este - az alkalomhoz különösen jól illeszkedően - Nyírő József: Uz Bence című művéből olvasott fel nagy sikerrel néhány részletet.

Előadásának egy része a videónkon van.


Írta: vivere
..................................................... Vissza a fő oldalra