18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Fáklyás menet a Béke téren

1956-os kerületi halottainkra emlékeztünk
fáklyás sétával 2011. november 8-án a Béke téren. 16 embertársunk halálára, akik 1956. november 8-án a forradalom és szabadságharc áldozatai lettek itt a kerületünkben, a Fröhling pékség előtt. A megemlékező fáklyás séta 18 órakor indult a hajdani pékségtől, az Üllői út - Rába utca sarkától a Béke térig, ahol Dr. Grünvald Mária, Pro Urbe díjas helytörténész, középiskolai tanár tartott beszédet.
Mintegy 60-80 fő gyűlt össze a lakosokból. A városvezetés részéről megjelent: Dr. Lévai István Zoltán és Csomó Tamás alpolgármester, valamint több önkormányzati képviselő.
Az időjárás kegyes volt hozzánk: nyugodt, eső- és szélmentes, kellemes őszi időben szépen loboghattak a kegyelet lángjai tizenhat halottunkért.
Az ünnepi megemlékezést - akárcsak 2010-ben - a Kerületi Önkormányzat szervezte az idén is, amit még a múlt esztendő novemberének ugyanezen időpontjában határoztunk el. Akkori beszédében Lévai alpolgármester kijelentette, törekednik fognak arra, hogy a november 8-án fáklyás sétával egybekötött megemlékezés tradicióvá váljék. Azok a lakosok, akik most is ott voltak, az Önkormányzat nemes tradíció-alakító szándékának megvalósulásához hozzájárultak. Reméljük, az elkövetkezendő években is így lesz!

A mellékelt videón megtekinthető a fáklyás séta

Videók: presster & vivere

Az 1956-os eseményekkel kapcsolatban a szónok azzal kezdte, hogy "ezúttal a szovjet megszállók ellen harcolt a magyar nép. Mint már annyiszor, népünk szabadságharcot vívott a megszállókkal a végsőkig, elszántan. Most azonban nem a harcolókra fogunk emlékezni... November 8-án híre futott, kenyeret sütnek a Fröhling pékségben." - Kenyérért mentek az emberek, egyszerű emberek, a lakótársaink, mert a harcok alatt kiürültek az élelmiszer kamráik. Sorba kellett állniuk. Közben az Üllői úton megjelentek a szovjet tankok...
A történelmi eseményeket idézve az ünneplőknek friss cipót osztottak.
A történész feltárta beszédében - név szerint is felsorolva - 16 honfitársunk tragédiáját.

Videófelvételünkről közvetítjük a beszéd egy részét

vivere .................................................................... Viszza a fő oldalra