18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Ferenc Pápa homíliája

Ferenc pápa: Isten szeretete helyrehozza kisiklott élethelyzeteinket
Isten szeretete helyrehozza hibáinkat, bűnösként elkövetett történeteinket, mert sosem hagy el bennünket, még ha nem is értjük ezt a szeretetet - hangsúlyozta a pápa a Szent Márta-házban, lakhelyének kápolnájában hétfő reggel 7 órakor bemutatott szentmiséjén.
Jézus meghívja Pétert, Andrást, Jakabot és Jánost: éppen halásznak, de azonnal otthagyják a hálót és követik Őt. A napi evangéliumot kommentálva a pápa kiemelte, hogy az Úr fel akarja készíteni tanítványait új küldetésükre. Isten, Isten szeretete készíti elő az utat… életünket. Nem spontán módon tesz kereszténnyé bennünket, hanem felkészít rá - fogalmazott a pápa.
Úgy tűnik, hogy Simon, András, Jakab és János ekkor lettek véglegesen kiválasztva, de ebben a pillanatban még nem véglegesen hűségesek. A kiválasztás után még hibát követtek el, nem keresztény javaslatokat tettek az Úrnak: megtagadták Őt! Péter kiemelkedően, a többiek félelemből. Megijedtek és elmenekültek. Elhagyták az Urat. Az Úr feltámadása után is folytatta a felkészítés útját egészen pünkösd napjáig. Még pünkösd után is hibáztak néhányan a tanítványok közül.
Amikor a dolgok nem mennek jól, akkor az Úr beavatkozik a történetbe és kijavítja a helyzetet, velünk halad előre. Gondoljunk Jézus Krisztus családfájára, arra a listára, amelyben olvassuk, hogy ki kitől született. Közöttük vannak bűnösök, de az Úr mit tett? Beavatkozott, kijavította az utat és rendbe hozta a dolgokat. Gondoljunk csak Dávidra, aki nagy bűnös volt, majd nagy szent lett. Az Úr tudja! Amikor az Úr azt mondja, hogy "Végtelen szeretettel szerettelek", akkor erre utal. Sok nemzedék óta az Úr gondolt ránk, mindannyiunkra - erősítette meg Ferenc pápa.
Szeretem azt gondolni, hogy az Úr úgy érez, mint a gyermeket váró pár: várakozik, majd elkísér. Ez az Úr örök szeretete, végtelen, de konkrét. Öröktől fogva szeret és sosem hagy el bennünket! Imádkozzunk az Úrhoz, hogy megismerjük szívének ezt a gyöngédségét. Ez a hit aktusa és ezt nem könnyű elhinni - jegyezte meg a pápa.
Racionalitásunk ugyanis ezt mondja: "De az Úr a sok ember között, akivel törődik, még rám is gondol? Hát igen, elkészítette az utat számomra…" anyánkkal, nagyanyáinkkal, apánkkal, nagyapáinkkal… Ilyen az Úr szeretete: konkrét, örök és kézműves. Imádkozzunk, hogy megértsük Isten szeretetét. Sosem lehet megérteni! - tette hozzá a pápa. Érezzük, sírunk, de nem értjük. Ez is azt mutatja, hogy milyen nagy ez a szeretet. Az Úr egy ideje felkészít bennünket, velünk halad az úton felkészítve a többieket is. Mindig velünk van - nyomatékosította Ferenc pápa. Kérjük a kegyelmet, hogy szívünkkel értsük meg ezt a nagy szeretetet - zárta hétfő reggeli homíliáját a Szentatya.
hirek18.hu/Vatikáni Rádió/Magyar Kurír ................................. Vissza a fő oldalra