18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Farsang 2015

Farsang
Vízkereszt ünnepétől a nagyböjt kezdetéig, a hamvazó szerdáig tartó időszakot nevezzük így. A vidám, felszabadult közösségi lét időszaka ez. A farsang utolsó napjai meg a farsang farka, a karneválok ideje. Irodalmi, képzőművészeti és zenei alkotások sokasága dolgozza fel a farsang témáját.
Kanizsa József, Farsangi maszkabál című versében például így ír: "Maszkabálba készül az utca,... Szólt a nóta táncolt a láb, nevettük a sok maskarát."
Természetesen leggyakoribb a jótékonysági táncest, a koncert, az iskolai bálok, munkahelyi közösség-építő, kötetlen formájú rendezvények.
A nagy magyar zeneszerzőt, Weiner Leót is megérintette a farsang hangulata, amikor 1907-ben komponált zenekari művében és egy önálló zongoraműben is feldolgozza a témát.
A szó hallatán persze nekünk, hétköznapi embereknek általában a fánk jut eszünkbe, no meg az álarcok, esetleg a busójárás. Régebben a lakodalmak jelentős része is ebben az időszakban zajlott, valamint a vidéki disznóvágások többsége.
Láthatjuk, hogy kulturális szempontból tehát nagyon gazdag időszak ez; a tél utolsó hetei és a tavasz kezdetének határán. Kifejeződik benne a vágy, megszabadulni a fagyos téli napoktól és belépni végre a rügyfakasztó, illatos tavaszba.

Írta: Presster
....................................................................... Vissza a fő oldalra