18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Farkas Viola 80 TAVASZ

Farkas Viola "80 TAVASZ" szerzői estje volt az Újhegyi Közösségi Házban
Március 27-én szép tavaszias időben 17 órakor Kanizsa József házigazda köszöntötte a meghívott vendégeket, közönséget, a közreműködőket. Berkovics Jenő író szájharmonikán eljátszott egy dalt.
Kanizsa József, a Szombathelyről származó Miklós Zsolt festőművészt mutatta be, aki jelenleg Kőbányán dolgozik. A festőművészet mindig foglalkoztatta, végül is a Nyugat-magyarországi Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Karon tanult, sajátította el a festőművészet csinját-binját. Már ekkor a GraFFo alkotóműhely keretein belül több kiállításon vett részt az ország különböző területein. 2010-ben, a Diplomakiállításnak is nagy sikere volt Szombathelyen. De egyéni kiállítása is volt több alkalommal. Egy alkalommal, a Sashalmi Könyvtárban már én nyitottam meg a kiállítást.(K.J.) Falfestéssel is foglalkozik, így Szombathelyen a Signál Biztosítónál és Budapesten a DBC Hotel-ben is végzett nagy falfelületen figurális falfestést. Olajjal fest és főleg a nonfiguratív festészetet igyekszik tovább fejleszteni, abba belefesteni, elrejteni a mondanivalóját, hogy mindenki, aki a festményeit megtekinti az beleérezze a saját elképzelését, énjét, kicsit elgondolkodni, hogy mit akart mondani számára a festőművész.
Az est második részében Dedik János, mint házigazda, Krúdy-érmes író, költő mutatta be az est részvevőit, így az előbb, Petőfi Sándortól, a Befordultam a konyhára című verset előadó, Tálas Ernőt, a Svéd Királyi Operaház tenorját, Farkas Violát, akinek az estje van, "80 TAVASZ" címmel. Majd a közreműködőket: Albert Ferenc költőt, Berkovics Jenő írót, M. Jankó János költőt, Pintér Sándor költőt, akik Farkas Viola verseit olvasták föl. Az első blokkban elhangzó versek után Dedik János megemlítette, hogy 2006. február 21-én éppen itt a szomszéd könyvtárban az első, az itt debütáló könyvet, "MÁSODVIRÁGZÁS" - t ő mutatta be, ahol Kanizsa József volt szintén a házigazda, és működött közre, az akkor még Kőbányai Írók Költők Asztaltársasága vezetőjeként. Az estet akkor is Kanizsa József rendezte. Az első meghívót is fölmutatta, közreadta. Azóta Farkas Viola a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete alapítótagja. Dedik János megkérdezte a szerzőt, Farkas Violát, hogy mikortól is ír verseket, s ez már a hanyadik kötet, s hogy milyen tervei vannak? Farkas Viola szerényen, kedvesen dicsekedett el, hogy ő már nyugdíjasan kezdett el a versekkel foglalkozni, előtte, mint tánc és balettművész járta be Európát, s ahogy említette, testvérével, Vilmával együtt léptek föl. Számtalan nagy sikerű fellépés van mögöttük. Ez a kilencedik kötet, és éppen a 80. születésnapjára lepte meg magát e szép kivitelezésű kötettel. Címe: 80 TAVASZ. Tele van fotókkal. Ezzel illusztrálja, hogy merre járt, kikkel találkozott. Ahogy mondta "nyitott könyv az életem, nincs semmi titkom, szégyellni valóm. Ha hívnak, még mindig elmegyek táncolni a Láng Művelődési Házba, a Kézfogás Együttesbe." És már a tizedik könyvén dolgozik.
Berkovics Jenő az utolsó előtti blokk után Staruss-tól a Búcsú keringőt játszott el, amikor is Albert Ferenc felkérte Farkas Violát táncolni és finoman, csodálatosan, könnyedén keringőztek. Hatalmas vastapssal jutalmazta e nem mindennapi bemutatót a szép számú közönség. S az utolsó blokk után Tálas Ernő az Ave Maria-t énekelte el, aki szintén vastapsot kapott.
A megjelent kedves közönség megint új élményekkel távozhatott el, egy fiatal festőművész -Miklós Zsolt- mutatkozott be, majd a költészet, Farkas Viola versei, Berkovics Jenő szájharmonikás közreműködése, tánc, keringő és Tálas Ernő csodálatos éneke... Majd jött a dedikálás...
Lejegyezte: Kanizsa József ........................................................................... Vissza a fő oldalra

Fotók: Dedik János, Kanizsa József
(Javasolt képméret: teljes képernyő)