18. Kerületi Hírek

Keresés


A tartalomhoz

Halottak napja 2012

Halottak napja 2012
A Budapesti Temetkezési Intézet adatai szerint, a főváros temetőiben megközelítőleg 2-3 millió sírhely található, amelyek egyenként átlagosan 2-3 fő földi maradványait őrzik. Mégis, az utóbbi időben egyre többen viszik haza szeretteik hamvait, vagy szórják szét tetszőleges helyen. Gyakran megesik, hogy az előzőleg hazavitt urnát később egyénileg kivisznek a temetőbe, vagy esetleg szemétgyűjtőben találnak rá emberi hamvakat rejtő urnára.
"Az ember számára ugyanis az egyik legnyomasztóbb dolog az, amikor magára hagyottnak érzi magát."- írja kalkuttai boldog Teréz anya, a Nobel-békedíjas apáca, a Szeretet Misszionáriusai Rend albán származású alapítója, akiről ez év október 22-én Budapesten teret neveztek el és akinek rendtársai 1989 óta tevékenykednek Magyarországon a legszegényebbek, legelesettebbek és haldoklók szolgálatában.
Teréz anya többször hangsúlyozza, hogy az ember számára a legfontosabb érzés, hogy nincs egyedül a világban. Akkor sem amikor beteg, kiszolgáltatott, haldokló, vagy már meghalt. Rendtársai ott állnak a rászorulók mellett, mert tudják, hogy nem "valamire" hanem "Valakire" van szükségük. Embernek - emberre, embernek az Istenre. Az élőknek is szükségük van tehát az elhunytakra és az elhunytaknak az élőkre.
Bonyolult és összetett valóság az ember még holtában is, ami feltétlen méltóságot parancsol. Nem megengedhető tehát az emberi hamvak méltatlan kezelése, tárolása, esetleg meggyalázása! Halottak számára a kegyeleti helyen történő elhelyezés a megfelelő, értük szakrális helyen ünnepélyes megemlékezés, imádság ajánlott. Tanuljunk meg újra koherens módon gondolkodni a világról, benne az emberről! Ebben segít nekünk november 2.-a, Halottak napja. Ne alacsonyodjunk le állati szintre, ahol nincs gyász és megemlékezés, ahol adott esetben nem számít a másik egyed, mert farkas törvények uralkodnak! Ahol nyugodtan el lehet hagyni egy újszülöttet, vagy egy beteget. Ahol az egyedek csak elhullanak és nem elhaláloznak.
Mi emberek vagyunk, ezért éljük méltósággal az életünket és akkor reményeink szerint a vége is méltóságteljes lesz, pont olyan, amilyennek Isten elgondolta. És hogy mit tekintünk létünk végének, az világnézet függvénye, de a humanitás mindenkit kötelez.

presster .................................................................... Vissza a fő oldalra